Architektų bendruomenė atsisveikina su talentingu kolega – ligos neįveikė R. Toleikis

Rugpjūčio 7 d. architektų šeima neteko kompetetingo ir nuoširdaus kolegos Rimanto Toleikio, praneša Lietuvos architektų sąjunga.

Pastaraisiais metais R.Toleikis ypač domėjosi šventyklų architektūra.
Pastaraisiais metais R.Toleikis ypač domėjosi šventyklų architektūra.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos architektų sąjunga

Aug 12, 2022, 8:15 PM, atnaujinta Aug 13, 2022, 12:15 PM

R. Toleikis gimė 1954 m. sausio 1 d. Kaune statybos inžinieriaus (dėstytojo) ir gydytojos šeimoje. Architekto išsilavinimą įgavo baigęs architektūros studijas VISI (dabar VGTU) 1971 – 1976. Architekto pareigose dirbti pradėjo 1976 tuometiniame Vilniaus baldų kombinate. Tačiau gilesnė ir platesnė profesinė veikla atsivėrė Rimantui 1980 įsidarbinus Miestų statybos projektavimo institute, o vėliau „Kolūkprojekte“.

Nepriklausomos Lietuvos laikotarpiu 1992 – 1995 Rimantas dirbo jo su kolegomis įkurtoje bendrovėje „Arsa“, o vėliau – individualiai savo architektūros studijoje.

Architekto profesinio domėjimosi laukas buvo platus: nuodugniai studijavo architektūrą, lankė inovacijų ir technologijų parkus San Diege, Stanforde, Kembridže, Londone, Honkonge, Šanchajuje ir kitur, domėjosi monolitinio gelžbetonio architektūra Japonijos miestuose.

Per pastaruosius dešimtmečius ypač domėjosi šventyklų architektūra, Tibeto sakraline architektūra ir kultūra, Vokietijos 4–5 dešimtmečių architektūra, Lietuvos partizanų judėjimu ir istorinės atminties įamžinimu.

Rimantas buvo aktyvus Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio kūrimo rėmėjas ir jos dalyvis.

R. Toleikio platų interesų lauką atspindi ir jo (ar su partneriais) parengti projektai: Daugiabučių gyvenamųjų namų kompleksas Santariškių ligoninių darbuotojams Vilniuje, Aukštųjų mokyklų poliklinika Vilniuje, Technologijų parkas Liepiškėse (Vilniaus raj.), Radijo stoties M-1 studija, architektūros bienalės „Interarch ‘85“ (Sofija, Bulgarija) nuominuotas konkursinis projektas, Kultūros namų Tytuvėnuose ir Južintuose konkursiniai projektai, Bernardinų bažnyčios Vilniuje altorius, per 15 individualių gyvenamųjų namų Vilniuje, Kaune, Alytuje, Trakų raj., Klaipėdos raj. ir kt.

Bendradarbiaudamas su skulptoriais sukūrė keletą žymių Lietuvos žmonių atminimo lentų Vilniuje. Rimantas buvo eilės paminklų partizanams iniciatorus ir organizatorius (A. Ramanauskui – Vanagui, J. Žemaičiui ir kt.).

Savo profesinėje veikloje Rimantas viską atlikdavo labai kruopščiai, ypatingą dėmesį skirdamas architektūrinėms, meninėms detalėms. Be to jis buvo reiklus projektų įgyvendinimo stadijoje, vykdydamas autorinę priežiūrą.

„Rimas buvo geras draugas, jautrus šeimos žmogus, užauginęs puikius vaikus – 3 dukras ir sūnų. Nueitas garbingas, prasmingas gyvenimo kelias. Labai gaila – jis galėjo būti kur kas ilgesnis, tačiau užgulusi liga – negailestinga. Visada Rimantą prisiminsime kaip energingą, įdomu, inteligentišką kolegą, nuoširdų patarėją ir draugą, tiesiog jautrų žmogų.

Ilgėsimės Tavęs Rimai. Užjaučiame ir palaikome Rimanto artimuosius. Stiprybės ir geros kloties Jums“, – savo išplatiname laiške jautrius žodžius sudėliojo kolegos.

Rimantas Toleikis jo prašymu bus laidojamas siaurame artimųjų ratelyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.