Ši vieta Kaune – ypatinga, tik ją mažai kas žino: praeiviai sustoja dėl vieno dalyko

Kauno rajone Aleksote yra ypatinga – Vyčio – gatvė, kurioje galima aptikti medinį Vytį, okupantų pančių atsikračiusios lietuvaitės skulptūrą. Tai – tik dalis kūrinių, puoselėjamų po autoriaus mirties.

M.Madzevičienės sodybos kieme arčiausiai Vyčio gatvės stovi iš grandinių išsilaisvinusios lietuvaitės skulptūra ir iš medžio išdrožtas Vytis.<br>Lrytas.lt koliažas
M.Madzevičienės sodybos kieme arčiausiai Vyčio gatvės stovi iš grandinių išsilaisvinusios lietuvaitės skulptūra ir iš medžio išdrožtas Vytis.<br>Lrytas.lt koliažas
M.Madzevičienės sodybos kieme arčiausiai Vyčio gatvės stovi iš grandinių išsilaisvinusios lietuvaitės skulptūra ir iš medžio išdrožtas Vytis.
M.Madzevičienės sodybos kieme arčiausiai Vyčio gatvės stovi iš grandinių išsilaisvinusios lietuvaitės skulptūra ir iš medžio išdrožtas Vytis.
M.Madzevičienė rūpinasi jos vyro sukurtomis medinėmis skulptūromis.
M.Madzevičienė rūpinasi jos vyro sukurtomis medinėmis skulptūromis.
R.Madzevičiaus sukurtais koplytstulpiais rūpinasi Šaulių sąjungos nariai.
R.Madzevičiaus sukurtais koplytstulpiais rūpinasi Šaulių sąjungos nariai.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 11, 2019, 4:29 PM, atnaujinta Mar 11, 2019, 4:49 PM

Vienos Aleksoto gatvės gyventojai iškovojo, kad sovietmečiu Linksmadvario gatve vadintam keliukui būtų suteiktas Vyčio pavadinimas. Šios gatvės pradžioje yra įkurtas Šaulių skveras, kur pagerbti įvairiais laikais už Lietuvos laisvę kovoję ir žuvę žmonės.

Vyčio gatvėje yra ir ypatinga kaunietės Marijonos Madzevičienės sodyba, kurioje savaip puoselėjama lietuvybė.

Ši šeima – ne vienintelė Aleksote, patriotiniais darbais prisidedanti prie gyvenamosios aplinkos gražinimo.

Sukūrė lietuvaitę ir herbą

Pro Vyčio gatvės namą, kuriame gyvena M.Madzevičienė, kauniečiai nepraeina nesustoję. Stabtelėti verčia iš tolo matomos kiemą puošiančios medinės skulptūros.

Jose – įvairūs gyvūnai ir net keisti personažai. Namo kieme stovi ir medinė medžiotojo trobelė.

Akį traukia ir skulptūra, skirta Mergelei Marijai. Arčiausiai gatvės iškilusi laisvą lietuvaitę vaizduojanti statula – mergina su nutrauktomis rankas kausčiusiomis grandinėmis ir kardu delne. Skulptūra papuošta ir Lietuvos herbu – Vyčiu.

Visa tai – tautodailininko Romualdo Madzevičiaus darbai. Vyras prieš keletą metų iškeliavo anapilin, jo palikimą puoselėja M.Madzevičienė.

Atkūrė gatvės vardą

Moteris pasakojo, kad sutuoktinis buvo talentingas iškamšų kūrėjas. Taip pat labai mėgo medžioti. Dar viena jo aistra – kurti medžio skulptūras. Todėl kieme ir atsirado įvairių jo sukurtų gyvūnų bei paukščių skulptūrų.

Prie mažo tvenkinuko rymo žvejys – tai Marius, kurį R.Madzevičius sukūrė, kai žmona kažkuriais metais šventė vardadienį.

„Mano vyras buvo ir Šaulių sąjungos narys, mes drauge Sausio 13-ąją gynėme Lietuvos laisvę, drauge džiaugėmės, kai Kovo 11-ąją Lietuva atkūrė nepriklausomybę“, – pasakojo kaunietė.

Meilė tėvynei susipynė ir R.Madzevičiaus kūriniuose.

„Tie, kurie užklysta į mūsų gatvę, užsuka pas mane, klausinėja, kaip nutiko, kad Vyčio gatvėje yra sodyba su tautinės simbolikos skulptūromis. Tai – ne atsitiktinumas. Tarpukariu mūsų gatvė buvo Vyties gatvė. Sovietmečiu buvo pervadinta Linksmadvario gatve.

Mes su kaimynais kovojome, kad jai būtų grąžintas senas vardas. Todėl dabar jau ir gyvename su Vyčio vardu“, – pasakojo moteris.

Įkūrė Šaulių skverą

R.Madzevičius su žmona puošė ne tik savo sodybą. Vyčio, Maisto ir Erdvės gatvių sankryžoje yra nedidelis Šaulių skveras. Jame stovi trys koplytstulpiai. Vienas skirtas Lietuvos partizanams. Kitas – šauliams. Trečias – 1991 metų sausio 13-ąją žuvusiems žmonėms.

„Ši vieta ilgai buvo apleista, apžėlusi. Vyras kovojo ir pats prisidėjo, kad ji būtų sutvarkyta. Tada sukūrė ir pastatė koplytstulpius. Taip pat pasodino 12 ąžuolų Sausio 13-ąją žuvusiems vyrams ir eglaitę vienintelei tada žuvusiai moteriai Loretai Asanavičiūtei“, – pasakojo Aleksoto gyventoja.

Nuo 2015 metų skveru ėmė rūpintis Šaulių sąjunga.

„Man smagu, kad vyro darbai, kuriais rūpinuosi, svarbūs ir kitiems. Jie patinka net jauniems Aleksoto gyventojams – žvelgdami į skulptūras jie daugiau sužino ir apie Lietuvos, ir apie gatvės istoriją“, – sakė M.Madzevičienė.

Tvenkinio prieigas papuošė tautodailininkas

Liukrecija Navickienė

Aleksoto seniūnė

„Aleksotiškiai mėgsta gražiai tvarkyti ne tik savo sodybas. Linksmadvaryje, šalia Universiteto gatvės esančio tvenkinio prieigos – vietos gyventojų pamėgta poilsio vieta. Jo aplinka daug metų rūpinasi šalia gyvenantis tautodailininkas Algimantas Kulieša. Jo sukurtos medžio skulptūros, originalūs mediniai suolai šį vandens telkinį puošia iš visų pusių.

A.Kulieša ne tik išdrožė arti dešimties skulptūrų, bet ir šią linksmadvariškių poilsio vietą apsodino dekoratyviniais krūmais, nuolat šienauja pakrantę.

Be to, minint Žalgirio mūšio 601-ąsias metines Aleksoto seniūnijos ir bendruomenės pastangomis 2011 metais čia oficialiai atidengta tautodailininko sukurta skulptūra Vytautui Didžiajam.

Dar vienas tautodailininko darbas – paminklinis akmuo – yra Šaulių skvere.

A.Kulieša ne tik pats puoselėja aplinką, bet ir skatina gyventojus tai daryti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.