Viduramžius primenančios pilies gyventojus nuolat lydi smalsūs žvilgsniai

Šalia dabar jau prestižiniu vadinamo Pavilnių regioninio parko daugiau nei prieš dešimtmetį prasidėjo statybų bumas, tačiau pirmoji miško glūdumoje ten įsikūrė penkių asmenų vilniečių šeima, išsirinkusi viduramžių laikų pilį primenantį būstą.

Manoma, kad šalia Ribiškių pažintinio pėsčiųjų tako esantis neįprastas statinys iškilo dar XIX amžiuje.
Manoma, kad šalia Ribiškių pažintinio pėsčiųjų tako esantis neįprastas statinys iškilo dar XIX amžiuje.
Nuo terasos ant stogo patogu grožėtis pastatą supančia gamta, stebėti laukinius žvėris.
Nuo terasos ant stogo patogu grožėtis pastatą supančia gamta, stebėti laukinius žvėris.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-04-17 22:17, atnaujinta 2017-04-21 18:43

Nedidelę pilį ar gynybinį bokštą primenantis statinys yra šalia 6 kilometrų ilgio vaizdingo Ribiškių pažintinio pėsčiųjų tako.

Kone visi keliautojai, pėdinantys šiuo taku, sustoja apžiūrėti neįprasto, viduramžius primenančio pastato, esančio šiuolaikiškų namų apsuptyje.

Manoma, kad šis neįprastas pastatas galėjo iškilti dar XIX amžiuje, tačiau buvo laikomas kariniu statiniu, todėl duomenys apie jį nekilnojamojo turto registre aptinkami tik 1960-aisiais.

Dabartiniai namo šeimininkai juokiasi, jog čia galėjo būti Lenkijos politinio veikėjo Jozefo Pilsudskio, kurio širdis palaidota netoliese – Rasų kapinėse, biuras.

„Iš tiesų šis žmogus buvo susijęs su šiuo pastatu, tai galėjo būti ir jo būstas, ir darbo vieta“, – svarstė pastatą rekonstravęs architektas Gintaras Kuginys.

Kituose šaltiniuose šis statinys įvardijamas kaip Rasų amunicijos sandėlio sargybinis bokštelis, lenkų įrengtas tarpukariu.

Architektas stengėsi, kad rekonstruojamo pastato istorinė išvaizda būtų kuo labiau išsaugota, todėl išorėje išliko akmeninės sienos, bokštelis ir jo dantyta viršūnė.

Atnaujintą namą sudaro dvi dalys – senosios liekanos bei naujasis priedėlis.

„Šalia šiuolaikišką kvartalą stačiusi bendrovė nesipriešino šio namo išsaugojimui. Džiugu, jog jie įvertino jo autentiškumą, nes ir būstas, ir išlikusios ginklų saugyklos turi istorinę vertę, paįvairina kvartalą“, – kalbėjo G.Kuginys.

Praplečiant namą buvo iškastas rūsys, jame įrengtos gyvenamosios patalpos, taip pat pirtis ir garažas.

Žvelgdamas į statinį iš galinio kiemo ar užsukęs į jo vidų net neįtartum, jog tai nedidelė pilaitė, mat būstas ir jo interjeras atrodo ypač moderniai.

Pirmieji šio kvartalo gyventojai čia įsikūrė dėl paprastos priežasties – ieškojo namų, kurie būtų gamtos apsuptyje, tačiau netoli miesto centro.

Tris vaikus auginančiai porai reikėjo ir erdvaus būsto, todėl 360 kvadratinių metrų ploto statinys jai puikiai tiko.

„Ypač džiaugiamės namo vieta – tai ramus ir saugomas rajonas, pro langus gali pamatyti lapių, stirnų, kitokių laukinių gyvūnų. Anksčiau čia buvo dar ramiau.

Pavilnių parke įrengus Ribiškių pažintinį taką sulaukiame daugiau smalsuolių, bet į juos nebekreipiame dėmesio“, – kalbėjo vilniečių pora.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.