Architektai atsiprašė medžio ir vėl juo gausiai puošia namus

Spalva, faktūra, patvarumas, lankstumas ir netgi skirtingos garsinės medienos savybės jau tūkstančius metų glumina ir žavi, architektus, dizainerius, statytojus ir amatininkus. Todėl nenuostabu, kad žmonės su medžiu kuria stebuklus – gausiai jį naudoja kurdami šiuolaikinius projektus.

Neribotos medžio galimybės architektūroje.<br>thecoolhunter.net nuotr.
Neribotos medžio galimybės architektūroje.<br>thecoolhunter.net nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 16, 2014, 3:00 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:48 PM

Medis puikiai dera paprastuose ir minimalistiniuose interjeruose, ekologiškuose ir aplinkai draugiškuose namuose.

Įkvepia japonai ir skandinavai

Šiuolaikiniai dizaineriai ir architektai dažnai medį naudoja įkvėpti skandinaviškos ir japoniškos architektūros tradicijų.

Kaip rašo interneto portalas „The Cool Hunter“, medis gausiai naudojamas tradicinėje skandinaviškoje statyboje ir dizaine. Ne veltui modernizmo atstovas iš Suomijos Alvaras Aalto, 1937 metais kurdamas Suomijos paviljoną Paryžiuje vykusiai pasaulinei parodai „Expo“, naudojo kone tik medį. Ši medžiaga jam leido suderinti tradicinę ir modernią architektūrą, o jo sukurtas paviljonas tais metais laikytas vienu drąsiausių ir novatoriškiausių „Expo“ parodoje.

Dar anksčiau, 1931 metais, A.Aalto sukūrė Paimio krėslą bei kitus klasika tapusius baldus, kurie iki šiol baldų kūrėjams yra įkvėpimo šaltinis.

O štai Japonijos architektūrai ir dizainui, kaip rašo „The Cool Hunter“ apžvalgininkė Tuija Seipell, būdinga griežta statyba, medžiagų šviesumas ir išorės bei vidaus dermė.

Beveik nenaudodami jokių baldų Japonijos meistrai savo dėmesį sutelkia tik į pastatus, į daug įgūdžių reikalaujantį gebėjimą sujungti atskiras jų dalis dalis be vinių ir į originalios medžio tekstūros bei spalvos atskleidimą, o ne į dekoravimą.

Ir šiuolaikiškas, ir elegantiškas

Medis yra puiki medžiaga, nes vienu metu yra ir labai paprasta, ir labai sudėtinga. Todėl medis tinka įspūdingoms, didžiulėms struktūroms ir subtilioms, banguotoms formoms, kurios atrodo tarsi nėriniuotos ir permatomos.

Medis žavi savo elegancija, šviesos bei šešėlių žaismu ir begale atspalvių, kurie atsiskleidžia meistriškai naudojant šią medžiagą.

Architektai bei dizaineriai atranda naujų būdų atskleisti ir paryškinti medžio grožį bei jo universalumą. Jiems pavyksta sukurti pastatus, kurie atrodo šiuolaikiški tačiau kartu juntamas ir klasikos dvelksmas.

Šiandienos interjerų žurnaluose matome rezidencijas, vasarnamius, terasas ir vidinius kiemelius, kuriuose medis puikiai atspindi vartotojų poreikius ir reikalavimus aplinkai.

Idealiai tinka poilsiavietėse

Prekybos ir svečių namų interjeruose mediena taip pat pasiteisina. Geras pavyzdys yra šviesus bei žaismingas Paryžiaus „Hermès“ parduotuvės, įrengtos buvusiame seno viešbučio baseine, interjeras. Žaismingumo suteikė lenktos medinės „trobelės“ parduotuvės viduje, kurias sukūrė RDAI architektai.

Ne tik statant ekologiškus namus, bet ir įrengiant prabangius kurortus, SPA ir viešbučius vis dažniau pasirenkamas medis. Kurortuose, kur svečiai pageidauja nuošalumo, buvimo gamtoje jausmo ir ramių atostogų, medis gausiai naudojamas ir pastatų eksterjere, ir interjere.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.