Geriausias pasaulio dangoraižis - labiausiai keikiamas pastatas

Nemažai kritikos sulaukęs veidrodinis Londono dangoraižis „Shard“ pripažintas geriausiu pasaulyje. Tai paaiškėjo tarptautinei pastatų duomenų bazėje „Emporis“ paskelbus geriausių naujai pastatytų dangoraižių dešimtuką.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 29, 2014, 6:32 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:30 AM

Įžymaus italų architekto Renzo Piano suprojektuotą „Shard“ skirtingų šalių ekspertai išrinko geriausiu iš daugiau nei 300 dangoraižių, pastatytų per pastaruosius kalendorinius metus, kurių aukštis – ne mažesnis nei 100 metrų.

Vos pastatytas „Shard“ sulaukė pakankamai prieštaringų reakcijų. Londoniečiai savo dangoraižio, tapusio aukščiausiu Europos pastatu, iškart ėmė nekęsti. Vos atidarytas dangoraižis socialiniuose tinkluose „Twitter“ ir „Facebook“ sulaukė tiek neigiamos reakcijos, kad, anot „Business Insaider“ portalo, jį galima vadinti vienu labiausiai nekenčiamų pastatų Londone.

Net dienraštis „The Guardian“ apie dangoraižį „Shard“, kurio pavadinimas išvertus iš anglų kalbos reiškia „šukė“, ironiškai rašė: „Shard“ amžiams perrėžė Londono veidą“. Taip norėta pasakyti, kad dangoraižis – brangus, beribis ir priklausantis užsienio investuotojams.

Negailestingai sukritikuotas ir Londono dangoraižio dizainas. Esą statinys suprojektuotas taip, kad viršutiniuose aukštuose esančio viešbučio „Shangri-La“ svečiai gali stebėti, kas darosi kaimyniniuose apartamentuose. Taip yra, nes stiklinės vitrinos statinio šonuose yra atsikišusios tokiu kampu, kad tarsi veidrodžiai atspindi kitus kambarius. Tad naktį, įjungus šviesas, puikiai matyti, kas vyksta gretimuose kambariuose.

Nepaisant kritikos, vis gi pastato išvaizda – įspūdinga, ir kaip teigiama, jo statyba buvo sudėtinga.

„Kadangi sklypas labai mažas, reikėjo itin kruopštaus planavimo, – pastebėjo vienas „Emporis“ komisijos narys. – Dėl to rezultatas gavosi tik dar įspūdingesnis: dangoraižis, kuris yra iškart atpažįstamas, jau dabar laikomas nauju Londono simboliu“.

O štai kaip atrodo visas įspūdingiausių pastaraisiais metais pastatytų dangoraižių dešimtukas:

Dešimtąją vietą pasidalijo du dangoraižiai. Vienas jų – „Tour Carpe diem“ vardu pavadintas statinys Prancūzijoje, Kurbevua komunoje. Šiame dangoraižyje įrengtas geoterminis šildymas, vandeniui šildyti naudojama saulės energija. Pastatas suprojektuotas taip, kad į jį patektų kuo daugiau dienos šviesos. Ant dangoraižio stogo, nuo kurio atsiveria puikus vaizdas į Paryžių ir Senos upę, įrengtas sodas bei baras.

Antrasis dešimtąją vietą pasidalijęs dangoraižis – „Nanfung“ komercinis, rekreacinis ir parodų kompleksas Guangdžou mieste Kinijoje. Jame yra erdvė parodoms, biurai, taip pat yra penkių žvaigždučių viešbutis su didžiausia pokylių sale mieste.

Devinta vieta atiteko „AZ“ bokštui, pastatytame Brno miesto centre Čekijoje. Čia įrengti biurai, prekybos ir gyvenamosios erdvės. Oranžiniais dryžiais išmargintas baltas fasadas daro dangoraižį išskirtiniu.

Aštuntą vietą gavo „Ardmore“ rezidencija. Tai – gyvenamasis daugiabutis Singapūre, kuriame įrengtos energiją ir vandenį taupančios sistemos.

75 aukštų Maskvos dangoraižiui „Mercury City“ atiteko septinta vieta. Šis statinys suprojektuotas taip, kad būtų taupomas vanduo ir elektra. Energijos taupymui užtikrinti naudojamas tirpstantis sušalęs vanduo. Vienas aukščiausių pastatų Europoje turi du greitaeigius liftus, kurie kyla 7 metrus per sekundę greičiu.

Šeštoje vietoje – „Liepsnos bokštai“. Tai – aukščiausi bokštai Baku, Azerbaidžano sostinėje. 189 metrų bokštai yra visiškai padengti LED ekranais. Dėl to jie naktį atrodo kaip milžiniški pulsuojančios ugnies liežuviai.

Penktasis – „One Central Park East“ dangoraižis su vertikaliais sodais kiekviename aukšte. Jis buvo pastatytas Sidnėjuje, Australijoje ir atrodo, kaip erdvus parkas. Šiame dangoraižyje yra restoranų, parduotuvių bei kitų prabangių malonumų, skirtų gyventojams.

Ketvirta vieta atiteko „Cayan“ bokštui, dar žinomam kaip Beribis bokštas. Šis 80 aukštų pastatas Dubajuje yra suktos formos. Tai bokštui padeda sumažinti vėjo jėgą.

Trečia vieta skirta Sheraton „Karštųjų versmių“ viešbučių tinklui Hudžou mieste, Kinijoje. Pasagos formos pastate yra 19 tūkstančių LED lempučių, kurios jį apšviečia naktį. Unikali pastato forma užtikrina, kad visi kambariai turėtų balkonus, pro kuriuos atsivertų nuostabūs vaizdai.

Antrasis – „DC“ bokštas-1. Tai – ekologiškas pastatas Vienoje, kuriame yra taupantys vandenį dušai ir tualetai. Pastatas naudoja atsinaujinančių elektros šaltinių energiją. Šis dangoraižis šiuo metu yra aukščiausias statinys Austrijoje.

Pirmoji vieta skirta dangoraižiui „Shard“. Tai – 87 aukštų Londono dangoraižis, kurio kampu pasviręs stiklinis fasadas atspindi šviesą per visą pastato paviršių. Šis 306 metrų aukščio dangoraižis kol kas yra aukščiausias Europos Sąjungoje.

Dar daugiau pasaulio architektūros rasite mūsų "Facebook" paskyroje 

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.