Pažintis su tarpukario Kauno architektūra – išmaniajame telefone

Kauniečių ir miesto svečių patogumui sukurta mobilioji programėlė „1919–1940-ųjų Kaunas“, pristatanti tarpukario modernizmo architektūrą, pernai įvertinta Europos paveldo ženklu.

Mobilioji programėlė suteikia galimybę susipažinti su 44 tarpukario Kauno modernizmo architektūros objektų istorija, architektais, buvusiais savininkais.
Mobilioji programėlė suteikia galimybę susipažinti su 44 tarpukario Kauno modernizmo architektūros objektų istorija, architektais, buvusiais savininkais.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 17, 2016, 12:45 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 11:13 AM

Programėlė suteikia galimybę susipažinti su 44 Kauno tarpukario modernizmo architektūros objektų istorija, architektais, buvusiais savininkais.

Mobiliojoje programėlėje pateikiami skirtingi maršrutai po Kauno centro, Žaliakalnio, Gričiupio, Aleksoto ir Šančių seniūnijas.

Maršrutai atspindi anuometinį Kauną, tapusį diplomatijos, kultūros, sporto ir švietimo sostine, modernių tendencijų ir lietuviškumo centru, miestu, kuris artimas gamtinei aplinkai ir kuriame patogu gyventi.

1919–1940-ųjų Kaunas pasižymi miesto kraštovaizdžiu, gyvai atspindinčiu tarpukario Europos modernizmo architektūrą. Jis įtrauktas į Europos Sąjungos sudarytą Europos paveldo vietų sąrašą, nes atliko svarbų vaidmenį Europos istorijoje ir kultūroje.

1919–1940 metų Lietuva – viena iš naujų, po Pirmojo pasaulinio karo Rytų ir Vidurio Europoje nacionaliniu–teritoriniu pagrindu susiformavusių valstybių, praradusių savo istorinę sostinę Vilnių ir bandžiusių per kelis dešimtmečius pagreitintai integruotis į tarpukario Europos politinį-socialinį bei kultūrinį kontekstą.

1920–1939 m. Kaunas tapo Lietuvos laikinąja sostine ir svarbiausiu miestu.

Tuo metu prasidėjo naujas šio miesto, o kartu ir visos Lietuvos, gyvavimo Europoje laikotarpis: laisvės proveržis atvėrė vartus sparčios plėtros ir tobulėjimo link.

Valstybinės institucijos, visos tarptautinės organizacijos ir valstybės, palaikiusios diplomatinius santykius su Lietuva, turėjo savo atstovybes Kaune, kuris palaipsniui vystėsi į miestą, siekiantį tapti modernia ir visaverte Europos sostine.

Visa tai ryškiai atsispindėjo to meto kultūriniuose judėjimuose, miesto architektūroje, žmonių pasaulėžiūroje.

Besiformuojančios laikinosios sostinės laikotarpio dvasia ir stilius tuo metu materializavosi į pastatus, kurie išaugo vietinių materialinių ir intelektinių išteklių pagrindu.

Programėlė veikia 4 oficialiomis ES kalbomis – lietuvių, anglų, vokiečių ir prancūzų.

Nemokamą mobiliąją aplikaciją galima atsisiųsti iš „Google“ „Play Store“ ir „Apple“ „App Store“. (LS)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.