Prabangių namų kvartale – neįprasta akiai koplyčia

Maldos namai, pastatyti miesto universiteto bendruomenei ir Dominikonų ordino vienuoliams, iškilo neįprastaje vietoje – prabangių A klasės pastatų rajone Edinburge, Škotijoje. Naujojoje  Šv. Alberto Didžiojo koplyčioje užteks vietos visiems norintiems pasimelsti ir ieškanteims ramybės,  rašo  archdaily.com.

Naujoji Šv. Alberto Didžiojo koplyčia Džordžo aikštėje, Edinburge.<br>Ch.Humphreys (archdaily.com) nuotr.
Naujoji Šv. Alberto Didžiojo koplyčia Džordžo aikštėje, Edinburge.<br>Ch.Humphreys (archdaily.com) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-29 12:43, atnaujinta 2018-01-05 12:20

Vienas svarbiausių uždavinių kuriant koplytėlės dizainą buvo tinkamos  pastato forma ir medžiagos.  Architektai neįprastus maldos namams formą ir interjerą pasirinkti neatsitiktinai – jie  siekė sukurti itin jaukią, tarsi privačią aplinką susikaupimui.

Plati mūrinė siena atskyrė koplyčią nuo tolėliau stūksančių pastatų ir pastato formai suteikia masyvumo, o tuo pačiu ir saugumo jausmą. Šioje sienoje – keletas keturkampio formos įvairaus dydžio langai  išdėstyti taip, kad pro juos atsiveria tik dalis koplytėlę supančio sodo vaizdų – taip skatinama išlaikyti visą besilankančių žmonių dėmesį susikaupimui ir maldai.

Už altoriaus – keturios medžio kamieną primenančios plieninės atramos, laikančios išlenktą ąžuolinį stogą.

Apšvietimas čia taip pat  neįprastas – dienos šviesa patenka ne tik pro langus, bet ir pro atvirą ruoželį tarp  stogo ir mūrinės sienos. Toks šviesos žaismas viduje sukuria itin jaukią atmosferą, o atvira anga – dar ir natūralų vėdinimą. Miesto parke stovinti koplyčia puikiai įsiliejo į aplinką. 

Parengė Milda Sendžikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.