Įvardijo, kodėl vienas turtingiausių planetos žmonių E. Muskas yra pagrindinis pasaulio architektas

Naujųjų technologijų kūrėjas, verslininkas, „Tesla“ ir „SpaceX“ įkūrėjas Elonas Muskas – svarbiausias šio pasaulio architektas, teigia dizaino, architektūros ir šiuolaikinio meno kuratorius Janas Boelenas.

Elonas Muskas – svarbiausias šio pasaulio architektas, teigia dizaino, architektūros ir šiuolaikinio meno kuratorius Janas Boelenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Elonas Muskas – svarbiausias šio pasaulio architektas, teigia dizaino, architektūros ir šiuolaikinio meno kuratorius Janas Boelenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-12 09:10

J. Boeleno žodžiais, Pietų Afrikoje gimęs milijardierius mąsto ambicingiau nei bet kuris kitas žmogus, ir jis savo verslu keičia pasaulio veidą.

„E. Muskas yra didžiausias šių laikų architektas, – „Dezeen“ sakė J.Boelenas. – Jis kuria didžiausias mus supančias infrastruktūras. Ir jis net neprašo niekieno leidimo. Jis tiesiog tą daro.“

Dizaino kuratoriaus nuomone, E. Muskas išplečia architektūros sąvoką. Jis pasitelkia savo vaizduotę, kad sukurtų projektus, apie kuriuos niekas kitas nebūtų nė pagalvojęs“.

E. Musko projektai – elektromobilių prekės ženklas „Tesla“ ir ličio akumuliatorių gamykla „Gigafactory“, kosmoso bendrovė „SpaceX“, greitojo transporto sistema „Hyperloop“(jo idėja – paleisti vakuuminiais tuneliais neįtikėtinu greičiu lekiančius traukinius) ir E. Musko įkurta tunelių tiesimo bendrovė „The Boring Company“. Ypač garsiai nuskambėjo E. Musko idėjos kolonizuoti Marsą.

1971 m. Pretorijoje gimęs E. Muskas yra vienas turtingiausių pasaulio žmonių. Jis yra atvirai pareiškęs, kad siekia statyti gyvenvietes Marse, o žmones ir atsargas į šią planetą gabenti savo raketomis.

Jo fondas skyrė 100 mln. dolerių vertės „X Prize“ apdovanojimą, technologijoms, kurios padėtų spręsti klimato kaitos problemą šalinant anglies dioksidą iš atmosferos, kurti.

„Manau, kad mums reikia daugiau įžvalgių žmonių, mums reikia vizionieriškų idėjų pasauliui, – sako J. Boelenas. – E. Musko galia yra ta, kad jis nesusiduria su apribojimais, kurie mums uždėti arba kuriuos mes patys užsidedame. Jis yra tikras, vaizduotę turintis, mąstytojas.“

1967 m. gimęs J. Boelenas dirbo dizaineriu, paskui pradėjo dirbti švietimo ir kuratorystės srityje. Jis buvo 2018 m. Stambulo dizaino bienalės kuratorius, taip pat įkūrėjas ir buvęs meno centro „Z33“ Haselte (Belgija) meno vadovas.

Jis yra „Atelier Luma“, priklausančios fondui „Luma Foundation“, meno vadovas.

„Aišku, kad vyksta ekonomikos, politikos krizė ir, žinoma, aplinkosaugos krizė, ir tai paralyžiuoja pasaulį. Taigi, mums reikia šių žmonių su jų išradingo mąstymo, keičiant tai, kas vyksta pasaulyje“, – „Dezeen“ sakė J. Boelenas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.