Modernų pastatą Anykščiuose architektas nutarė užkasti

Anykščiuose oficialiai atidarytas pirmasis Aukštaitijoje menų inkubatorius–menų studija. Jaunųjų menininkų ar su kūryba susijusių amatininkų pirmiesiems žingsniams skirtas inkubatorius jau  beveik visas užpildytas, o anykštėnai ir miesto svečiai aptarinėja netikėtą architekto sumanymą po senoviniu pastatu „užkasti“ modernų priestatą.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Apr 12, 2014, 9:57 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:17 PM

Pastatas, kuriame dabar po rekonstrukcijos ir priestato statybos įsikūrė menų inkubatorius – senosios Anykščių dvarvietės ansamblio, kurį sudaro dar vienas panašus statinys (jame įsikūrusi Anykščių regioninio parko direkcija) bei cerkvė, dalis.

Šis rąstinis namas, kuriame anksčiau veikė dailės mokykla, buvo apverktinos būklės, tačiau įtrauktas į kultūros paveldo objektų sąrašą. Todėl visi projektavimo ir rekonstrukcijos darbai vyko akylai stebint paveldosaugininkams.

Pasak šio projekto autoriaus, panevėžiečio architekto Valdo Klimavičiaus, stengiantis nepažeisti dvarvietės teritorijos vientisumo, priestatą buvo nuspręsta „pakišti po velėna“. Kone dvigubai didesnis už senąjį pastatą priestatas buvo suprojektuotas taip, kad didžioji jo dalis atsidūrė po šlaitu, ant kurio stovi senasis rastinis namas. Stiklinė priestato siena matoma tik nuo šalia tekančio Anykštos upelio pusės, o iš kitų pusių žvelgiant į dvarvietę net neįtartum, kad modernus ir erdvus priestatas iš viso egzistuoja.

Atliekant požemines statybas, visas medinis namas buvo demontuotas, o iškasus rūsį ir pastačius priestatą, iš naujo suręstas, išlaikant ankstesnes proporcijas. Kadangi dalis senojo pastato rąstų buvo supuvę, jie pakeisti naujais pušiniais. Vėliau pastatas apkaltas specialiai impregnuotomis ir ramia spalva nudažytomis pušinėmis lentelėmis, išsaugota autentiška medinių langų bei langinių forma. O stoge įrengus stoglangius, menininkai gali džiaugtis puikiai apšviestomis patalpomis ir mansardoje.

Anykščių menų inkubatoriaus projekto vertė – daugiau nei 4 mln. 550 tūkst. litų. Didžiąją dalį lėšų, net 95 proc., skyrė Europos Sąjunga, likusius 5 proc. surado Anykščių rajono savivaldybė. Anksčiau senasis pastatas buvo maždaug 600 kv. metrų ploto, atlikus rekonstrukciją ir pastačius priestatą bendras plotas padidėjo iki 1504 kv. metrų.

Jaunųjų menininkų studijoms skirta 13 patalpų, kurių plotas – nuo 9 iki 30 kv. metrų. Pagal projekto reikalavimus, patalpos nuomojamos mažesnėmis nei rinkos kainomis. Pavyzdžiui, už 21 kv. metro dydžio patalpas, kur įrengta fotostudija, ką tik mokslus baigus jaunutė fotografė moka 105 litus per mėnesį (už suvartotą elektros energiją mokama papildomai). Ji taip pat lengvatinėmis sąlygomis iš Menų inkubatoriaus nuomojasi visą fotografavimui bei darbui su nuotraukomis reikalingą įrangą.

Ir kiti kūrėjai inkubatoriuje gali nuomotis ne tik patalpas, bet ir kūrybai reikalingą inventorių: tekstilės ir dizaino studijos įrangą, medžio apdirbimo studijos įrangą, keramikos studijos įrangą, kompiuterinę ir programinę įrangą. Tai puiki galimybė menininkams dirbti su aukščiausios kokybės technikos priemonėmis, kurių patys įpirkti daugelis jų neįstengtų.

Patalpas ir reikalingą inventorių mažesnėmis nei rinkos kainomis menininkai čia galės nuomotis 5 metus. Taip pat tikimasi, kad Anykščių menų inkubatorius taps dar vienu kultūros židiniu – čia yra įrengta galerija, kur jau pradėtos rengti parodos, menų klubas, 200 vietų multifunkcinė salė, kurioje galima rengti seminarus ar konferencijas, filmų peržiūras.

Sekite architektūros naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.