Grindys, kurios yra vertos milijono

Tai sukėlė tikrą sensaciją, radinio vertė prilyginama Klaipėdos piliavietes atradimui. Danės pakrantėje, buvusio saldainių fabriko Turgaus gatvėje teritoriją archeologai atrado XVI-XVII a. buvusios svarbiausios lietuviškos bažnyčios liekanas.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Šimkūnas

Jun 7, 2014, 9:00 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 2:38 AM

Šiuo metu bažnyčios liekanos - grindų fragmentas - yra paruoštas ekspozicijai ir taps prieinamos miestiečiams ir svečiams.

Laikui bėgant kultūriniai sluoksniai negailestingai kloja vienas kitą, neretai nutrindami prieš tai buvusiojo palikimą. Šiandien Klaipėdos senamiestyje atrastos Šv. Jono bažnyčios liekanos atsidūrė naujo statinio, prestižinių apartamentų pastato - „Danės užutekis” viduryje.

Dar niekas Lietuvoje privataus daugiabučio hole neeksponavo kultūros paveldo - užkonservuotas, apšviestas ir uždengtas stiklu bažnyčios liekanas galės pamatyti kiekvienas.

Surastos molinėmis plytomis bei keturkampėmis plytelėmis grįstų bažnyčios originalių grindų liekanos.

Istoriniai šaltiniai teigia, kad šioje vietoje švartuodavosi laivai. Į netoliese buvusį turgų atvykdavę žvejai užsukdavo į bažnyčią pasimelsti.

Buvusi bažnyčių aikštė

Archeologai tikėjosi šioje vietoje atrasti dviejų senovinių bažnyčių liekanas - Šv.Jono ir Šv.Mikalojaus. Spėjama, kad jos liekanų dar reikėtų ieškoti kitoje vietoje, arčiau upės. Šv. Jono bažnyčia šioje vietoje stovėjo nuo XVI a. antrosios pusės iki XVII a. pabaigos. XVIII a. per šią teritoriją pradėta statyti miestą juosianti gynybinė apsauginė siena, gynybiniai įtvirtinimai, dabartinis Jono kalnelis. Pasak archeologo G. Zabielos, bažnyčia tuomet buvo demontuota ir perkelta kiek į šoną, kad nekliudytų.

Atidengtas nedidelis plotelis - tai toli gražu ne visa buvusi šventovė. Spėjama, kad ji buvusi pakankamai didelė. Rūsiuose buvo laidojami dvasininkai, aukštesnių luomų atstovai. Vienas jų - žymiausio baroko poetų Simono Dacho tėvas, dirbęs Klaipėdos teismo vertėju, mokėjęs vokiečių, lietuvių, kuršių ir lenkų kalbas.

Archeologiniai radiniai byloja, kad demontavus bažnyčią miestelėnai jos vietoje kurį laiką vertė šiukšles. Rasta įvairaus laikotarpio puodų šukių, stiklo duženų, vinių, XVII a. prekybinių plombų. Prie įdomesnių radinių priskiriamas ir kaulo šukų fragmentas.

Traukia inteligentiškus žmones

„Ši vieta nepaprasta, ir kas įdomiausia, ji kažkokiu nesuvokiamu būdu pati pritraukia labai įdomius, inteligentiškus žmones, kurie supranta, vertina ir gerbia jos istoriją” - pasakojo Rūta Lalienė, bendrovės „Inreal valdymas”, statančios apartamentų pastatą „Danės užutekį” atstovė Klaipėdoje.

Prieš krizę pradėtas statyti originalios architektūros daugiabutis namas Klaipėdos centre keletą metų stovėjo užkonservuotas. Šiuo metu jis jau baigtas statyti, maždaug pusė iš 20 apartamentų jau parduoti. Pirmame aukšte, komercinėse patalpose, atidengtų senosios bažnyčios liekanų ekspozicijos kaimynystėje įsikurs paslaugų įmonės.

„Pradėję pardavimus pastebėjome, kad klaipėdiečiai laukė prestižinės klasės būstų, nes jų tiesiog nebuvo. Yra ir tokių pirkėjų, kurie keliasi iš savo privačių namų Klaipėdos rajone, kad ir į mažesnį plotą, nes vertina gyvenimą miesto centre, kai arti darbo vieta, mokyklos, darželiai, teatrų, koncertų salės, kavinės”, - sakė R.Lalienė.

Kitų miestų, Vilniaus, Kauno, Šiaulių gyventojai, verslininkai, turintys verslo ryšių su Klaipėda, butus perka kaip alternatyvą viešbučiui, poilsiui, vertindami juos kaip gerą investiciją.

Apartamentais domisi ir užsieniečiai - vokiečiai, rusai, norvegai. Pastariesiems pastatas ypač patinka, nes architektūra ir technologijomis panašus į statinius Norvegijoje. Namo fasadas padengtas vėjuotam, atšiauriam klimatui atsparia vario skarda. Ji sulaiko viduje šilumą, nepraleidžia vėjo, o laikui bėgant oksiduojasi, įgaudama šiltą rusvą rudžių atspalvį. Dėl savo formos, tūrių ir spalvinės gamos naujasis pastatas dera prie tradicinės Klaipėdos senamiesčio, Danės pakrantės architektūros.

Kuria naują viešąją erdvę

Visame pastate nėra dviejų vienodų butų. Architektūriniai vidaus erdvių sprendimai tarsi ištrina ribą tarp privačios erdvės ir supančios aplinkos - iš vienos pusės Danės pakrantės su garsiuoju Meridianu, iš kitos - upės užutekio, Jono kalnelio, Liuteronų bažnyčios ir tolumoje į dangų šaunančio Marijos Taikos Karalienės bažnyčios bokšto, senamiesčio gatvelių.

„Inreal Valdymas” ateityje planuoja atgaivinti ir kitą, šalia gyvenamojo namo esantį istorinį pastatą - XIX amžiuje pastatytą silkių rūšiavimo sandėlį, kuriame vėliau laikyta druska. Kol kas dar nėra nuspręsta, kas jame bus įrengta - gal krautuvėles, galerijos, kavinės, o gal - butai. Šalia abiejų pastatų bus sutvarkyta, apželdinta aplinka, įrengta nauja žalia viešoji miesto erdvė.

Šaltinis: City24.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.