Dėl koronaviruso kone pusė architektų Jungtinėje Karalystėje liko be pajamų

Karališkojo britų architektų instituto (RIBA) atlikta apklausa parodė, kad kone 45 proc. architektų dėl koronaviruso pandemijos neteko pajamų, o beveik ketvirtadalis kovoja su psichologinėmis problemomis, rašo dezeen.com.

Lietuvoje kol kas dauguma architektų darbo dar tikrai turi.<br>A.Imbraso nuotr.
Lietuvoje kol kas dauguma architektų darbo dar tikrai turi.<br>A.Imbraso nuotr.
Kone pusė architektų D. Britanijoje dėl koronaviruso pandemijos prarado pajamas.<br>123 rf nuotr.
Kone pusė architektų D. Britanijoje dėl koronaviruso pandemijos prarado pajamas.<br>123 rf nuotr.
Kone pusė architektų D. Britanijoje dėl koronaviruso pandemijos prarado pajamas.<br>andreas160578  /  Pixabay.com nuotr.
Kone pusė architektų D. Britanijoje dėl koronaviruso pandemijos prarado pajamas.<br>andreas160578  /  Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 15, 2020, 12:15 PM, atnaujinta Apr 15, 2020, 5:01 PM

Tyrimo metu nustatyta, kad priemonės, kurių imtasi mažinant COVID-19 plitimą, daro didžiulę įtaką šios profesijos atstovams.

„Apklausos rezultatai rodo, kaip COVID-19 skaudžiai paveikė architektus tiek profesine prasme, tiek asmeniškai, – sakė RIBA generalinis direktorius Alanas Vallance'as. – Daugeliui architektų jų profesija yra ne tik būdas užsidirbti pragyvenimui, bet ir dešimtmečiai sunkaus darbo, kurį žlugdo aplinkybės, kurių nė vienas iš mūsų negalėjome numatyti.“

Beveik 80 procentų respondentų pranešė apie projektų vėlavimą, o daugiau nei trečdalis mano, kad jų projektai bus visiškai nutraukti. 59 proc. apklaustųjų nurodė, kad sumažėjo jų darbo krūvis, o 57 proc. –apie mažesnius grynųjų pinigų srautus. 

Nors tik vienas procentas architektų buvo atleisti iš darbo, tačiau 45 proc. pranešė jų praradę pajamas, o 33 proc. ketina kreiptis į institucijas, jog būtų pratęstas mokesčių mokėjimo terminas.

Daugiau nei 80 procentų iš 1000 apklaustų architektų dabar dirba iš namų, tačiau beveik trečdalis teigė, kad šeimos rūpesčiai turi įtakos jų darbingumui.

Skaičiuojama, jog izoliacija ir stresas dėl nežinomybės neigiamai paveikė 23 procentų architektų psichinę sveikatą.

„Šiuo nerimą keliančiu metu aš raginu darbdavius ​​teikti pirmenybę savo darbuotojų socialinei gerovei, – sakė D. Vallance’as. – Tai reiškia – suteikti galimybę lanksčiai dirbti iš namų, jei tai įmanoma, ir pasinaudoti Vyriausybės parama išsaugant darbo vietą.“

RIBA teigė, kad jie kreipėsi į Vyriausybę siekdami apsaugoti architektų pajamas ir prašo skirti dotacijų, skirtų padėti įmonėms išsinuomoti kompiuterinę įrangą darbuotojams, kuriems reikia dirbti iš namų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.