Kokio būsto reikia Marse? Architektūros konkurso nugalėtojai

Ką tik Amerikoje pasibaigė architektūrinės koncepcijos konkursas, kurio dalyviai turėjo pasiūlyti erdviniam spausdinimui tinkančių Marsui skirtų būstų idėjas. Konkurse geriausia pripažinta koncepcija „Ice House“, kurios autoriams atiteko 25 tūkst. JAV dolerių (maždaug 22 tūkst. eurų) premija. Konkurso organizatoriai – JAV nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) ir inovacijų institutas „America Makes“.

Ledo namai, autorius „Space Exploration Architecture ir Clouds Architecture Office“, I vieta.<br>NASA medžiaga
Ledo namai, autorius „Space Exploration Architecture ir Clouds Architecture Office“, I vieta.<br>NASA medžiaga
Būstas Marse, autorius „Gamma“, II vieta.<br>NASA medžiaga
Būstas Marse, autorius „Gamma“, II vieta.<br>NASA medžiaga
Būstas Marse, autorius LavaHive, III vieta.<br>NASA medžiaga
Būstas Marse, autorius LavaHive, III vieta.<br>NASA medžiaga
Daugiau nuotraukų (3)

www.pilotas.lt

Sep 29, 2015, 1:31 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 9:56 PM

NASA ir inovacijų instituto „America Makes“ ką tik surengto konkurso pagrindinis tikslas – išnagrinėti modulinių buveinių statybos Marse architektūrines galimybes.

Erdviniam spausdinimui (3D) tinkančios būstų Marse architektūrinės koncepcijos konkursui iš viso buvo pateikti 165 pasiūlymai. Pirminiame atrankos etape iš pastarųjų buvo atrinkta 30 iš kurių ką tik išrinkti nugalėtojai – finalinio etapo dalyviai.

Konkursiui pateikti pasiūlymai buvo vertinami atsižvelgiant į skirtingus aspektus: architektūrinę koncepciją, gyvenimiškumą, inovatyvumą, funkcionalumą, sklypo Marse parinkimą bei suderinamumą su statybos metodu – erdviniu spausdinimu. Konkurso prizinis fondas – 50.000 JAV dolerių (44,5 tūkst. eurų)

Ką tik paskelbta, kad konkurso 1-oji vieta ir 25.000 JAV dolerių (apie 22.400 eurų) premija paskirta Niujorko kolektyvui „Space Exploration Architecture“ ir „Clouds Architecture Office“ už Marso buveinę „Ice House“ (liet. Ledo namai). 2-oji vieta ir 15.000 JAV dolerių (13.420 Eur premija atiteko komandai „Gamma“., o 3-joje vietoje likusiai grupei „LavaHive“ paskirta 10.000 JAV dolerių (8.950 Eur) premija.

Parengta pagal NASA informaciją

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.