Lukiškių aikštės „kalvelės“ greitai neišvysime – projektas svarstomas teisme

Vilniaus apygardos teisme šiandien nagrinėtas skundas dėl Kultūros ministerijos ir Šiuolaikinio meno centro skelbto Lukiškių aišktės konkurso ir Andriaus Labašausko memorialo „Laisvės kalva“ , kurio skultūrinis maketas turėjo iškilti dar vasarį. Vilniaus vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis radijo laidoje „Ryto garsai“ komentavo, jog memorialo konkurso rezultatus apskundė Lukiškių aikštės projekto autoriai, kurie siekia, kad konkurso laureato paskelbimas būtų pripažintas neteisėtu.

„Laisvės kalvos“ projektas svarstomas teisme.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Laisvės kalvos“ projektas svarstomas teisme.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Andrius Labašausko Lukiškių aikštės konkursą laimėjusio memorialo greitai neišvysime, teismas žada užtrukti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Labašausko Lukiškių aikštės konkursą laimėjusio memorialo greitai neišvysime, teismas žada užtrukti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 11, 2019, 3:52 PM, atnaujinta Jun 11, 2019, 3:53 PM

Diskusijos, kaip turėtų atrodyti Lukiškių aikštė, užsitęsė kone dvidešimtmerį. M. Pakalnis mano, jog istorija gali prasidėti iš naujo. Šiuo metu Lukiškių aikštė sutvarkyta, lėšos išleistos, po metų, statant memorialą, jų ir vėl reikia.

„Gaila, kad procesas užtruko, kad sutvarkyti Lukiškių aikštės ir pastatyti memorialo nepavyko kartu“, – komentavo vyriausiasis architektas.

Konkurse laimėjo meninė idėja, skulptorius realizavo natūralaus dydžio skultūrinį maketą, netrukus rinksis komisija, kuri išrinko idėją, ir spręs, ar ji verta tos itin svarbios vietos. Projektą, anot M. Pakalnio, turi suderinti paveldosaugininkai, saivaldybė, jis turėtų būti aptartas su visuomene, tada jau galima kalbėti apie realizaciją.

M. Pakalnis nedrįso prognozuoti, kada ir koks memorialas atsiras aišktėje, nes diskusijos ir procesas trunka ilgai, net per ilgai. Savivaldybės specialistai jau spėjo tarpusavyje apsvarstyti, kad reikia platesnės diskusijos apie meninę kūrinio vertę. Ir ar reikia ardyti tai, kas jau padaryta Lukiškių aikštėje. Gal galima rasti kitą vietą, kur menininkas galėtų realizuoti idėją, sykiu būtų tinkamai pažymėtas laisvės kovų įvaizdis. Konkrečios vietos M.Pakalnis neįvardijo, bet neabejoja – tokią vietą atrasiantis.

Vilniaus apygardos teismo pirmininko padėjėja ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Lina Nemeikaitė informavo, jog šiandien posėdis vyko. Kad šiandien bus priimtas sprendimas, nebuvo numatyta. Kito posėdžio data ir laikas taip pat dar nėra paskelbti.

Lukiškių aikštės memorialo projektavimui ir statybai numatyta skirti 500 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.