Kauniečiai gėles augina iš padangų sukurtuose vazonuose

Daugiabučio bendrijos „Ramybė“ nariai nepailsta varžytis. Gyventojai lenktyniauja, kas gražiau susitvarkys aplinką. Todėl namas vasarą skęsta gėlėse, o kad jos pasodintos padangose, suprasi ne iš karto, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sotinė“.

Kaunietė V.Giekienė savo puoselėjamoms gėlėms originalius vazonus pagamino iš naudotų automobilių padangų.<br>P.Mantauto nuotr.
Kaunietė V.Giekienė savo puoselėjamoms gėlėms originalius vazonus pagamino iš naudotų automobilių padangų.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Jul 29, 2014, 10:05 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 4:22 PM

Kovo 11-osios gatvės 43-iojo namo gyventojai varžosi, kuris gražiau ir išradingiau papuoš daugiabučio aplinką.

Kaimynai be pavydo pripažįsta, kad tai geriausiai sekasi penkiaaukštyje gyvenančiai Valentinai Giekienei. Po sunkaus darbo grįžusi namo moteris pailsi augindama gėles ir šienaudama žolę aplink namą.

Šią vasarą savo gėles moteris įkurdino ir neįprastuose vazonuose iš padangų.

Namas skęsta žieduose

Eidamas pro paprasčiausią Dainavos mikrorajono daugiabutį nustembi – jo prieigos ir balkonai skęsta gėlėse. Akį ypač traukia vienas pirmojo aukšto butas ir gėlynas po juo.

Nuo balkono svyra didžiulės begonijų žiedų kekės. Nedideliame žemės plote po juo auga bijūnai, rožės, jurginai. Gėlės pasodintos ir dviejuose įspūdingo dydžio vazonuose.

Kai gyventojų klausia, kas rūpinasi šiuo gėlynu, visi nusišypso. Kaimynai noriai pasakoja, kad jų namo aplinką puoselėja čia gyvenanti V.Giekienė.

Prisimena vaikystę kaime

Susitikus su moterimi tampa aišku, kodėl kaimynai apie ją atsiliepia tik gerais žodžiais. Miela ir atvira daugiabučio gyventoja Valentina noriai pasakojo apie savo nepaprastą meilę gėlėms.

Moteris gimė viename Baltarusijos kaime. Prieš 26 metus gyvenimas atvedė į Lietuvą. Čia mokėsi, ištekėjo ir išmoko puikiai kalbėti lietuviškai. Net ir gyvendama didmiestyje moteris neaptingo, mėgsta kapstyti žemę.

„Prieš 10 metų apsigyvenau šiame name. Po balkonu augo bijūnai. Kiti kaimynai jau stengėsi tvarkyti namo aplinką. Ne vienus metus bendrija yra tapusi gražiausiai prižiūrimo daugiabučio kiemo konkurso nugalėtoja. Kadangi gėlės – mano džiaugsmas ir poilsis, ėmiau jas auginti ir aš“, – pasakojo V.Giekienė.

Priežiūros kitiems nepatiki

Kaunietė dirba mėsos pardavėja, per dieną jai tenka perkrauti po toną mėsos gaminių. Todėl namo grįžta pavargusi.

„Vos pradedu kapstytis darželyje, prižiūrėti gėles, nuovargis dingsta. Augalai man net padeda, kai sušlubuoja sveikata“, – sakė V.Giekienė. Kaimynės triūsu patenkinti kaimynai surenka pinigus ir jai patiki nupirkti gėlių.

„Pinigai – kaimynų. Darbas – mano.

Smagu, kad žmonės pasitiki ir vertina mano darbą. Todėl prieš kelerius metus pirkau ir žoliapjovę. Ja šienauju pievą prie daugiabučio. Niekam šio darbo nepatikiu“, – smagiai kalbėjo moteris.

Taip pat V.Giekienė tikino, kad tarp kaimynų susiklostė tradicija. Ne vienas varžosi, ką originalaus pasodins prie namo pavasarį, pas ką pražys didesni ir gražesni gėlių žiedai.

Vazas gėlėms padarė pati

Grožio puoselėtoja šią vasarą savo kaimynus taip pat nustebino. Gėlyną prie namo papuošė neįprastomis vazomis. Pasirodo, jas pagamino pati iš automobilių padangų.

„Reikia paimti padangą su ratlankiu. Ją perpjovus per pusę, išversti. Taip gaunasi vaza ant stovo. Į didesnę jos dalį sodinau gėles, mažesnioji dalis virto vazos stovu“, – pasakojo moteris.

Kad iš pirmo žvilgsnio negalėtum suprasti, iš kokios nepatrauklios medžiagos pagamintos vazos, V.Giekienė jas nupurškė grafitininkų naudojamais dažais.

Tiks seni maišai ir auliniai batai

Dalia Jaunienė

Keramikė

„Plintant ekologiškai madai žmonės ieško idėjų, iš ko pasigaminti vazonus mėgstamiems augalams.

Tam galima naudoti ne tik automobilių padangas. Gražiai atrodo į guminius ar aulinius batus pasodintos gėlės.

Taip pat atostogaujant pajūryje galima prisirinkti gražių akmenų, kriauklių ir jomis apklijuoti patinkančios formos indus gėlėms.

Įdomiai atrodo ir mozaikomis papuošti vazonai. Tereikia surinkti keramikos ar stiklo šukių ir iš jų ant vazonų klijuoti įvairius ornamentus.

Vazonus galima pagražinti ir juos apklijuojant nudžiūvusių medžių šakomis. Jų formos būna neįprastos ir įdomios. Tam tinka ir seni pailgi kankorėžiai. Jei namuose mėtosi senas ašutinis bulvių maišas, jo išmesti taip pat neverta. Į jį įsodinę vazoną ir viršų aprišę plačia audinio juosta, gausite originalią vazą iš natūralių medžiagų.

Taip pat paprastą keraminį vazoną galima apvynioti stora virve. Jei jos turite nedaug, pakaks apsukti tik vazono viršų. Toks indas augalams taip pat yra gražesnis nei paprasti plastiko vazonai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Taking Regional Leadership in Green Finance