Po pasipiktinimų dėl V. Kudirkos skulptūros apšvietimo – tūkstančiai eurų pokyčiams

Nors jau ir seniai buvo pastebėta, kad himno autoriaus Vinco Kudirkos paminklas aikštėje prieš Vyriausybės rūmus nusileidus saulei tampa juoduliu, jo prižiūrėtojai susizgribo tiktai dabar.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2020, 12:44 PM, atnaujinta Feb 17, 2020, 1:22 PM

V.Kudirkos paminklas nuo sausio vėl matomas ir sutemus. Iki tol atvesti svečius prie vieno garsiausių lietuvių tautinio sąjūdžio veikėjų vilniečiams buvo gėda. Paminklas nuo 2017-ųjų buvo tik silpnai apšviečiamas.

Paminklą ir fontaną prižiūrinti bendrovė „Poolservice.LT“ sausį atnaujino V.Kudirkos paminklo prožektorius. Jie buvo pakeisti.

Dabar čia sumontuoti nauji – ekonomiški, aplinką tausojantys, LED šviesos šaltinio, spalvotos diodo šviesos (raudonos, žalios, geltonos) šviestuvai.

Be to, sumontuoti LED šviestuvai suvartoja ne tik tris kartus mažiau elektros energijos, bet ir tarnauja tris kartus ilgiau, šviečia ryškiau.

Paklausti, ar tiesa, kad apšvietimo įrangai pakenkė permainingi orai, savivaldybės atstovai paaiškino, jog tai prožektoriams įtakos neturėjo.

Daugiau jiems pakenkė laikas. Halogeninio šviestuvo lemputės maksimalus tarnavimo laikas, kai idealios oro sąlygos, stabili temperatūra, sandarus korpusas, normalus drėgmės lygis, yra 10 tūkst. valandų.

Ankstesnis apšvietimas remontuotas ne kartą, todėl buvo nuspręsta atnaujinti apšvietimą įrengiant naujus energiją tausojančius LED šviestuvus.

Paminklo apšvietimo įrangos remonto darbai kainavo apie 2 tūkst. eurų.

2009 metų vasarą pastačius V.Kudirkos paminklą jis buvo pristatomas kaip moderniausias Europoje. Šiuolaikiška apšvietimo įranga su skulptūra kainavo milijoną eurų, tačiau netrukus ji tinkamai nebeapšvietė paminklo.

Patalpoje po V.Kudirkos paminklu sumontuotas kompiuteris, kuris buvo skirtas lazerių ir diodų šviesoms reguliuoti, bet jį reikėjo prižiūrėti.

Iš pradžių buvo sutarta, kad prietaisus įrengę fizikai kompiuterį ir prižiūrės.

Išraižytas Lietuvos himnas turėjo švytėti dieną ir naktį, vasarą ir žiemą.

Bet vėliau paaiškėjo, kad nuo šalčio mechanizmai sutrinka, reikia juos šildyti. Šildymas nebuvo numatytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.