Lietuvis architektas auklėja Rusijos milijonierius

Architektui Ričardui Vyšniauskui nesiseka pamiršti svarbiausio karjeros kūrinio – pramogų komplekso „Universal“ Kaliningrade. Kone dešimtmetį atidavęs šiam projektui įgyvendinti, dabar jis kovoja su naujaisiais savininkais, kad statinys būtų išsaugotas.

R.Vyšniauskas savo parengto „Universal“ rekonstrukcijos projekto vizualizacijas išsiuntė įtakingiems architektūros žurnalams bei portalams. Kūrėjas tikisi, kad Europa pagaliau sužinos, kaip Rusijoje saugomas paveldas.<br>A.Lukošiaus fotomontažas
R.Vyšniauskas savo parengto „Universal“ rekonstrukcijos projekto vizualizacijas išsiuntė įtakingiems architektūros žurnalams bei portalams. Kūrėjas tikisi, kad Europa pagaliau sužinos, kaip Rusijoje saugomas paveldas.<br>A.Lukošiaus fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Inga Junčienė („Lietuvos rytas“)

May 5, 2015, 12:06 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 11:53 PM

„Nors beveik per dvylika metų ne kartą keitėsi šio komplekso šeimininkai, kai kurie darbuotojai ten tebedirba iki šiol ir man praneša apie ten vykstančius pokyčius.

Kadangi Kaliningrade nuolat turiu užsakymų, matau, kas vyksta „Universal“, – „Lietuvos rytui“ sakė vilnietis architektas.

Ne vienus metus šioje Rusijos dalyje kuriantis lietuvis tenykščiams verslininkams yra suprojektavęs daug brangių objektų.

Vienas nuolatinių jo užsakovų, praeityje žinomas tenisininkas Aleksandras Volkovas buvo pirmasis „Universal“ bendraturtis.

Gyrė užsienio spauda

A.Volkovas pats susirado lietuvį ir paprašė sukurti aukščiausio lygio, elitinės architektūros statinį.

R.Vyšniauskas mano pateisinęs jų lūkesčius – „Universal“ išgarsino jį net tik Kaliningrado srityje, architekto darbą gyrė užsienio spauda.

„R.Vyšniauskui pavyko sukurti išskirtinę architektūrą ir interjerą, kurie atspindi praėjusį laikotarpį, laikinumą ir pastovumą, tačiau kartu yra ir šiuolaikinis stilių mišinys, kuriame dera prabanga, paprastumas, turtas, kultūra ir net kičas“, – apie „Universal“ rašė Paryžiuje leidžiamas pasaulinės architektūros žurnalas „L’architecture d’aujourd’hui“.

Jo kūrinį taip pat įvertino Didžiosios Britanijos, Rusijos bei Ispanijos architektūros kritikai.

Šlovės metai pasibaigė

Naujasis pramogų centras ne vienus metus buvo madingiausia miesto vieta.

Tiesa, iki šiol netyla gandai, kad klubas gyvavo iš nelegalios narkotikų prekybos.

Tačiau R.Vyšniauskas tai vadina pramanais: jis įsitikinęs, kad „Universal“ populiarumą lėmė sąžiningi ir darbštūs darbuotojai, tarp jų buvo ir nemažai lietuvių – keli administratoriai, padavėjai, didžėjai. Net Anželika Cholina naktiniam klubui rengė šokėjų programas.

Tačiau po truputį „Universal“ šlovė blėso, keitėsi jo savininkai. Jie vis bandydavo susigrąžinti populiarumą. Deja, nesėkmingai.

Paveldas šeimininkui nerūpi

Prieš porą metų pastatą įsigijęs įmonės „Lukoil“ antrinės bendrovės „Lukoil Bunker“ Kaliningrado filialo direktorius Vladislavas Rodinas nutarė, kad laikas keisti jį iš esmės.

Buvo paskelbtas stebėtinų užmojų komplekso rekonstrukcijos projektų konkursas: iš 1,5 tūkst. kvadratinių metrų statinys turi plėstis iki 16,5 tūkst. kv. metrų.

R.Vyšniauskas telefonu sulaukė V.Rodino kvietimo dalyvauti konkurse.

„Nuo pirmojo pokalbio su juo iki sutarties pasirašymo praėjo metai. Per tą laiką bandžiau užsakovui paaiškinti, kad projektuosiu tik tai, ką tikrai bus įmanoma pastatyti.

Metęs darbus į šalį, tris mėnesius dirbau tik su šiuo projektu, parengiau jį kruopščiai, įvertinęs miestą, objekto plėtros galimybes, jo svarbą istorijai, paveldui, verslui“, – pasakojo architektas.

Jis siekė išryškinti senąją architektūrą, o naująją nukėlė lyg ir į antrą planą, todėl jo brėžiniuose – senąjį pastatą apgaubęs varinis kevalas.

Jam taip pat buvo svarbu išsaugoti paties rekonstruotą, vokiečių architekto Siegfriedo Sassnicko 1934-aisiais statytą kino teatro salę, kurios secesijos stiliaus kupolinės lubos sukuria ypatingą akustiką. Tai įvertino visi kada nors ten koncertavę atlikėjai.

Tačiau išvydęs R.Vyšniausko parengtą rekonstrukcijos projektą savininkas neliko sužavėtas. „Jis labiausiai norėtų senąjį pastatą nugriauti ir statyti kokį nors fantastinį naują objektą“, – nusivylimo neslėpė lietuvis.

Kad šie „Universal“ pastatai įtraukti į kultūros paveldo objektų sąrašą, jo šeimininkų, atrodo, nejaudina.

Architektas – lyg medikas

Vilnietis neabejojo, kad aplink turtuolį V.Rodiną sukasi vidutinės asmenybės, darančios jam blogą įtaką.

„Žinau, kad Rusijoje pinigai yra visagaliai, bet juk negalima leisti, kad vieno žmogaus nuomonė subjaurotų visą miesto veidą“, – piktinosi architektas.

R.Vyšniauskas įsitikinęs, kad jo profesijos atstovai, kaip ir medikai, privalo gydyti – tik ne žmones, o pastatus.

Jis savaip nutarė užlopyti turtingo užsakovo ir jo svitos išsilavinimo spragas – savo parengto „Universal“ rekonstrukcijos projekto vizualizacijas išsiuntė įtakingiems architektūros žurnalams bei portalams.

Kūrėjas tikisi, kad Europa pagaliau sužinos, kaip Rusijoje saugomas paveldas.

Tiesa, pastarosiomis dienomis ir iš Kaliningrado atskriejo džiugi žinia – vyriausiasis miesto architektas Viačeslavas Genne lietuvio parengtą projektą įvardijo kaip geriausią, pažangiausią ir labiausiai miesto ateities viziją atitinkantį iš konkurse dalyvavusiųjų.

Svarsto apie sveikos gyvensenos kvartalą

44 metų R.Vyšniauskas  gyvena Vilniuje, bet gimtinėje mažai projektuoja.

Šiuo metu kuria individualius namus, kurie išskirtiniai tuo, kad bus statomi iš žmogaus sveikatai visiškai nekenkiančių medžiagų.

Neseniai R.Vyšniauskas su iš Izraelio atvykusiais verslininkais svarstė galimybę prie Vilniaus statyti sveikos gyvensenos individualių namų kvartalą. Panašių kvartalų žydai yra pastatę Amerikoje ir Anglijoje.

„Tai būtų namai, pastatyti iš 100 procentų sveikų medžiagų, o ne iš tų, kurių tik etiketės skelbia ekologiškumą“, – pabrėžė architektas.

Šiais metais Vilniaus galerijose jis surengė dvi personalines tapybos parodas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.