VU Botanikos sode atidarytas unikalus pastatas

Šeštadienį vidurdienį Vilniaus universiteto (VU) Botanikos sode Kairėnuose visuomenei atidarytas modernus, ergonomiškas, unikalus žaliojo dizaino statinys.

Pastato stogą puošia apžvalgos aikštelė su žaliuojančių medžių ir krūmų oaze.<br>VU nuotr.
Pastato stogą puošia apžvalgos aikštelė su žaliuojančių medžių ir krūmų oaze.<br>VU nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2017, 1:11 PM, atnaujinta Apr 25, 2017, 9:17 PM

Statinys išsiskiria ne tik išorės dizainu (išorines sienas puošia žaliosios kolonos), savitais apželdinimo sprendiniais, bet ir daugiafunkciškumu, konstrukcinių bei techninių sprendinių įvairove. Unikalios techninės bei energetinės savybės leidžia statinį naudoti ne tik akademinėms, bet ir kitoms sodo veikloms. Šio pastato rekonstrukcija – išskirtinis pavyzdys ne tik mūsų šalyje.

Pastato stogą puošia apžvalgos aikštelė su žaliuojančių medžių ir krūmų oaze. Ją galės lankyti visi VU Botanikos sodo svečiai. Žemesniuose aukštuose esančios erdvės švietėjiškai veiklai, darbuotojų kabinetai, laboratorija ir prie jos prisišliejęs šiltnamis aprūpinti modernia įranga, skirta augalų mikrodauginimui, tyrimams, eksperimentams.

Pastato dizaino autoriai – Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Rolando Paleko vadovaujama „Paleko ARCH studija“ (architektai R.Palekas, B.Puzonas, D.Uogintė, A.Palekienė, V.Lingė). Įgyvendinti architekto R.Paleko idėją – apželdinti pastato sienas vertikaliomis žaliosiomis kolonomis – buvo tikras iššūkis ir rangovams, UAB „Rekreacinė statyba“, ir VU Botanikos sodo specialistams.

Tokių konstrukcijų analogų Lietuvoje iki šiol nebuvo. Pastato apželdinimo ir daugelis kitų konstrukcinių savybių bei įrenginių taps puikia eksperimentine baze naujoms, inovatyvioms idėjoms kurti ir išbandyti.

Atidarymo proga pastate balandžio 22–23 d. nuo 12 iki 18 val. veiks bonsų paroda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.