Lietuvos bankas renkasi naujus namus – įvertinkite

Lietuvos banko pastatų Žirmūnų gatvėje Vilniuje rekonstravimo tarptautinio atviro projekto konkursui pateikti 9 projektiniai pasiūlymai.

Projektas „Moneta“.<br>vizualizacija
Projektas „Moneta“.<br>vizualizacija
Projektas „Augimas“.<br>vizualizacija
Projektas „Augimas“.<br>vizualizacija
Projektas CUBE.<br>vizualizacija
Projektas CUBE.<br>vizualizacija
Projektas LOGOS.<br>vizualizacija
Projektas LOGOS.<br>vizualizacija
Projektas Šimtas=šimtas.<br>vizualizacija
Projektas Šimtas=šimtas.<br>vizualizacija
Projektas S+S+S<br>vizualizacija
Projektas S+S+S<br>vizualizacija
Projektas „Sūkis“.<br>vizualizacija
Projektas „Sūkis“.<br>vizualizacija
Projektas V.<br>vizualizacija
Projektas V.<br>vizualizacija
Projektas „Vardan tos“.<br>vizualizacija
Projektas „Vardan tos“.<br>vizualizacija
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

May 10, 2019, 1:05 PM, atnaujinta May 14, 2019, 5:52 PM

Šiuo metu pateiktų projektų planšetai jau eksponuojami Lietuvos architektų sąjungoje (LAS), antro aukšto atriume, nuo gegužės 15 d. bus parengta darbų ekspozicija su maketais. Susipažinti su pateiktais projektais galima darbo dienomis, darbo valandomis (pirmadienį–penktadienį nuo 9 iki 17 val.).

Viešas darbų aptarimas numatytas gegužės 24 d. 11–12 val. LAS patalpose. Komisijos vertinimo posėdis numatytas gegužės 30 d.

Projektas „Moneta“. Kuriant šio komplekso koncepciją, svarbiausias architektų iššūkis – išlaikyti vientisą architektūrinę idėją, nepaisant fragmentuoto esamo užstatymo charakterio, sudaryto iš kelių skirtingu laiku statytų korpusų. Mes siūlome naujais skirtingo aukščio tūriais tarsi žiedu apjuosti senuosius ir sujungti į vientisą, kompaktišką, apvalų kompleksą.

Projektas „Augimas“. Rekonstrukcijos metu architektai siūlo suformuoti kokybiškai naują pastatų kompleksą su rekonstruojamais korpusais ir nauju pagrindiniu aštuonių aukštų biurų pastatu, kuris savo funkcinėmis, konstrukcinėmis ir estetinėmis savybėmis atitinka Lietuvos banko viziją – tapti pažangiu, iniciatyviu ir atviru Eurosistemos centriniu banku.

Projektas CUBE. Urbanistinė aplinka, naujo Lietuvos banko pastato svarba ir fukcija, anot projekto architektų, užprogramavo šio pastato monumentalų kubo formos tūrį.

Projektas LOGOS. Kompleksiška Lietuvos banko pastato urbanistinė situacija, sudėtinga funkcinė struktūra su specifinėmis funkcijomis bei kintanti darbo aplinkos samprata kelia iššūkius, kurių sprendimas – urbanistinė struktūra architektūroje, erdvę formuojanti atviro karkaso (angl. „grid“) sistema – LOGOS (sen. graikų k. – pagrindas, prasmė). Tokia struktūra leidžia kurti klasikinį architektūrinį objektą ir lanksčiai tarpusavyje jungti sudėtingą esamų funkcijų kompleksą ir naujas administracines ir viešąsias funkcijas. Lietuvos banko komplekso pastato pagrindas – ilgaamžė ir fundamentali konstrukcija, suvokiama kaip „laiko mašina“, ateityje leidžianti radikalias vidinių erdvių ir inžinerinių sistemų transformacijas.

Projektas S+S+S. Projektuojant naująjį Lietuvos banko kompleksą iš esmės atsižvelgiama į pakitusią urbanistinę situaciją. Lietuvos banko kompleksas projektuotas etapais 1983–1997 metais – po pastarosios rekonstrukcijos greta iškilo 9 a. daugiabutis gyvenamasis namas Žirmūnų g. 70C. Numatant naująją Lietuvos banko administracinio pastato vietą atsižvelgta, kad aukštuminė pastato dalis darniau įsilietų į esamą bei būsimą kontekstą, užstačius detaliajame plane numatytą Kareivių g., Žirmūnų g. kampą 4–6 aukštų komerciniu pastatu.

Projektas SŪKIS

Komplekso administracinis pastatas yra projektuojamas sklypo centrinėje dalyje, atokiau nuo Žirmūnų gatvės ir šalia esančių daugiabučių, išlaikant šalia esančių pastatų kompozicines ašis. Tai leidžia padalinti sklypą į dvi dalis: prie daugiabučių esančią žalią – laisvą nuo automobilių zoną ir į priekinę – reprezentacinę, turinčią automobilių stovėjimo aikštelę.

Projektas VARDAN TOS. Projektuojant Lietuvos banko pastatą siekta sukurti viešąjį interesą atspindinčias lauko ir vidaus erdves, integruoti pastatą į esamą urbanistinį ir socialinį teritorijos audinį, taip sukuriant pridėtinę vertę teritorijai, čia įsikursiančiai įstaigai, joje dirbsiantiems žmonėms bei lankytojams. Projektuojant stengtasi sukurti solidžią bei demokratišką banko architektūrinę išraišką, reprezentuojančią nacionalinio lygmens vertybes ir nepaklūstančią trumpalaikėms tendencijoms.

Projektas ŠIMTAS=ŠIMTAS. Architektų pasirinkimą sukuriant šios teritorijos urabinstinę kompoziciją, o naujai projektuojamą Lietuvos banko pastato tūrį pasirenkant kaip pagrindinį šios urbanistinės kompozicijos elementą – 100 metrų vertikalę.

Projektas V. Pastato architektūrą padiktuoja urbanistiniai sprendimai, pastato funkcijų visuma ir požiūrio visuma. Kuriame tokią architektūrą, kad tai atspindėtų naują, aktualų požiūrį į Valstybinį objektą. Pastatas architektūrinė ir urbanistinė visuma turi eiti koja kojon su čia dirbančių žmonių veikla, tobulėjimu ir kuriama pridėtine verte. Šiandieniniu požiūriu – tai vienas be kito neįsivaizduojami dalykai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.