Garsus Vienos architektas Kryme gavo išskirtinį užsakymą: atlygis pasakiškas, bet kai kas neramina

Operos teatro Sevastopolyje projekto autorius iš Vienos (Austrija) Wolfas Prixas (78 m.) susidūrė su problemomis. Galimu Europos sankcijų pažeidimu susidomėjo šalies prokuratūra. Iš projekto jau pasitraukė Vokietijos inžinieriai.

Pastatai, kaip ir debesys, turėtų skristi virš Žemės lyg ir be gravitacijos, sako W. Pryksas. Nuotraukoje : muziejus Lione.<br>Archdaily.com nuotr.
Pastatai, kaip ir debesys, turėtų skristi virš Žemės lyg ir be gravitacijos, sako W. Pryksas. Nuotraukoje : muziejus Lione.<br>Archdaily.com nuotr.
Wolfas Prixas (78 m.)<br>„YouTube“ stopkadras.
Wolfas Prixas (78 m.)<br>„YouTube“ stopkadras.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 14, 2021, 10:23 AM

2018 m. vasarą Vladimiras Putinas davė nurodymą per penkerius metus Sevastopolyje pastatyti kultūros ir muziejaus kompleksą. Rusijos prezidentas aneksuoto Krymo miestą – kartu su Kemerovu, Vladivostoku ir Kaliningradu – įtraukė į nacionalinį kultūros statybų projektą.

Kompleksą Sevastopolyje sudarys operos teatras, baleto ir teatro mokyklos, taip pat bendrabučiai jos mokiniams ir dėstytojams.

Praėjusio lapkričio pabaigoje dėl būsimos Sevastopolio teatro statybos įsiplieskė tarptautinis skandalas. Jis kilo po kritinio Vokietijos laikraščio „Suddeustche Zeitung“ rašinio, kad operos teatro projektą neteisėtai aneksuotame Kryme parengė Austrijos architektų biuras „Coop Himmelb(l)au“.

Biuro savininkas – pasaulinio garso architektas Wolfas Prixas. Austras praėjusio amžiaus devintame dešimtmetyje tapo vienu iš naujos architektūros krypties – dekonstruktyvizmo ideologu. Jo darbų sąraše tokie statiniai kaip Europos centrinis bankas Frankfurte prie Maino (Vokietija) ir Azerbaidžano centrinio banko būstinė Baku. Taip pat austrų duonos „Paneum“, BMW Miunchene (Vokietija), urbanistikos – Ohajo valstijoje muziejai, keletas kultūrinių ir pramoginių projektų Kinijoje, gamtos mokslų muziejus Lione (Prancūzija).

Dabar W.Prixas užsiėmęs muziejaus ir teatro kompleksų projektais Kemerove ir Rusijos aneksuotame Kryme. Bet informacijos apie Sevastopolio projektą „Coop Himmelb(l)au“ tinklalapyje nėra – priešingai nei Kemerovo.

Austrų architekto veikla Kryme jau susidomėjo Briuselis. Oficialus Europos Sąjungos užsienio politikos tarnybos atstovas Peteris Stano pareiškė, jog Europos Komisija palaiko glaudžius ryšius su Vienos vyriausybe.

„Jei bus nustatytas Europos Sąjungos sankcijų pažeidimas, Austrijos valdžia turi imtis veiksmingų priemonių ir pritaikyti bausmę, kurią numato šalies įstatymai“, – pabrėžė P.Stano.

Austrijos televizijos kanalui ORF architektas W.Prixas jau anksčiau sakė, jog atsisakyti projekto neketina. Europos Sąjungos sankcijos Krymo atveju, jo nuomone, neliečia kultūros srities.

Žiniasklaidos duomenimis, Sevastopolio operos teatro statyba iš pradžių buvo patikėta „Strojgazmontaž“. Ši bendrovė įtraukta tiek į JAV, tiek europinį sankcijų sąrašą už dalyvavimą statant Kerčės tiltą. „Strojgazmontaž“ savininku iki 2019-ųjų buvo senas V .Putino draugas ir jo dziudo treniruočių partneris Arkadijus Rotenbergas.

Vėliau rangovas buvo pakeistas ir Sevastopolio teatro statyba užsiėmė Genadijaus Timčenkos bendrovė „Strojtransgaz“. Nuo 2014-ųjų rusų milijardierius įtrauktas į JAV sankcijų sąrašą dėl artimų verslo santykių su V.Putinu. Bet G.Timčenkos bendrovės nėra ES sankcijų sąraše. Vadinasi, priešingai nei su „Strojgazmontaž“, europinių kompanijų bendradarbiavimas su „Strojtransgaz“ formaliai nėra uždraustas.

Sunkumai dėl W.Prixo projekto atsirado dėl kitos priežasties. Nuo statybos nusišalino inžinierinis „Bollinger Grohmann“ biuras iš Frankfurto prie Maino. Šis darė austrų architekto projekto nešančiųjų konstrukcijų paskaičiavimus.

Ekspertų teigimu, „Coop Himmelb(l)au“ architektūros koncepcijai įgyvendinti reikalingi pasaulinio lygmens specialistai. W.Prixas sako, jog nori statyti virš Žemės plaukiančius debesis, kuriuos laiko tik oras. Šią koncepciją turi įgyvendinti ir Sevastopolio teatro projektas. Surasti kas pakeistų ilgamečius W.Prixo partnerius – „Bollinger Grohmann“ bus ne taip paprasta.

Architektų aplinkoje W.Prixas žinomas kaip kilnios architektūros misijos ideologas. „Antiautoritarinis visuomenės auklėjimas“, – viena austro darbų nuostatų. Todėl daugelis W.Prixo kolegų stebisi, kad jis staiga sutiko statyti Sevastopolio operos teatrą.

Vokiečių architektūros muziejaus Frankfurte prie Maino direktorius Peteris Schmalis abejoja, ar dėl darbo V.Putinui sušlubuos W.Prixo reputacija architektų bendruomenėje.

„Tas, kuris kritikuos W.Prixą už jo projektą Kryme, turi paklausti ir savęs ar jis nesivadovauja dvigubais standartais“, – sako P.Schmalis.

Jo žodžiais tariant, pastaraisiais dešimtmečiais įžymiems architektams autoritarinių režimų užsakymai tapo labiausiai patrauklūs. Šie negaili biudžetinių pinigų, be diskusijų ir skaidrių viešųjų pirkimų projektai įgyvendinami daug greičiau nei Vakaruose.

Galima gerai uždirbti, sako P.Schmalis. Standartinis architekto honoraras sudaro 8-10 procentų projekto sąmatos. Remiantis oficialiais duomenimis, bendras Sevastopolio kultūros centro statybos biudžetas siekia apie 300 mln. eurų.

Etikos požiūriu darbų Rusijos aneksuotame Kryme P.Schmalis nekomentuoja.

„Man niekada neteko toks pasirinkimas ir tuo labai džiaugiuosi“, – sako vokiečių architektūros muziejaus Frankfurte prie Maino direktorius.

W.Prixo biuras pranešė, jog architektas nekomentuos klausimų, susijusių su projektu Kryme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.