Abortus uždrausti norintis Z. Jedinskis sulaukė nepatogaus 19-mečio klausimo

Jaučiu malonumą priklausydamas grupei, kuriai lipdo iškrypusio hormonų valdomo, galbūt net gėjaus, paauglio etiketę. Mėgstu atvirą erotiką. Patinka ir vienuolės. Tai jų pasirinkimas. 

 Jei Lietuvoje būtų uždrausti abortai, Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos specialistai prognozuoja neplanuotų nėštumų bangą. <br> T. Bauro nuotr.
 Jei Lietuvoje būtų uždrausti abortai, Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos specialistai prognozuoja neplanuotų nėštumų bangą. <br> T. Bauro nuotr.
Jei Lietuvoje būtų uždrausti abortai, Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos specialistai prognozuoja neplanuotų nėštumų bangą.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Jei Lietuvoje būtų uždrausti abortai, Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos specialistai prognozuoja neplanuotų nėštumų bangą.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Jei Lietuvoje būtų uždrausti abortai, Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos specialistai prognozuoja neplanuotų nėštumų bangą.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Jei Lietuvoje būtų uždrausti abortai, Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos specialistai prognozuoja neplanuotų nėštumų bangą.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-04-05 10:53, atnaujinta 2018-04-06 11:53

Lietuvoje vyrauja bažnytinė kultūra, kurios šūkiai: „Ginkime tradicinę šeimą“, „Lytiniai santykiai – tik po vedybų“, „Jei nėščia, tai ir gimdyk, nes mes už gyvybę“. Sunku man gyventi tokioje šalyje.

Religiniai fanatikai braunasi į mūsų gyvenimus. Kol ramiai miegate naktimis, kažkas, kas dabar sėdi Seime, kažkada suko galvą, kaip uždrausti prezervatyvus. 

Pasaulio galingieji bučiuoja Popiežiui ranką, o šis plauna kaliniams kojas. Gražus vaizdas tikintiesiems. Tik religija, kuria lengva užkariauti naivias širdis ir vesti į tariamą amžinybę, užvaldo mūsų pasaulį. Lietuvą – taip pat. 

„Tepadeda man Dievas“, – duodami priesaiką iškilmingos ceremonijos metu istorinėje Kovo 11-osios Akto salėje Seime dažnai ištaria parlamentarai. 

Tačiau Seimo narys Zbignevas Jedinskis, pasišovęs uždrausti abortus, susiduria su žemiškomis kliūtimis. 

Kilo klausimų

Aš esu vyras. 19-metis. Todėl kai kuriems – ne vyras, o vaikas. Tiems, kurie nepritaria mano nuomonei – snarglys abiturientas, kuris geriau ruoštųsi egzaminams, o ne rašytų savo pezalus į didžiausią Lietuvos dienraštį.

Bet man rūpi, kas vyksta šioje šalyje. Rūpi moterų nuomonė. Po to, kai išgirdau apie abortus draudžiantį įstatymą, paskambinau kelioms moterims. Nuoširdžiai pasikalbėjome.

Jos nusivylusios – moterims vyrai ima aiškinti, kaip gyventi. Jos jaučiasi tarytum inkubatoriai, kurios privalo gimdyti. Jei negimdo – neatlieka savo funkcijos. Visa moters ir gyvybės kaina – per įstatymų aktuose numatytą prievartą ir net grėsmę pačios moters gyvybei, ką jau kalbėti apie laisvę.

Parašiau ir Z.Jedinskiui. Uždaviau jam kelis klausimus apie Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektą. Man kilo klausimų, kodėl politikai užsimojo spręsti, kas turi gimti, o kas mirti?

„Lietuvoje mirties bausmė nėra taikoma, todėl nei Seimas, nei teismai neturi spręsti, kas turi mirti. Kas turi gimti, sprendžia tėvai“, – rašė Z.Jedinskis man atsiųstame atsakyme.

Tiesa, įstatymo projektui tenka kone brautis, mat jam nepritaria Teisės ir teisėtvarkos komitetas, prieš draudimą sukilo žmogaus teisių aktyvistai. Tačiau įstatymo projektą palaiko Bažnyčia, tad su Viešpaties palaiminimu jis gali ir prasiskinti kelią. 

Sukilo aktyvistai 

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas praėjusių metų gegužę pritarė Seimo kanceliarijos Teisės departamento išvadai, kad negimusio kūdikio besąlyginė apsauga negali būti laikoma pakankama ir būtina moters teisės į privataus gyvenimo apsaugą ribojimo sąlyga. Prieš vadinamąjį abortų įstatymą sukilo ir žmogaus teisių aktyvistai. 

„Grįžtame į tuos laikus, kai moterų vertė apsiriboja reprodukcine funkcija ir pripažįstama, kad jos yra tik tam, kad gimdytų vaikus ir juos augintų. Taip joms pasakoma, kad jos neįgalios apsispręsti, kada ir kiek gimdyti vaikų, ar negimdyti visai“, – „Bendraukime“ komentavo mano kalbinta Nacionalinio moterų forumo viena steigėjų Vilma Vaitiekūnaitė. 

„Medikai yra demonizuojami, daromi žmogžudžiais. Moteris apšaukiama žmogžude, bet niekas nekalba apie tai, kad kartais nėštumas yra pavojingas pačios moters sveikatai, kad tas vaikelis, kurio laukiamasi, gali turėti tam tikras patologijas. Visas pasaulis sutinka, kad kartais rekomenduotina negimdyti dėl tam tikrų priežasčių. Bet įstatyme tos galimybės yra atimamos“, – sakė V.Vaitiekūnaitė. 

Ji svarstė, kad Seimo narys greičiausiai ruošia dovanėlę į Lietuvą atvykti ketinančiam popiežiui. „Uolūs katalikai bando labai pasiruošti popiežiaus atvykimui“, – rėžė Nacionalinio moterų forumo viena steigėjų. 

Taikli mintis, pagalvojau. 

Vadovaujasi partijos programa 

„Lietuvos ryto televizijos“ žurnalistams Z.Jedinskis aiškino, kad Bažnyčia palaiko abortus draudžiantį įstatymą. „Bažnyčia ir tikintieji yra mūsų visuomenės dalis. Tai kodėl mes neturime atsiklausti jų nuomonės?“, – laidai „24/7“ teigė Seimo narys. 

Moterys, gerbiamas Seimo nary, taip pat yra mūsų visuomenės dalis. Kodėl mes neturime atsiklausti jų nuomonės?

„Motyvuoti tuo, jog bažnyčia nepritaria abortams, negalima. Mes visi žinome, kokią milžinišką įtaką šiais klausimais Katalikų bažnyčia daro. Jie išties daro Seimo nariams spaudimą, tas pats buvo ir su pagalbinio apvaisinimo įstatymu. Ir jie tą lobizmą, propagandą vykdo. O Seimo nariai tai religijai atstovauja. Bet mes neturime valstybinės religijos, kuri mums leistų atsistoti aukščiau teisės aktų, tad labai apmaudu, kad gana fanatiški žmonės atsiduria parlamente ir tai vyksta jau ne pirmą kadenciją. Jie tą savo fanatizmą bando sudėlioti į teisės aktus“, – „Bendraukime“ komentavo moterų teisių aktyvistė V.Vaitiekūnaitė. 

Bet atsakinėdamas į mano klausimus parlamentaras Z. Jedinskis teigė, kad vadovaujasi tik partijos programa, rinkėjų nuomone, savo paties sąžine, bet ne Dievu. 

Paklaustas, ar bažnyčios išpažįstamas tikėjimas ir skelbiamos tiesos turi būti aukščiau žmogaus teisių, Z. Jedinskis pacitavo LR Konstitucijos 19 straipsnį: „Žmogaus teisę į gyvybę saugo įstatymas.“
 
„Priešingai negu reikalauja LR Konstitucija, Lietuvoje nuo 1955 m. galioja Sovietų Sąjungos sveikatos ministerijos įsakymas, kuris leidžia nutraukti nėštumą, o faktiškai įteisino mūsų šalyje žmogžudystes. Žmogaus gyvybės apsauga neprieštarauja išpažįstamam tikėjimui“, – pabrėžė jis. 

Z.Jedinskis aiškino, jog gina gyvybę ir vadovaujasi šios kadencijos Seimo priimtu „Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymu“, kuriuo draudžiama smurtauti prieš vaikus. 

„Mūsų pateiktas „Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymas” numato uždrausti naudoti prieš vaiką vieną iš žiauriausių fizinio smurto formų, tai yra – žudymą. Pasinaudodamas LR Seimo jau priimto „Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo“ praktika atsakau: jeigu mes nelaikome, kad draudimas auklėti savo vaikus naudojant diržą yra kišimasis į šeimos (moters) privatų gyvenimą, tai tuo labiau neturime laikyti draudimo žudyti savo vaikus, tame tarpe ir negimusius, kad tai yra kišimasis į šeimos (moters) privatų gyvenimą“, – „Bendraukime“ teigė Z. Jedinskis. 

Kritikos strėlės 

Kritikos strėles į Z.Jedinskio pateiktą abortus draudžiantį įstatymą paleido ir Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos tarybos narys Artūras Rudomanskis.
 
„Toks įstatymas nepanaikins abortų priežasčių. Jis uždraus nėštumą nutraukti profesionaliai. Tai reiškia, kad abortai nebus daromi sveikatos įstaigose, kuriose dirba profesionalai. Nėštumo nutraukimų atvejai persikels į kažkokius neaiškius namus, kuriuose abortai bus daromi be jokių sveikatos įstaigų licencijų. Arba žmonės vyks į kitas šalis. Labiausiai pažeidžiami bus tie, kurie neturi galimybės prieiti prie kontracepcijos, neturi pinigų. Prognozuoju neplanuotų nėštumų bangą“, – „Bendraukime“ komentavo A.Rudomanskis. 

Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymas Seime įregistruotas dar 2005 metais, o ne 2007 metais, kaip teigia Z.Jedinskis. Jį pateikė dabartinis Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderis Valdemaras Tomaševskis. 

Aršias diskusijas Seime ir visuomenėje keliantis įstatymas nuo to laiko skinasi kelią, tačiau sulaukia ir milžiniško kritikos srauto.

Tiesa, labiausiai ginčijasi vyrai. Moterys tuo metu mazgoja puodus ir laukia, ką šie joms pasakys. 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.