81 metų architekto R. Palio laiką pralenkusias idėjas jaunieji kolegos siūlo įgyvendinti kad ir šiandien

Architektas Rimvydas Jurgis Palys stebina savo talentais. 81 metų kaunietis yra nenustygstantis profesionalas ir kultūros paveldo ekspertas, muzikantas ir kolekcininkas. Jis ryžosi atskleisti saugomus lobius.

Jurgis Rimvydas Palys, architektas, Brastos kvartalas, aptarimas<br>M.Patašiaus nuotr.
Jurgis Rimvydas Palys, architektas, Brastos kvartalas, aptarimas<br>M.Patašiaus nuotr.
Architektas Rimvydas Jurgis Palys stebina savo talentais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Architektas Rimvydas Jurgis Palys stebina savo talentais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jurgis Rimvydas Palys, architektas, Audrys Karalius, Kęstutis Ignatavičius<br>M.Patašiaus nuotr.
Jurgis Rimvydas Palys, architektas, Audrys Karalius, Kęstutis Ignatavičius<br>M.Patašiaus nuotr.
Parodoje – architekto R.J.Palio projektų brėžiniai, taip pat jo surinkti ir sutaisyti įvairūs aparatai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Parodoje – architekto R.J.Palio projektų brėžiniai, taip pat jo surinkti ir sutaisyti įvairūs aparatai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Architektas A.Karalius (kairėje) pakvietė R.J.Palį (viduryje) ir K.Ignatavičių atlikti džiazo kūrinį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Architektas A.Karalius (kairėje) pakvietė R.J.Palį (viduryje) ir K.Ignatavičių atlikti džiazo kūrinį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 3, 2023, 5:20 PM

Apie architekto R.J.Palio gyvenimo darbus ir aistras galima sužinoti apsilankius Kauno paveikslų galerijoje surengtoje parodoje „Palio miestas: 7 tapatybės dimensijos“.

Galerijoje eksponuojama 100 įgyvendintų projektų brėžinių ir piešiniuose įamžintų futuristinių idėjų, taip pat 45 tarpukariu ir kitais laikais gaminti architekto surinkti ir sutaisyti aparatai, kuriuos J.R.Palys vadina machinomis.

Architektūros riterio darbais žavisi ne tik bendraamžiai, bet ir jaunosios kartos atstovai.

Meistriškai groja kontrabosu

Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus Paveikslų galerijos istorijoje architekto paroda buvo surengta pirmąkart ir sulaukė tokio susidomėjimo, kad nustebino net ilgamečius galerijos darbuotojus. Į jos atidarymą susirinko per 500 lankytojų ir jie buvo suintriguoti nuo pat pirmųjų susitikimo akimirkų.

Ant galerijos laiptų pasirodė pats R.J.Palys, nešinas kontrabosu, ir kaunietis visuomenininkas bei muzikantas Kęstutis Ignatavičius, rankose laikantis barškutį.

Nežinojusiems, kad R.J.Palys yra puikus muzikantas, parodos kuratorius architektas Audrys Karalius papasakojo, jog jo kolega jaunystėje kontrabosu grojo ansamblyje „Oktava“.

Kai K.Ignatavičius 1990 metais tapo Kauno rotušės ceremonimeistru, pastato palėpėje rado seną kontrabosą. Jį parodė R.J.Paliui.

Šis instrumentą, kaip ir įvairiausius daiktus ir mechanizmus, suremontavo ir juo groja iki šiol. Tai architektas įrodė drauge su K.Ignatavičiumi atlikęs džiazo kūrinį.

Iš archyvų ištraukė papirusus

Parodęs vieną talentą R.J.Palys sakė, kad jis yra daug rašęs ir braižęs brėžinių, kuriuose vaizdavo savo miesto viziją, nes jam labai svarbu yra miestas, jo raida. Daugiausia jo projektų įgyvendinta Kaune.

„Man Kaunas yra lyg vandens lelijos žiedas tarp dviejų upių. Išsiskleidęs harmoningai ir gražiai, kur žiedlapiai tankėja nuo pakraščių į vidurį, o pačiame centre – pati sodriausia spalva ir pilnas meilės branduolys, kuriam neatsispiria nė vienas elfas. Čia nėra jokių nudžiūvusių žiedlapių, tuščių tarpų ar kirmėlių išgraužtų vietų. Bandykime pasvajoti kartu“, – taip miestą, kurio kūrimui atidavė visą gyvenimą, apibūdino architektas.

R.J.Palys parodoje rodomus brėžinius vadina urbanistiniais papirusais. „Kalbu apie ranka pieštus brėžinius ir eskizus, kurie daug metų gulėjo namuose“, – sakė architektas.

Parodos autorius tikino, kad nėra kolekcininkas. „Tiesiog namuose nuo vaikystės kaupėsi įvairūs daiktai. Technika, mechanika yra mano gyvenimo dalis. Norėjau parodyti ir ją, ir brėžinius, kad kauniečiai pamatytų, kaip mąstau apie miestą“, – sakė R.J.Palys.

Idėjos – nepasenusios

Paveldosaugininkas ir gidas Žilvinas Rinkšelis prisipažino, kad yra R.J.Palio kūrybos gerbėjas.

„Labai įdomu pamatyti J.R.Palio ranka sukurtus brėžinius. Jie dideli, detalūs, įspūdingi. Žavi ir architekto projektų estetika“, – pasakojo Ž.Rinkšelis.

Paveldo ekspertas įsitikinęs, kad R.J.Palio kūryba pralenkė laiką ir kad daugelis prieš 30 ar 40 metų sukurtų projektų ir sumanytų idėjų nėra pasenusios.

Pavyzdžiui, jam įdomu buvo pamatyti, kaip architektas kūrė 1992 metais pastatytų bendrovės „Stumbras“ produkcijos sandėlių komplekso projektą, kurio brėžiniai taip pat atlikti ranka. Galbūt neįgyvendintas idėjas bus galima įkūnyti, jeigu kada nors vyks šių sandėlių konversija.

Ž.Rinkšeliui įspūdį paliko ir daugiabučių bei privačių namų projektai, kuriais būtų galima naudotis nors ir dabar, ir Nemuno krantinės plėtros idėjos.

„Aš manau, kad kai architektas šias idėjas kūrė, kai kurių nebuvo galima įgyvendinti techniškai, nes R.J.Palys pralenkė laiką. Bet dabar, kai tokių galimybių yra, jas būtų galima įgyvendinti, įkvėpti daugiau gyvybės miesto upių pakrantėms“, – sakė Ž.Rinkšelis.

Reikia užpildyti spragą

Jaunosios kartos architektė Sabina Grincevičiūtė, viena Vilniuje veikiančios architektų kompanijos „Do Architects“ įkūrėjų, sakė, kad ne tik plačioji visuomenė, bet ir patys jaunesnės kartos architektai nebežino vyresnių kolegų kūrybos, idėjų, nuveiktų darbų.

„Tuo metu, kai vyresnės kartos architektai kūrė, rimtų archyvų nebuvo, faktai būdavo pateikiami tendencingai, todėl svarbu šią spragą užpildyti“, – kalbėjo architektė.

Jai buvo įdomu pamatyti, kaip į architektūrą ir miestą žvelgia kur kas vyresnis jos kolega.

Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktorė Daina Kamarauskienė, neabejinga architektūrai, sakė, kad R.J.Palio kūryba yra futurizmas, džiaugiasi, jog galėjo pakviesti į tokį įvykį.

Eksponatas – iš „Romuvos“

Tarp įvairiausių technikos prietaisų, rodomų parodoje, kai kurie yra susiję ir su Kaunu. R.J.Palys rodė gongą, kuris tarpukariu kabėjo „Romuvos“ kino teatre.

„Jis buvo prijungtas prie garsiakalbių. Juo mechanikas pakviesdavo žmones eiti į salę prieš seansą“, – pasakojo architektas.

Įdomus ir 1930 metais Europoje pagamintas epidioskopas, skirtas filmams ant sienos rodyti. Šis eksponatas kadaise priklausė tarpukario Lietuvos universitetui.

„Šį daiktą jau buvo išmetę, aš kukliai jo paprašiau ir man atidavė. Pažiūrėkite, koks geras šių daiktų dizainas. Pastebėjote? Dabar taip nedaro“, – sakė architektas.

Garsiausi architekto J.R.Palio projektai

1986 metais drauge su architekte Rymante Gudiene sukurta Vilniaus gatvės konversija į pėsčiųjų gatvę bei gatvės dizaino elementai;

1992 metais bendrovės „Stumbras“ produkcijos sandėlių, esančių K.Būgos ir Bažnyčios gatvėje, projektas;

M.K.Čiurlionio tiltas per Nemuną ir prietilčiai, Vytauto Didžiojo (Aleksoto) tilto rekonstrukcija ir dizaino elementai;

„Europos“ viešbučio rekonstrukcija;

sraigtasparnių bazė S.Dariaus ir S.Girėno oro uoste;

kiti reikšmingi architektūros objektai ir aibė koncepcinių pasiūlymų Kauno miestui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.