Stoties rajonui – meno dozė

Nuo rugpjūčio 19 dienos stoties rajone darbuojasi  gatvės menininkai. Festivalis „Vilnius Street Art“, jau suteikęs sostinės sienoms naują kvėpavimą, šiemet dėmesį sutelkė į šią įvairialypę erdvę.

Festivalio rengėjai, kaip ir anksčiau, menininkams nenurodė temos. Nors jie kurs stoties rajone, jų neprašoma atsižvelgti į socialinę problematiką.<br>T.Malinausko nuotr.
Festivalio rengėjai, kaip ir anksčiau, menininkams nenurodė temos. Nors jie kurs stoties rajone, jų neprašoma atsižvelgti į socialinę problematiką.<br>T.Malinausko nuotr.
Prieš festivalį fotomenininkai sukūrė ciklą „Stoties utopija“, kuriame rajonas užfiksuotas toks, koks yra dabar.<br>Archyvo nuotr.
Prieš festivalį fotomenininkai sukūrė ciklą „Stoties utopija“, kuriame rajonas užfiksuotas toks, koks yra dabar.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Eleonora Bašytė („Lietuvos rytas“)

Aug 22, 2015, 4:05 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 10:50 AM

Į gatvės meno festivalį „Vilnius Street Art“ atvykę menininkai anksčiau papuošė buvusį Lietuvos kino teatrą, Profsąjungų rūmus, polikliniką J.Jasinskio gatvėje, Lukiškių kalėjimą, Liubarto tiltą ir kitas vietas.

Šiais metais festivalyje dalyvaus net šeši garsūs menininkai iš Lietuvos ir užsienio.

Jie stoties rajonui padovanos savo kūrinius ir taip prisidės prie jo gyvenimo ir pastangų jį keisti.

Traukė vietos neapibrėžtumas

„Festivalio rengėjai, kaip ir anksčiau, menininkams nenurodė temos. Nors jie kurs stoties rajone, jų neprašoma atsižvelgti į socialinę problematiką.

Tikimasi, kad profesionalūs kūriniai savitai prakalbins rajono erdves ir suteiks joms naujų prasmių“, – vylėsi festivalio rengėja Ūla Ambrasaitė.

Gatvės menui kaip tik ir būdinga atida aplinkai, jis įsikomponuoja į urbanistinį miesto audinį, jį papildo. Todėl vietų atranka yra viena pagrindinių kuratorių užduočių.

„Pradėjus ruoštis festivaliui vietos intuityviai ėmė dėliotis aplink geležinkelį, stotį. Patraukė tranzitinės erdvės, jų neapibrėžtumas.

Čia nenusakomas nei laikas, nei vieta, per čia atvykstama ir išvykstama, tačiau sykiu čia nuolatos gyvenama.

Nepaisydami kontroversiškai vertinamos kaimynystės, rajone jau kurį laiką kuriasi vis daugiau naujų gyventojų – senamiestis visai netoli, nekilnojamojo turto kainos čia mažesnės, pats rajonas dar gyvas, nenuspėjamas ir bohemiškas, kaip anksčiau buvo Užupis“, – apie festivalio vietos pasirinkimą pasakojo Ū.Ambrasaitė.

Parodą atidarys perone

Greta pagrindinių menininkų piešinių ant sienų festivalio „Vilnius Street Art“ programą šiemet papildys diskusijų ciklas ir fotografijos parodos.

Festivalio rengėjai, savo namais pavertę vieną iš stoties rajono įžymių pastatų – „Kablį“, pasidalys savo įspūdžiais tyrinėjant čionykštę gastronominę pasiūlą ir kvies išragauti aplinkinių užeigų ir restoranų valgiaraščius.

Festivalis trečiadienį prasidės Vilniaus geležinkelio stoties pirmajame perone, kuriame bus atidaryta ir specialiai sukurta penkių fotomenininkų paroda „Stoties utopija“. Jos kuratorė – fotografė Neringa Rekašiūtė.

„Festivalis vyks jau trečią kartą, todėl vis svarbiau tampa permąstyti patirtį ir klausti, ar įsiveržimas į vieną ar kitą rajoną jį kaip nors keičia. Ar mūsų tikslas yra keisti, o gal tik atspindėti jau vykstančius pokyčius?

Juk ir šiemet ne veltui festivaliui buvo pasirinktas stoties rajonas – pastebėjome jame vykstančius pokyčius ir prisidėjome prie jų. Tuomet ir kilo mintis pirmiausia užfiksuoti stoties rajoną tokį, koks jis yra čia ir dabar, – jo architektūrą, erdves ir atmosferą“, – pasakojo Ū.Ambrasaitė.

Vilniaus geležinkelio stoties pirmasis peronas – viena labiausiai stoties rajono tranzitiškumą atspindinčių vietų. Čia meno darbai tampa netikėta ir neįtikėtina šio nuolatinio judėjimo dalimi.

Netikėtas stoties rajono pajutimas, gal net šiek tiek utopinis, atsiskleidžia ir parodos autorių Andrejaus Vasilenkos, Simo Linkevičiaus, Teodoro Malinausko, Astos Ostrovskajos ir Agnės Matulevičiūtės darbuose.

Kuria pastatus kentaurus

Rugpjūčio 26-ąją Fotomenininkų sąjungos galerijoje festivalis pristatys dar vieną parodą – Liudo Parulskio fotomanipuliacijas „Barokas ir betonas“.

Architektūros studijas baigęs menininkas kuria pastatus kentaurus – į barokinių statinių formą įmontuoja daugiaaukščių fragmentus arba atvirkščiai – standartinę stambiaplokštę architektūrą pagražina barokiniu dekoru.

„Tokios miesto dėlionės išryškina skirtingus laiko ženklus, architektūros ir ideologijos sąveiką“, – teigė šios parodos kuratorė menotyrininkė Laima Kreivytė.

Trečiasis tarptautinis gatvės meno festivalis „Vilnius Street Art“. Rugpjūčio 19 d.–rugsėjo 23 d. Stoties rajonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.