Atsinaujinusi vieta, kuri traukia žmones iš visos Kauno apskrities, vilios fantastiškomis paslaugomis

Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje karantino metu buvo gaminamos apsauginės kaukės. Dabar knygų namų veikla pamažu atnaujinama, bet neilgam, nes jie bus remontuojami. Kauniečiai pageidavo, kad ateityje čia atsirastų net miego kapsulės ir koplyčia.

Trečiajame bibliotekos aukšte dabar yra grožinės literatūros skaitykla, o ateityje šioje erdvėje bus teminės specializuotos literatūros skaityklos.
Trečiajame bibliotekos aukšte dabar yra grožinės literatūros skaitykla, o ateityje šioje erdvėje bus teminės specializuotos literatūros skaityklos.
Kauno apskrities viešoji biblioteka buvo pastatyta 1987 metais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno apskrities viešoji biblioteka buvo pastatyta 1987 metais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vizualizacijoje matyti, kad po remonto darbų bibliotekos pastatas pasikeis.
Vizualizacijoje matyti, kad po remonto darbų bibliotekos pastatas pasikeis.
Antrajame aukšte po remonto liks registratūra, informacinis centras, atsiras rūbinė.
Antrajame aukšte po remonto liks registratūra, informacinis centras, atsiras rūbinė.
Atnaujinant pastatą norima išsaugoti jam išskirtinumo suteikiantį lubų šviestuvą.
Atnaujinant pastatą norima išsaugoti jam išskirtinumo suteikiantį lubų šviestuvą.
Po atnaujinimo darbų lankytojai ir toliau galės naudotis paradiniais laiptais.
Po atnaujinimo darbų lankytojai ir toliau galės naudotis paradiniais laiptais.
Bibliotekos direktorė E.Urbonavičienė džiaugėsi, kad po rekonstrukcijos lankytojai ras naujovių.
Bibliotekos direktorė E.Urbonavičienė džiaugėsi, kad po rekonstrukcijos lankytojai ras naujovių.
A.Megelinskienė pasakojo, kad karantino metu bibliotekoje buvo spausdinami veido skydeliai.
A.Megelinskienė pasakojo, kad karantino metu bibliotekoje buvo spausdinami veido skydeliai.
Edukacinės erdvės po remonto gerokai pasikeis – taps erdvesnės, šviesesnės.
Edukacinės erdvės po remonto gerokai pasikeis – taps erdvesnės, šviesesnės.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jun 2, 2020, 8:32 AM, atnaujinta Jun 2, 2020, 8:41 AM

Kauno apskrities viešoji biblioteka po trejų metų pakeis ir savo apdarą, ir vidų. 1987 metais statytas pastatas taps ne tik energiškai taupesnis, bet ir kur kas modernesnis. Įgyvendinti pokyčiams numatyta 11,3 milijono eurų.

Prieš prasidedant didžiausios Lietuvos viešosios bibliotekos rekonstrukcijos darbams skaitytojams buvo leista pasvajoti ir net fantastiškiausias savo idėjas jie pateikė bibliotekos darbuotojams.

Kas iš tiesų numatyta atnaujinant biblioteką ir kaip ji atrodo dabar prieš netrukus kuriam laikui užveriant duris, parodė ir papasakojo bibliotekos darbuotojos ir projektinius pastato atnaujinimo pasiūlymus kūrusi architektė Ramunė Bernadišienė.

Darbai – jau kitais metais

Bibliotekos direktorė Edita Urbonavičienė sakė, kad apie bibliotekos modernizavimą buvo pradėta galvoti prieš šešerius metus. Po kiek laiko buvo parengti projektiniai pasiūlymai. Juos kūrė bendrovės „Romos projektas“ vadovė architektė R.Bernadišienė.

Šiuo metu pagal šiuos pasiūlymus kuriamas techninis bibliotekos atnaujinimo projektas, kuris turi būti baigtas iki šių metų pabaigos.

Statybos darbai turėtų prasidėti ne vėliau kaip kitų metų pavasarį ir baigtis po dvejų metų.

Pastatas bus apšiltintas, įrengta priešgaisrinė, oro vėdinimo, kondicionavimo, šildymo sistemos, atnaujinti inžineriniai tinklai, sutvarkyti pamatai, hidroizoliacija, stogas, pakeisti langai, durys. Jame atsiras ir moderni aplinka bei nemažai naujovių.

Kraustysis į miesto centrą

Bibliotekos darbuotojai pamažu jau planuoja, kaip supakuoti savo turtą, nes visa veikla persikels į K.Donelaičio gatvės 8-ąjį pastatą. Ten dabar veikia bibliotekos filialas, kuriame yra Vaikų literatūros, Muzikos bei Senųjų ir retų leidinių skyriai.

Įspūdingas statinys nėra geros būklės, pernai jis buvo šiek tiek remontuotas, dabar tvarkoma elektros instaliacija, kad veiktų internetas, bibliotekos veikla vyktų sklandžiai.

Beje, kai pagrindinis bibliotekos pastatas bus atnaujintas, visa veikla vyks vien jame. Pastatas K.Donelaičio gatvėje yra Kultūros ministerijos žinioje, koks ateityje bus jo likimas, spręs ši institucija.

Remonto metu bibliotekos administracijai bus suteiktos patalpos L.Sapiegos ir I.Kanto gatvėse.

Per karantiną gamino kaukes

Kol kas lankytojai vis dar gali naudotis bibliotekos paslaugomis pagrindiniame jos pastate. Tiesa, dėl karantino pats procesas sudėtingesnės – darbuotojai atneša skaitytojų užsakytus leidinius į skaityklas, patiems skaitytojams rinktis knygų iš lentynų kol kas negalima.

Vienoje edukacinėje salėje dabar dar ne renginiai vyksta, o 3D spausdintuvu spausdinami akiniai, prie kurių pritvirtinami skaidrūs veido apsaugos skydai ir jie dovanojami Kauno ligoninėms ir slaugos namams.

Kalbinti nuolatiniai bibliotekos lankytojai neslėpė, kad labai laukė, kada bus sušvelnintos karantino sąlygos, nes kurį laiką bibliotekoje lankytis buvo draudžiama.

„Čia lankausi jau penkiolika metų. Labai patinka, nes bibliotekoje galima ne tik rasti įvairių knygų ar paskaityti leidinių. Gaila, kad skaityklose baldai jau gana seni, apšvietimas taip pat blausokas. Tikiuosi, kad po remonto erdvės taps šviesesnės.

Taip pat labai patikdavo čia organizuojami renginiai. Žinau, kad biblioteka kurį laiką dirbs kitoje vietoje, bet ten tikriausiai tiek daug įvairios veiklos ir susitikimų nebus, to pasigesiu“, – kalbėjo kaunietė Veronika Grybauskienė.

Studentės Airida Sakalauskaitė ir Rytė Garbauskaitė pasakojo, kad ruošiantis paskaitoms čia praleisdavo nemažai laiko.

„Labiausiai pasigesdavome kavinės. Mokantis norėdavome atsikvėpti, bet ypač žiemą nelabai būdavo kur, kavinės tekdavo eiti ieškoti į miesto centrą. Jei bibliotekoje būtų, praleistume čia dar daugiau laiko ir būtų patogiau“, – sakė skaitykloje reikiamos literatūros ieškojusios merginos.

Norėjo net miego kapsulės

Bibliotekos Strateginės plėtros ir inovacijų centro vadovė Aistė Megelinskienė pasakojo, kad prieš pradedant kurti pastato atnaujinimo projektą lankytojų buvo klausiama, ko jie čia pageidautų.

„Lankytojai nestokojo įvairių idėjų. Vieni norėjo terasos, sodo ir apžvalgos aikštelė ant stogo. Kiti svajojo, kad bibliotekoje būtų įrengtos skaitymo kapsulės, sūpynės ir hamakai lauke, medžiuose. Taip pat buvo siūloma įrengti observatoriją, oranžeriją“, – skaitytojų pageidavimus vardijo A.Megelinskienė.

Buvo siūloma įrengti ir panoraminį liftą, meditacijų kambarį, koplyčią.

Skaitytojai taip pat svajojo apie kūrybinių dirbtuvių erdvę, pasakų ir siaubo kambarius, gultus, miego kapsules, kavinę.

Atsiras erdvė šeimoms

Bibliotekos direktorė E.Urbonavičienė atskleidė, kas suplanuota architektės R.Bernadišienės parengtuose projektiniuose pasiūlymuose.

Pirmajame aukšte po esamais reprezentaciniais laiptais, kuriais lankytojai iš karto patenka į antrąjį bibliotekos aukštą, numatoma įrengti bene triukšmingiausią bibliotekos erdvę, kuri bus skirta vaikams, šeimoms ir paaugliams. Turėtų atsirasti jaunimo skaitykla, edukacinės erdvės, meistravimo dirbtuvės.

Čia jau esančią amfiteatrinę renginių salę numatoma išplėsti išardant vieną sieną, kad tilptų fortepijonas.

Taip pat bus įkurtas naujas Restauravimo centras.

„Bibliotekoje saugomi vertingi leidiniai, seniausi jų siekia XV amžiaus vidurį. Jie skaitmeninami, bet leidinius reikia ir restauruoti, konservuoti. Kaune tokio restauravimo centro iki šiol nėra“, – sakė E.Urbonavičienė.

Išsvajotoji kavinė bus

Paradiniai laiptai į biblioteką bus išsaugoti, užlipę jais lankytojai pateks į antrojo aukšto vestibiulį. Jame numatyta drabužinė, registracijos ir informacijos, leidinių išdavimo vietos, grožinės literatūros skaitykla.

Taip pat bus mokymų klasė, konferencijų salė, kurios dydį bus galima transformuoti pagal poreikius. Suplanuota įkurdinti kamerinę salę su garso izoliacija, kur bus galima žiūrėti filmus, rengti knygų pristatymus ir kitus nedidelius renginius.

Šiame aukšte planuojama įkurdinti ir kavinę.

Veiks terapijos kambariai

Trečiajame pastato aukšte jau bus daugiau tylos. Čia suplanuotos teminės specializuotos literatūros skaityklos, individualios darbo vietos, kurias bus galima rezervuoti iš anksto. Jose dirbantys žmonės čia galės palikti daiktus, trumpam išeiti.

Taip pat atsiras medijų ir menų kūrybos erdvės bei garso įrašų studija.

Patalpos, kuriose dabar yra balkonai, virs skaitytojų poilsio erdve. Čia įsikurs šviesos ir muzikos terapijos erdvės.

Nuo stogo – puikūs vaizdai

Tokios pat poilsio zonos su šviesa ir muzika bus ir ketvirtajame aukšte.

Numatoma, kad šiame aukšte, kaip ir anksčiau, bus parodų erdvė.

Ji veiks aplink esantį atrijų (keturkampė patalpa su atvira anga lubose. – Red.), kuris išliks ir iš kurio matyti trečiasis aukštas.

Po stoglangiais bus įrengtos individualios ir grupinės darbo vietos, veiks edukacijų ir bendradarbystės erdvės, senųjų ir retų spaudinių, kaunistikos skaityklos.

Iš K.Donelaičio gatvėje esančio bibliotekos padalinio bus perkeltas Knygos muziejus su edukacine erdve, skaitmeninimo centras.

Per vidinę laiptinę lankytojai galės patekti į lauko terasą ant pastato stogo, iš kurios atsivers Žaliakalnio ir senamiesčio vaizdai. Joje numatoma įrengti lauko skaityklą, čia bus galima išgerti kavos.

Bibliotekos vadovė mano, kad čia bus galima rasti įdomių virtualios realybės akinių.

Užsidėjus juos ir žvelgiant į svarbius miesto objektus prieš akis pasirodys informacija apie juos.

E.Urbonavičienė tikino, kad bibliotekos lankytojams už paslaugas mokėti nereikės, nebent patalpos ir įranga bus naudojama komerciniais tikslais.

Gerės sąlygos darbuotojams

Šiaurinėje bibliotekos pusėje palei Radastų gatvę per visus keturis aukštus bus įrengtos erdvės darbuotojams, kad jie turėtų savo ramias darbo vietas ir reikiamas sąlygas.

Pirmajame aukšte iš Radastų gatvės pusės numatytas darbuotojų įėjimas bei leidinių išdavimo ir grąžinimo automatinis įrenginys (knygomatas), kurį visą parą prižiūrės apsaugos darbuotojas.

Per darbuotojų įeigą bus patenkama į Restauravimo centrą.

Cokoliniame aukšte numatoma įrengti saugyklą, kur bus saugomi visų savo numerį turinčių nacionalinių dokumentų antrieji egzemplioriai. Pirmieji saugomi Nacionalinėje M.Mažvydo bibliotekoje.

Veikė tik dvi savaites

Įdomu, kad projektuojant biblioteką centrinėje jos dalyje buvo įkurta aštuonių aukštų knygų saugykla, kurios bokštas stiebiasi virš keturių bibliotekos aukštų. Ten sumontuotos lentynos, metalinės perdangos ir laiptai yra vientisa konstrukcija, kuri laiko visą pastato struktūrą ir išmontuoti jų neįmanoma.

Tarp saugyklos aukštų ir pusaukščių yra įrengtas liftas knygoms gabenti, kuris naudojamas ir dabar. Dar egzotiškiau atrodo iki šiol išlikęs tik du mėnesius po bibliotekos atidarymo veikęs knygų gabenimo aparatas – Suchanovo konvejeris. Pagrindinės saugyklos skyriaus vedėja Aušra Karpinskienė pasakojo, kad knygos būdavo dedamos į keturiasdešimt kabinų ir taip jos konvejeriniu būdu keliaudavo į žemesnius aukštus.

Deja, dėl kreivai išmūrytos lifto šachtos šis konvejeris neveikia.

Atnaujinant pastatą vietoj senųjų keltuvų bus įrenti nauji liftai.

Iš esmės saugyklos patalpos nesikeis, bet gali būti, kad į šią egzotiškai atrodančią erdvę bus rengiamos ekskursijos, o kol kas jos durys buvo atidarytos tik žurnalistams.

Raudoną spalvą pakeis žalia

Projektinius pasiūlymus rengusi architektė R.Bernadišienė sakė, kad biblioteka yra vertingas pastatas, kuris ateityje turėtų būti įtrauktas į Lietuvos nekilnojamojo turto vertybių registrą.

„Šis pastatas vertingas, yra išskirtinis, todėl stengiausi kuo labiau išsaugoti tai, ką sukūrė bibliotekos projekto autorius Boleslovas Zabulionis, – išsaugoti bibliotekos estetinę, kultūrinę vertę bei epochos įvaizdį, su kuriuo kauniečiai yra susigyvenę“, – aiškino architektė.

R.Bernadišienė sakė, kad ne kartą bendravo ir dabar bendrauja su bibliotekos projekto autoriumi.

„Jis pateikė savo pasiūlymų, kaip modernizuoti biblioteką. Pageidavo, kad ant saugyklos bokšto liktų varinė apdaila, tačiau pasiūlė, kad pastatas jau neturėtų likti raudonų plytų“, – pasakojo architektė.

Esminiai pastato tūriai, pasak R.Bernadišienės, nesikeis. Esami mūriniai fasadai bus šiltinami ir dengiami struktūriniu tinku. Pastato išorei parinkta sodri žalia spalva, tarplangiai greičiausiai bus tamsesnio atspalvio.

„Sodrią spalvą siūlau tam, kad pastatas nekonkuruotų su balta Prisikėlimo bazilikos smaile. Spalviniu sprendimu siekiu, kad pastatas tarp medžių ir miesto panoramoje atrodytų kuo neutralesnis“, – kalbėjo architektė.

Saugos ir interjero detales

Ties pagrindine įeiga suprojektuota stiklo siena iš aliuminio ir stiklo konstrukcijų formuojant reprezentacinį portalą. Ant vitrinos numatomas šviečiantis užrašas „Biblioteka“ ir stiklinis stogelis.

Visi esami susidėvėję pastato langai bei vitrinos bus keičiami tokio pat piešinio ir tipo langais. Langų, durų, vitrinų spalva iš išorės – tamsiai pilka.

Norima išsaugoti ir paradinių laiptų natūralaus akmens apdailą, kur reikia pakeičiant sugadintas apdailos plokštes naujomis.

Siekiama saugoti ir vertingus interjero elementus – akmens apdailą, grindų mozaikinio betono dangą, ketvirtojo aukšto lubinį šviestuvą, vertingesnius baldus iš medžio masyvo.

Aplinka aptvarkyta

Radeta Savickienė

Kauno savivaldybės Aplinkos skyriaus vedėja

„Mažajame Ąžuolyne, kuriame stovi Kauno apskrities viešoji biblioteka, aplinka jau šiek tiek pasikeitusi. Veikia ilgus metus pamirštas stovėjęs fontanas, prie pagrindinių takų įrengtas apšvietimas.

Taip pat Radastų gatvėje pasirinktas vienpusis eismas, todėl palei gatvės pakraštį atsirado daugiau vietų automobiliams statyti.

Kiti darbai, jei jų reikės, Mažajame ąžuolyne vyks po bibliotekos rekonstrukcijos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.