Paskelbti 10 įspūdingiausių nedidelio ploto architektūros darbų

Namas ant skardžio

„Johnsen Schmaling Architects“ architektų darbas: namas ežero pašonėje.<br>J. J. Macaulay nuotr.
„Johnsen Schmaling Architects“ architektų darbas: namas ežero pašonėje.<br>J. J. Macaulay nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 9, 2014, 4:22 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:55 AM

Namas ant skardžio

Architektai iš kompanijos „Furgeron Architecture“ suderino gyvenamojo namo formas kartu su sklypu ant pajūrio skardžio. Ilga ir siaura pastato forma idealiai prisitaikė prie natūralaus sklypo reljefo bei susilygina su stataus skardžio geometrija.

Šis pastatas nuo skardžio yra nutolęs vos trimis metrais, taigi architektai namo pamatus pritvirtino specialiomis konstrukcijomis (kronšteinais) tam, kad nebūtų pažeistas skardis ir tuo pačiu užtikrinant pastato saugumą. Namo interjeras primena jaukų prieglobstį, tai tarsi priešprieša eksterjero šiurkštumui.

Instaliacija podiumui

„Matt Fajkus Architecture“ kompanija sukūrė šį tą nepaprasto. Architektai pripažįsta, jog nekuria meninių skulptūrų, jų pagrindinis tikslas paversti paprastą, kasdien naudojamą objektą ypatingu. Šių metų apdovanotas darbas – popierinių detalių sutvirtintų vielomis šviesos instaliacija vienų mados namų podiumui. Daug nedidelių detalių išrikiuotų drauge sukuria nežemišką vaizdą, o instaliacijos detales apžiūrėjus iš arčiau, matyti, kodėl jos parinktos būtent podiumo dekorui. Instaliacija sudaryta iš vienos svarbiausių komponentų mados industrijoje – paprastučių vielinių drabužių pakabų. Architektai parinkę šį komponentą savo kompozicijai, tarsi įrodo, jog net paprasčiausia kasdienybės detale gali būti žavimasi. Šis architektūrinis dizainas inkorporuoja įvairias medžiagas, sukurdamas vientisą tinklą.

Pastatas prizminiais langais

Tai dar vienas „Furgeron Architecture“ neeilinių projektų, įkurdintas San Francisko mieste. Šis namas ypatingas savo briaunotais, specialiu užsakymu pagamintais sieniniais langais. Pastato sieniniai langai atveria įspūdingus vaizdus bendrosioms pastato erdvėms, o per šią dinamišką prizmę patenka daugybė šviesos.

Kavinės interjeras apšviestas diodais

Naujoji „Ground“ kavinė, viename iš Jeilio universiteto pastatų, greičiausiai yra viena unikaliausių universiteto dalių, kurią architektai iš „Bentel & Bentel“ kompanijos pakeitė neatpažįstamai.

Paprastutę auditoriją architektai transformavo interjerą dekoruodami riešutmedžio lentomis, perforuotu aliuminiu ir skeltu akmeniu. Didžiausia interjero puošmena – spalvingais šviesios diodais apšviesta danga, nusidriekianti „Ground“ kairine siena ir lubomis.

Plastikinis debesis ant žemės

Paviljonas pavadinimu „Galva debesyse“ buvo didžiausio lankytojų dėmesio sulaukęs objektas, „FIGMENT 2013“ visą vasarą vykusioje parodoje, Niujorko Gubernatorių saloje. Architektų kompanijos „STUDIOKCA“ kūrinys pripažintas ne tik šiuometiniuose Amerikos Architektų Instituto apdovanojimuose, bet ir „City of Dreams Pavilion“ konkurse.

Kūrėjų teigimu, jų pagrindinis tikslas konstruojant šį paviljoną, buvo sukurti „svajonių erdvę svajonių mieste“ . Šis paviljonas pagamintas iš 53 780 perdirbtų plastikinių butelių, būtent toks kiekis butelių yra išmetamas Niujorko mieste vos per vieną valandą. Paviljono išorė susideda iš daugybės mažų „pagalvėlių“ , kurios buvo pagamintas iš 4 litrų vandens plastikinių butelių, o paviljono vidų sudaro 500 ml ir 700 ml buteliukai. Statinio rėmus sudaro vandens smėlio ir aliuminio kombinacija, palaikanti šį kūrinį, į kuriame telpa net 50 vienu metu užsukusių žmonių.

Įkraunamas paviljonas

„Syntehsis Design + Architecture“ architektų darbas yra kur kas daugiau nei įmantraus ir dailaus dizaino. 253 lanksčios fotovoltinės vinilo plokštelės yra išsdėstytos paviljono tinklelyje, tam kad generuotų energiją, gautą iš saulės. Energija, keliaujanti iš vienos vinilo plokštelės į kitą, galiausiai patenka į po paviljono stovinčios mašinos akumuliatorių. Paviljono tinklo struktūra – viena iš galimos ateities pavyzdžių, kurioje automobiliams nebereiks degalų ar dujų, jie bus varomi kur kas ekonomiškesne saulės energija.

Namas ežero pašonėje

Šis gyvenamasis namas, kurio projektą kūrė „Johnsen Schmaling Architects“ kompanija, yra įkurdintas siaurame užmiesčio lopinėlyje, ežero pakrantėje. Pastatas primena medinį kubą, pastatytą ant plytinio podiumo, kuris suprojektuotas sklypo nuožulniojoje dalyje. Pro sieninius pastato langus matyti ežero vaizdas, o plytinė namo dalis tarsi ištrina sklypo pagrindo nelygumus.

Namas ant alyvuogių kalvos

Šis nedidukas 80 kv.m namas yra pastatytas alyvuogių plantacijos viduryje, kalvota vietovė yra ganėtinai vėjuota, o pro tankiai apaugusius medžius saulės šviesa retai prasiskverbia. Taigi, pagrindinis „Cooper Jopseh Studio“ architektų tikslas buvo praplatinti gyvenamojo sklypo erdvę, tačiau neiškertant aplink augančių medžių. Kaskadomis besileidžiančios statinio erdvės tarsi išlygina įkalnę, todėl šis projektas be abejonės yra pretenzingas architektų užmojis.

Žvaigždžių blykčiojimą primenanti instaliacija

Ne kiekviena architektų kompanija gali pasigirti kūrusi interjerą vienam garsiausių Niujorko muziejų „Museum of the City of New York“, tačiau „Cooper Joseph Studio“ šiuo pasiekimu jau gali didžiuotis. Architektai atnaujino muziejaus vestibiulį, kuriame įrengė sėdimą erdvę, laikiną kavinę antrame aukšte ir šviesos instaliaciją, kuri susilaukė nacionalinio pripažinimo.

Šviesos instaliacija pakeitė buvusį XIX amžiaus sietyną. Tai padaryta tam, kad pritraukti didesnį lankytojų dėmesį į muziejaus vestibiulį bei skatintų juos naudotis šalia esančiais laiptais, vietoj liftų. Be šių praktinių priežasčių, įrengta šviesos skulptūra atspindi modernaus miesto gyvenimą muziejuje.

Namas prerijose

Ištyrę dramatiškus paviršiaus deformacijas, kurias sukelia stiprus vėjas ir lietus prerijose, architektai iš „Johnsen Schmaling Architects“ kompanijos, nusprendė suprojektuoti namą, kuris turėtų gerai ventiliuojamą lietaus vandens sistemą su aliuminėmis plokštelėmis. Ši didžiulė sistema buvo sukurta panaudojant net 190 skirtingų plokštelių, dengiančių pastatą.

Priklausomai nuo to, kokiu dienos metu ir kokiu kampu žiūrima į pastatą, šios aliuminės plokštelės sukuria vis skirtingą statinio formos vaizdą. Namui naudotos medžiagos yra tvirtos bei ilgalaikės, taip pat jos pritaikytos tiek atšiaurioms žiemoms, tiek karštoms vasaroms.

Daugiau architektūros - mūsų "Facebook" paskyroje!

Pagal www.archdaily.com parengė Erika Bružaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.