Prie dešimtmečio pastato sukūrimo prisidėjo ir lietuviai

Kaimyninėje Rygoje su nekantrumu laukiamas ant Dauguvos upės kranto įsikūrusios nacionalinės Latvijos bibliotekos atidarymas, kuris įvyks rugpjūčio 29 dieną. Nors oficialus atidarymas bus dar tik už keletos savaičių, biblioteka duris lankytojams atvėrė jau nuo birželio, rašo „Lietuvos ryto“ dienraštis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 8, 2014, 6:45 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:15 AM

Šiame įspūdingame 40 000 kv.m ploto pastate įrengta tūkstančio vietų skaitykla, archyvas talpinantis net 4,2 mln. knygų, taip pat čia veiks restoranas, parodų centras bei konferencijų salės. Stulbina ne tik statinio dydis, bet ir architektūrinė vizija - biblioteka jau vadinama kaip viena įspūdingiausių kultūrinės paskirties pastatų per pastaruosius dešimtmečius.

Prie „Šviesos pilimi“ vadinamo pastato kūrimo prisidėjo ir Lietuvoje veikiančios intelektualių inžinerinių sprendimų bendrovės „FIMA“ dukterinė įmonė. Naujojoje bibliotekoje bendrovės specialistai įdiegė pastato įeigos kontrolės, apsaugos signalizacijos, garsinio ryšio ir telekomunikacijų sistemas, taip pat ir su kitomis inžinerinėmis sistemomis integruotą vaizdo stebėjimo sistemą.

Be modernumo ir inovatyvių technologijų, bibliotekos architektūra simbolizuoja ir Latvijos liaudies kultūrą. Pastato forma primena krištolo kalną, o latvių folklore jis simbolizuoja pasiekimus – kalną pasiekti nėra lengva, tačiau jis dosnus tiems kurie pasistengia ir pasiekia viršukalnę. Biblioteka šviesos pilimi vadinama, taip pat ne be reikalo, latvių folklore toks pavadinimas yra metafora, reiškianti dingusią išmintį, tačiau galinčią iškilti iš Dauguvos upės gelmių, kai tautai pavyks įveikti intelektualinę karo ir buvusios okupacijos tamsą.

Apie tai, jog Latvijai reikia naujo nacionalinės bibliotekos pastato, buvo prabilta jau prieš dvidešimt metų, o prieš kelerius metus įgriuvusios nacionalinės bibliotekos pastatų grindys su žemėn nugarmėjusiomis 1,2 tūkst. knygomis, tik patvirtino šį faktą. Tačiau statyboms prisiruošta kur kas vėliau, projekto sumanytojai tikėjosi, jog biblioteka bus baigta statyti dar 2012-aisiais, o jos kaina sieks apie 163,7 mln. eurų (565,2 mln. litų).

Užsitęsus, tačiau galiausiai statyboms pasibaigus 2013 - aisiais, dar prireikė metų, kol į trylikos aukštų patalpas buvo atgabenti baldai bei kiti reikiami daiktai, šiuo metu į biblioteką vis dar gabenamos knygos (sunešta apie 65% turimos kolekcijos), todėl pastato aukštai lankytojams atidaromi palaipsniui. Bibliotekos darbuotojai skaičiuoja, jog kasdien čia užsuka nuo 700 iki 1000 žmonių.

„Šviesos pilis“ – vienas didžiausių ir brangiausių projektų nepriklausomybę atgavusioje Latvijoje, galiausiai atsėjęs 256,1 mln. eurų (884,2 mln. litų). Iki šiol Latvija buvo vienintelė šalis Europoje, neturinti savo nacionalinės bibliotekos pastato, šalyje buvo tik bibliotekų tinklas.

Parengta pagal užsienio spaudą. 

Daugiau apie architektūrą rasite mūsų "Facebook" puslapyje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.