Alytaus mokyklos bendruomenė šokiruota – savivaldybė paskelbė netikėtą naujieną

Daugiau kaip savaitė Alytaus mieste nerimsta diskusijos: Alytaus miesto savivaldybė užsimojo likviduoti Vidzgirio mikrorajono centre esančią Vidzgirio pagrindinę mokyklą, tačiau bendruomenė taip lengvai nepasiduoda, mokyklą suskubo gelbėti mokytojai, mokiniai ir jų tėvai bei anksčiau mokykloje mokęsi mokiniai.

 Alytaus mokyklos bendruomenė šokiruota – savivaldybė paskelbė netikėtą naujieną.<br> Skaitytojo nuotr.
 Alytaus mokyklos bendruomenė šokiruota – savivaldybė paskelbė netikėtą naujieną.<br> Skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Mičiulis

Feb 10, 2018, 10:36 AM

Nemaloni staigmena

Derėtų pradėti nuo to, kad šis straipsnis, jei jį būtent taip galima pavadinti, o galbūt laiškas ar samprotaujamasis rašinys, nebus panašus į visus tuos, kuriuos kasdien skaitome laikraščiuose, dienraščiuose ar interneto portaluose. Šis „veikalas“ tikriausiai galėtų priminti, pavyzdžiui, „Tikėjimo išpažinimą“ ar paprasčiausiai tvirtos pozicijos išsakymą plačiajai visuomenei.

Taigi, jau kelias dienas, savaites Alytuje įsikūrusi šauni, entuziastinga, veikli bei tiek dvasiškai, tiek morališkai subrendusi Alytaus Vidzgirio pagrindinės mokyklos bendruomenė yra nemaloniai nustebinta ir šokiruota, kadangi maždaug prieš savaitę ši bendruomenė sužinojo jiems skaudžią Alytaus miesto savivaldybės administracijos ir tarybos paskelbtą naujieną. 

Savivaldybės atstovai viešai pareiškė, jog yra progresyvių ketinimų ir tikslų nuo 2019 m. rugsėjo 1 dienos drastiškai, su  niekuo tinkamai nepasitarus, neišdiskutavus ir nebandant ieškoti kitų alternatyvų, likviduoti Alytaus Vidzgirio pagrindinę mokyklą ir visą jos bendruomenę išvyti iš jų antrųjų namų. Toks griežtas ir gerai neapgalvotas sprendimas buvo paskelbtas Alytaus miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo tobulinimo 2016–2020 m. bendrojo plano projekte. 

Alytaus Vidzgirio pagrindinės mokyklos bendruomenei ši planuojamo projekto nuostata yra nesuprantama, nepamatuota, nesprendžianti mokyklų tinklo pertvarkos iš esmės. Taip mąsto ne tik mokyklos bendruomenės nariai. 

Nejaugi neįmanoma atrasti kitokio būdo, kuris sušvelnintų esamą padėtį ir nuramintų mokyklos direktorių, mokytojus, mokinius ir jų tėvelius, senelius ar draugus bei visą aptarnaujantįjį personalą, kaip tik likviduoti tokią puikią, gilią ir prasmingą istoriją menančią mokyklą?! Iš tiesų būtų labai įdomu išgristi logiką, pagrįstą atsakymą...

Garsūs mokiniai

Na, o dabar pakalbėkime apie mokyklos istoriją bei jos esamą situaciją šiuo metu. 1977 m. rugsėjo 1 dieną Alytuje duris atvėrė Alytaus 8-oji vidurinė mokykla. Vėliau, t.y. 1994 m. rugsėjį,  mokyklai buvo suteiktas Alytaus Vidzgirio vidurinės mokyklos vardas. 

2007 m. ši mokykla minėjo 30 metų jubiliejų. Tuo metu į gyvenimą jau buvo išleistos 28 abiturientų laidos. 10 mokinių mokyklą baigė aukso ir 23 – sidabro medaliais. Tačiau gera atmosfera mokykloje išsisklaidė tuomet, kai vykdant Alytaus m. švietimo įstaigų tinklo pertvarką, nuo 2008 m. rugsėjo 1 d. mokykloje nebuvo leistos formuoti vienuoliktos klasės. 

Mokykloje pradėjo vystytis ir augti gąsdinanti ir neguodžianti situacija, kuri tęsiasi maždaug dešimtį metų. Nepaisant to,  mokykla gyveno, dirbo ir nuolat  tobulino  mokymo procesą. Buvo pradėta ugdymo aplinkos modernizacija: įrengti nauji informacinių technologijų kabinetai, o 2008 m. spalio mėn. mokykloje atidarytas moderniausias Alytuje chemijos kabinetas, kuriame dar ligi šiolei kasmet vyksta miesto turo chemijos olimpiados. 

Nuo 2009 m. rugsėjo 1 d. ši mokykla galiausiai įgavo Alytaus Vidzgirio pagrindinės mokyklos vardą. 2017 m. rugsėjo 1 d. Vidzgirio pagrindinė mokykla šventė 40-metį, į kurį susirinko daugybė svečių (mokytojai, mokiniai ir jų tėvai, kiti darbuotojai bei Alytaus miesto savivaldybės atstovai). 

Visi tuo metu negailėjo gražių žodžių ir pagyrų mokyklai dėl akivaizdaus tobulėjimo ir augimo, dalijosi savo prisiminimais ir sentimentais bei drąsiai kalbėjo apie ir toliau gyvuosiančią Vidzgirio pagrindinę mokyklą. 

Šiuo metu mokykloje dirba 39 aukštos kvalifikacijos ir savo profesiją puikiai išmanantys darbuotojai. Įdomu ir tai, jog per visą gyvavimo laikotarpį būtent Vidzgirio pagrindinėje mokykloje mokėsi ir ją baigė tokios garsios asmenybės: Europos čempionė krepšininkė Jurgita Štreimikytė-Verbickienė, olimpietė Vaida Žsinaitė, vienas geriausių visų laikų Lietuvos futbolo rinktinės vartų sargų Gintaras Staučė, daugybė mokslo daktarų, politikų ir apskritai žmonių, kurie garsina ne tik mokyklos, gimtojo Alytaus, bet ir Lietuvos vardą visame pasaulyje. 

Neaiškūs motyvai

Mokykla renovuota prieš šešerius metus, o tam buvo skirtos lėšos iš Europos sąjungos fondo. Įstaigoje yra įkurtas Alytaus paslaugų centras ir taip išnaudojamos laisvos patalpos. Mokiniams skirta nauja žaidimų ir laisvalaikio erdvė,  iki vakaro dirba pailgintos darbo dienos grupė, puikiai integruojami vaikučiai su specialiaisiais poreikiais. 

Nacionalinio mokinių pasiekimų patikrinimo rezultatų analizė ir jų tikslinis apibendrinimas rodo aukštus Vidzgirio pagrindinės mokyklos mokinių rezultatus įvairiose mokymo(-si) srityse ir jie yra aukštesni ne tik už kitų Alytaus miesto mokyklų mokinių rezultatus, bet ir lyginant su Lietuvos didmiesčių mokyklomis. Tai juk nenuginčijamas rodiklis. 

Taip pat mokyklos bendruomenė nuolatos organizuoja įvairius renginius, akcijas ar konkursus, kuriuos padeda realizuoti aktyvi ir idėjų nepristygstanti mokinių taryba. Čia taip pat veikia ir aktyvių mokinių tėvų klubas, nuolatos sprendžiantis su mokyklos gyvenimu ir jo tinkama tėkme susijusius klausimus ir aktualijas. Alytaus Vidzgirio pagrindinė mokykla šiandien nebeturi jokių finansinių įsiskolinimų už mokyklos šildymą ar už teikiamą elektrą, vandenį ir kt. paslaugas. 

Todėl, drįstu sakyti, visiems alytiškiams iki galo neaišku, kodėl tokią puikią mokyklą, kuri suteikia moksleiviams visas geriausias sąlygas mokytis ir gilinti žinias, susidaryti savitą pasaulėvoką ir įgyti tam tikrą gyvenimišką patirtį sulaukė tokio negailestingo sprendimo– likviduoti. Situacija tikrai nepavydėtina ir turi būti išspręsta remiantis sveiku protu ir logika, o ne susidariusiomis nuostatomis, galima nauda ar biurokratija.

Pereinant nuo istorijos ir dabarties pokyčių, privalu aptarti ir 2018 m. vasario 2 dieną Alytaus Vidzgirio pagrindinėje mokykloje vykusį Vidzgirio bendruomenės narių susitikimą su Alytaus miesto savivaldybės atstovais. Į susitikimą su miesto savivaldybės atstovais susirinko didelė grupė žmonių, nuolatos ir aktyviai besidominčių  mokyklos ateitimi ir ją palaikančių. Jų buvo tiek daug, kad užsipildė visa mokyklos aktų salė, o kai kuriems net teko stovėti. Bet ko gi tik nepadarysi dėl širdžiai mielos ir brangios mokyklos?  

Diskusiją koordinavo mokykloje dirbančios direktoriaus pavaduotojos ugdymui ir keletas kitų, kurie atstovavo mokyklos mokytojus. Į susitikimą su mokyklos bendruomene atvyko miesto mero pavaduotojai Valė Gibienė ir Tautvydas Tamulevičius, švietimo skyriaus vedėja Rimvyda Ališauskienė, miesto tarybos nariai Saulius Janulevičius, Povilas Labukas, Vytas Jazepčikas, Aurelijus Jaruševičius ir daugelis kitų, Lietuvos 
Respublikos Seimo nariai Robertas Šarknickas ir Julius Sabatauskas, buvęs Alytaus miesto meras Jurgis Krasnickas bei Alytaus socialdemokratų partijos narys Nerijus Cesiulis. 

Visų iki vieno išvardyti neįmanoma, kadangi atstovų buvo labai daug. Diskusija prasidėjo nuo  Alytaus Vidzgirio pagrindinės mokyklos atstovų pasisakymų, kodėl mokykla turėtų išlikti ir ką, jų manymų, galima padaryti kitaip, kad bendruomenė išvengtų likvidacijos. 

Tuomet savo argumentus, kodėl planuojama uždaryti būtent šią mokyklą, pateikė vicemerė Valė Gibienė. Bendruomenė ir savivaldybės atstovai kalbėjosi daugiau nei dvi valandas, tačiau visiškai aiškių atsakymų, konkrečių nuorodų ar pasiūlymų iš savivaldybės atstovų taip ir nepavyko išgauti. Susirinkusieji uždavė labai daug ir įvairių klausimų, susijusių su mokinių, mokytojų  bei kitų darbuotojų ateitimi, vis „užvedinėjo diskusijos variklį“, tačiau labai daug ką lėmė ir užplūdusios emocijos be kurių, kaip žinia, apsieiti neįmanoma. 

Tačiau netrūko ir pastebėjimų, kad savivaldybės atstovai į diskusiją atkeliavo šiek tiek pažvelgę „pro pirštus“, kadangi nebuvo pateikiami konkretūs paskaičiavimai, atlikti tyrimai ar parengti konkretūs planai, o į kai kuriuos klausimus buvo sulaukta atsakymo „nežinome“. 

Pokalbio metu buvo teigiama, kad socialines garantijas savivaldybė galėtų suteikti tik į pensijinį amžių kopiantiems pedagogams, o visi likusieji liktų tarsi „ant plaukiančios ledo lyties“. Taip pat išgirsta kalbų, kad kai kurias klases būtų galima perkelti į Alytaus Volungės pagrindinę mokyklą ar bet kurią kitą mokymo įstaigą Alytuje, tačiau, savivaldybės atstovai  patys tai pripažįsta, kad jos visos yra perpildytos, klasės sausakimšos, o tai galėtų nulemti galimas patyčias, mokymo(-si) produktyvumo smukimą ir rezultatų prastėjimą.

Pasirašė peticiją 

Gaila, bet apie tai, kokių sunkumų patirs tėvai, kalbėti garbūs svečiai buvo visai nepasirengę. Diskusijos metu atsiskleidė žinia, kad visi vidzgiriečiai aktyviai ir noriai palaiko savo mokyklą, todėl peticiją prieš Vidzgirio pagrindinės mokyklos likvidavimą „Alytaus Vidzgirio pagrindinės mokyklos išlikimui ir ateičiai – TAIP!“ pasirašė daugiau kaip 1800 žmonių. 

Diskusijų vakarą užbaigė Vidzgirio pagrindinės mokyklos bendruomenei pateiktas savivaldybės pasiūlymas iki 2018 m. vasario 23 d. gerai apsvarstyti esamą padėtį, pateikti savo siūlymus,  kaip būtų galima išspręsti susiklosčiusią situaciją, išdėstyti konkrečius argumentus ir planuojamus veiksmus, kuriuos būtų galima aptarti ir išgauti konkrečią išvadą su Alytaus miesto savivaldybės atstovais bei išsakyti konkrečią poziciją, kurios laikysis Alytaus Vidzgirio pagrindinės mokyklos bendruomenė.

Apibendrinant šį straipsnį, laišką ar samprotaujamąjį rašinį reikėtų pasakyti tai, jog niekuomet negalima priimti tokių svarbių, tinkamai nesuformuluotų ir neišbaigtų sprendimų gerai nepasitarus ir neišdiskutavus su bendruomenėmis, visais savivaldybės tarybos nariais ar  politiniais veikėjais, turinčiais svarias ir pagrįstas konkrečiais pavyzdžiais ar žiniomis nuomones. 

O ir šiaip keista, kad iš pradžių leidžiama mokyklą pertvarkyti į progimnaziją, vėliau nusprendžiama ją visiškai likviduoti. Kokių sprendimų dar  galima tikėtis? Drąsūs ėjimai ne visuomet atneša daug naudos ir laimės. Juk ne be reikalo lietuvių liaudies išmintis teigia: „Devynis kartus gerai pamatuok, o jau tik dešimtąjį kirpk“. Taigi, mielieji, daugiau matuokime, o mažiau aklai karpykime, kad vėliau netektų visiems gailėtis...

Ignas Mičiulis. Oficialiai – niekas, bet visgi buvęs Alytaus Vidzgirio pagr. mokyklos mokinys, kuris, jei reiks, ir pats atsistos prie mokyklos durų!

***

Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Rimvyda Ališauskienė komentavo, kad sprendimas dėl plano pakeitimo dar nėra priimtas.

„Alytaus miesto savivaldybės tarybos 2016 m. gegužės 26 d. sprendimu Nr. T-169 yra patvirtintas Alytaus miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2016–2020 metų bendrasis planas ir jo priedai (AMS tarybos 2017–03–30 sprendimo Nr. T-117 pakeitimo). 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.