Ar Libeskindas pranoks Valdovų rūmus?

Prieš kiek mažiau nei metus išvydę architekto Remigijaus Bimbos ir jo grupės parengtą verslo centro projektą Lietuvos architektų sąjungos (LAS) ekspertai susiėmė už galvų – tai taps dar vienu miestą darkančiu pastatu, jo formos pernelyg grubios ir stambios, abejonių kėlė ir pats siluetas.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2016, 4:15 PM, atnaujinta May 26, 2017, 9:43 AM

Daugiau nei 40 mln. eurų kainuosiančio multifunkcinio komplekso „k18b“ R.Bimbos parengtas vizijas žinovams pristatė šio projekto plėtotojas bendrovė „Lords LB Asset Management“. Tai ką išvydo, juos nuvylė.

Tiesa, LAS ekspertų tarybos vertinimai nebuvo privalomi – jie patariamojo pobūdžio. Galutinį sprendimą dėl šio pastato turėjo priimti Vilniaus miesto savivaldybė. „Labai atsakingai vertinsime visą projektą, kad jis atitiktų miestiečių poreikius ir nedarkytų Neries krantinės vaizdo“, – tada pažadėjo Remigijus Šimašius.

„Planuojant pokyčius svarbiausiose Vilniaus miesto centro vietose, kaip Konstitucijos prospektas, tarptautinio architektūrinio konkurso organizavimas turėtų tapti norma,“ – tarė LAS pirmininkas Marius Šaliamoras.

Žodis virto kūnu.

Praėjusią savaitę buvo paskelbtas multifunkcinio komplekso „k18B“, iškilsiančio sostinės Konstitucijos prospekte ties Baltuoju tiltu, konkurso (jame dalyvavo 10 architektų kompanijų) nugalėtojas – architekto iš Niujorko Danielio Libeskindo darbas. R.Burbos grupės AKG projektas laimėjo antrąją vietą, trečioji atiteko „Studio Fuksas“ pasiūlymui.

Tokių rezultatų , kalbama, niekas nesitikėjo, – net kai kurie vertinimo komisijos nariai: antra vieta – ne taip seniai ekspertų sukritikuotam, tiesa, patobulintam projektui, trečioji – garsenybei, kuris šviežiai interviu svarstė apie sovietiniuose daugiabučiuose gyvenančių žmonių nuotaikas, o Vilniaus centrui pasiūlė Lazdynų monolitinius šešiolikaukščius primenančius statinius.

Ir pirmoji vieta.

„Aš pats pirmą kartą pamatęs projektą buvau šiek tiek šokiruotas. Vis dėlto patarčiau visuomenei labiau įsigilinti, pasižiūrėti, kaip jis (D.Libeskindo darbas) komponuojasi į pagrindines Neries dešiniojo kranto apžvalgos panoramas ir su šita mintimi permiegoti – reikia tam tikro laiko suvokti sprendimus“, – „Žinių radijui“ atsargiai nugalėtoją įvertino vienas komisijos narių, Vilniaus vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis.

Kartais architektai turi būti diktatoriai ir daryti tai, ką jiems kužda nuojauta bei patirtis. „Prieštarauti viešajai nuomonei, nes kartais visuomenė nežino, ko jai reikia. Geriausiai ji lavinama pavykusiais architektūriniais sumanymais, tad architektai turi dėti visas pastangas, kad tokių sprendimų būtų daugiau“, – interviu portalui lrytas.lt yra sakęs žinomas architektas Audrius Ambrasas. Tačiau išgirdęs šio konkurso laimėtojo pavardę, neslėpė iškart pajutęs atmetimo reakciją.

Kad tai tik dar vienas eilinis D.Libeskindo kūrinys, kuris nieko nauja nepasako, kurio funkcija neįdomi, o forma kažkur matyta, svarstė ir Lietuvoje, Belgijoje bei Japonijoje architektūrą studijavęs, dabar Londone dirbantis Andrius Ropolas.

Statinys turi jaudinti, skelbti žinią, išsitaškyti arba tiesiog ramiai, darniai įsilieti į aplinką, net visai nesvarbu, ką galvojame apie dešiniojo kranto aplinką.

D.Libeskindo pasiūlyta Konstitucijos prospekto 18B pastato išraiška tęsia dešiniojo kranto „dubajizaciją“. Jeigu kažkam šis žodis gali sukelti teigiamų asociacijų, pakeiskime jį į „astanizaciją“. D.Libeskindas, aiškiai pasigesdamas Žaliojo tilto skulptūrų (beje, kaip ir „Studio Fuksas“), pasiūlė Vilniui grąžinti šiek tiek slaviškos išraiškos. Apskritai šis darbas yra gana žemo lygio“, – savo tinklaraštyje „Archata“ rašė A.Ropolas.

Šios ir kitos įžvalgos sukėlė bangas feisbuko jūroje, jomis pasidalijo naujienų portalai.

Net architektūra nesidomintys žmonės perskaitė, kad D.Libeskindas yra „pasaulinio garsumo antrarūšė-trečiarūšė žvaigždė. Tai yra „Scorpions“, „Modern Talking“, „Al Bano & Romina Power“ lygio architektas, dabar dažnai rengiantis turus po buvusias Sovietų šalis“.

Tačiau nuo Vilniaus mero veido net ir tada nedingo šypsena – jis laimingas, kad miestas per artimiausius keletą metų pasipuoš net keliais architekto iš Niujorko darbais: tarp jų – Modernaus meno centro bei, jei atsiras privatus investuotojas, Sporto ir sveikatingumo centro „Vilnius Beacon“ (Vilniaus švyturys) projektai.

Tuo tarpu konkurso koordinatorę, LAS informacinio centro vadovę Rūtą Leitanaitę  pradžiugino tai, kad   į praėjusį ketvirtadienį sostinės verslo centre k29 įvykusį viešą šio konkurso darbų  pristatymą susirinko tiek daug architektūrai neabejingų vilniečių, kiek niekas negalėjo tikėtis. Akivaizdu, kad žmonėms ėmė rūpėti miesto rūbas.  

Panašiai dėmesio gal tik Valdovų rūmai yra sulaukę.

Konkurso laimėtojas D. Libeskindas turėtų į  Vilnių atskristi  gegužės 10 dieną, tądien planuojama   jo paskaita Nacionalinėje dailės galerijoje.

Be laimėtojų, „k18B“ konkurse dalyvavo „Arrow“ ir „PLH Arkitekter“ iš Danijos, estai „KOKO Architects“ bei žymiausios Lietuvos architektų kompanijos – „R.Paleko ARCH studija“, „Arches“, „G. Natkevičius ir partneriai“ ir „SP Architektų Grupė“.

Dvylikos narių vertinimo komisiją sudarė konkurso organizatorių – Lietuvos architektų sąjungos (LAS), Vilniaus miesto savivaldybės, investicijų bendrovės „Lords LB Asset Management“ bei Kultūros paveldo departamento atstovai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.