Gruzija su nauja architektūra atsiplėšė nuo posovietinių šalių

Sena moteriškė ant ištrupėjusio šaligatvio, visai kaip sovietmečiu, pardavinėja girą iš statinės. O jai už nugaros stovi lietuvių kilmės architektūros metro Massimiliano Fukso projektuotas didžiulis modernus pastatas. Gruzijos miestai, kaip ir jos gamta, pilni kontrastų.

M.Fukso suprojektuotas teatras.<br>A.Ropolo nuotr.
M.Fukso suprojektuotas teatras.<br>A.Ropolo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Ropolas

Sep 22, 2014, 11:07 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 4:09 AM

Pastaruoju metu lietuvių ypač pamėgta Gruzija abiejuose savo regionuose turi kalnų, Juodąją jūrą, vyno ir įspūdingų sovietinės architektūros pavyzdžių. Tačiau Gruzija turi ir neįtikėtinai nuostabių architektų projektų. Teatras, visuomeninis centras, ministerijos, savivaldybės, parlamentas, pėsčiųjų tiltas – visi šie naujai užsieniečių išraityti pastatai buvo finansuojami valstybės. Kiekviena nauja Gruzijos valdžia nori pastatyti ką nors ryškaus.

„Gruzijoje į architektūrą visi žiūri per politiką. Jei patinka valdžia, kuri stato vieną ar kitą objektą, patiks visi tie statiniai. Jei valdžia nepatinka, vadinasi, viską ji daro blogai ir architektūros neišmano“, – sakė vienas gruzinas, kai pasiteiravau, kaip jis vertina naują M.Fukso visuomeninį centrą Tbilisyje.

Šis pastatas yra vienas ryškiausių Tbilisyje. Daugumos kritikuojamas dėl gigantiško ir nejautraus mastelio, jis vis vien signalizuoja apie naująją Gruziją – modernią ir europietišką.

Miestiečiams tai labai svarbus pastatas, kuriame jie gali išspręsti visus biurokratinius klausimus – nuo mokesčių iki vairuotojo pažymėjimo gavimo. Visuomeninis centras yra toks netikėtai didelis, kad naktį tamsiame skersgatvyje jo susitikti nesinorėtų, ką jau kalbėti apie kažkokią kritiką – todėl tenka tik girti. Grybo formos stogas kuria šešėlį aplink pastatą, o šešėlis karštą dieną tuoj prisipildo žmonių.

Iš tolėliau banguotas stogas susilieja su kalnuotu miesto reljefu. Žinant labai sudėtingą Gruzijos istoriją ir dabartinę jos kryptį į Vakarus, modernūs, spinduliuojantys ir ryškūs pastatai šioje šalyje atrodo labai natūraliai.

Greta Tbilisio visuomeninio centro stovintis italo architekto Michele De Lucchi išrangytas Taikos tiltas ir to paties M. Fukso vamzdžių formos teatras tęsia radikalaus modernumo kryptį. Tiesa, Gruzijos modernumas dažnai ir baigiasi pastatais. Mat, pasikeitus valdžiai, naujoji norėjo nugriauti Taikos tiltą, nes juk jį pastatė senoji valdžia, teatro statybos irgi įšaldytos dėl tos pačios priežasties.

Nors sostinė yra moderniausias ir akivaizdžiai turtingiausias Gruzijos miestas, naujų architektūros perlų galima rasti ir kituose regionuose.

Lietuvių turistų pažintis su Gruzija prasideda antro pagal dydį miesto Kutaisio oro uoste. Turbūt tik nedaugelis žino, kad šio oro uosto terminalas taip pat buvo kurtas užsienio žvaigždžių, pasaulyje įmantrių formų brangią architektūrą kuriančios olandų architektų studijos „UNStudio“. Tiesa, akivaizdu, kad olandai čia turėjo minimalų biudžetą, nors ambicijos jų kaip visada – lyg pinigais lytų. Taigi ne visada garsus vardas užtikrina gerą projektą.

Dabar visiems akis bado pigūs estetiniai triukai ir nesugebėjimas susitvarkyti su elementaria funkcija. Lyginti jį su Kauno Karmėlavos oro uosto terminalu būtų tas pats, kas lyginti palapinę su penkių žvaigždučių viešbučiu. Oro uostas yra toks blogas, kad prilygsta Vilniaus oro uostui, nors ir yra dešimt kartų mažesnis.

Kitame turistų pamėgtame mieste – kurortiniame Batumyje taip pat yra architektūros desertų.

Tiesiog šedevras, vieno įtakingiausio architektūros portalo „archdaily.com“ geriausiu 2014 metų statiniu išrinktas „McDonald‘s“ restoranas su degaline.

Tačiau pagrindinis išskirtinumas iš kitų projektų tas, kad jį projektavo ne užsienio žvaigždė, bet jaunas, Harvarde studijas baigęs gruzinas Giorgi Khmaladzė. Gudrus pastatas ne tik puikiai sujungia dvi keistas funkcijas, bet restorano lankytojams dar pasiūlo terasą su sodu ant smailaus degalinės stogo.

Nors visi giria gruzinišką virtuvę, apsilankyti šiame greitojo maisto restorane ir bent išgerti kavos terasoje yra privaloma. Galbūt jį lankant nustebins aplinka, kuri dažniau primena sovietmetį nei modernią šalį, tačiau jautiesi atsidūręs prie kiekvieno naujo pastato Gruzijoje.

Nauji ambicingi valstybiniai pastatai yra kuriami užsienio žvaigždžių, rezultatas dažnai įspūdingas ir neabejotinai brangus, tačiau beveik visi mano matyti ir lankyti brangūs pastatai Gruzijoje yra iš esmės nereikalingi.

Šalis turi naują nereikalingą šimtamilijoninės vertės parlamento pastatą, tačiau neturi jokio greitkelio. Šalis turi kone įspūdingiausią pasaulyje „McDonald‘s“ restoraną, bet tik retas gruzinas gali ten  pavalgyti.

Naujoji Gruzijos architektūra – lyg auksiniai dantys benamiui.

Daugiau  architektūros –  mūsų „Facebook" paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.