Vilniaus centre - šiurpą keliantys vaiduokliai už milijonus litų

Stadione, kuriame prieš 30 metų įspūdingas pergales aistruoliams dovanojo Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai, šiandien – seniai kraujuojanti futbolo žaizda miesto centre. Rudenį čia ūbauja vėjai, žiemą kyla pusnys, o vasarą atsiveria tikros džiunglės. Stadiono veja virto nešienaujama pieva, garsioji ištikimiausių klubo sirgalių „Pietų IV“ tribūna primena neišgenamus brūzgynus, o milžiniška švieslentė ir stadiono kraštuose styrantys stulpai su lempomis iš toli gąsdina praeivius.

Taip šiandien atrodo Žalgirio stadionas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Taip šiandien atrodo Žalgirio stadionas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 25, 2014, 5:02 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 4:05 PM

Ir nėra jokių problemų į vaiduokliu virtusį stadioną užsukti pasižvalgyti, ką ir padarė „Lietuvos ryto“ fotografas Vladas Ščiavinskas. Teritorija nerakinama ir nesaugoma, nors po apleistas tribūnas ar įėjimus vaikščioti tikrai pavojinga.

Dar prieš keletą metų buvo planuojama vietoj palaikio „Žalgirio“ stadiono įrengti naują ir šiuolaikišką aikštyną. 2013-ųjų žiemą Vilniaus savivaldybės paskelbtame konkurse pastatyti naują UEFA ketvirtos kategorijos stadioną buvo likęs vienintelis dalyvis.

Tačiau ir jo greitai neliko. Tai – Vladimiro Romanovo Ūkio banko investicinė grupė. Žlugusio banko turtas atiteko Šiaulių bankui.

O buvo planų, kad vietoj apverktinos būklės „Žalgirio“ stadiono iškils naujas statinys – šiuolaikiškas stadionas.

Skaičiuota, kad toks stadionas galėtų kainuoti apie 70–80 mln. litų, o jo įrengimo darbai neturėtų trukti ilgiau nei trejus metus. Deja.

Šalia mirusio stadiono – jo vertas kaimynas. Vilniaus koncertų ir sporto rūmai, kažkada turėję galimybę tapti sostinės architektūros pažiba.  Mat milijonierius V.Romanovas svaigo ir apie 200 mln. eurų ( 690 mln. Lt) investicijas bei projektą, kurį parengtų žymus lietuvių kilmės italų architektas Massimilianas Fuksas. Irgi, žinia, niekas nepavyko dėl tų pačių priežasčių.

Atrodo, lyg užkrečiama liga Vilniaus centre, ant milijonus kainuojančios žemės, plinta neprižiūrimi pastatai.

Kultūros ir verslo centras Maskvos namai sostinėje turėjo būti baigti dar 2011 metais, tačiau šiandien šio pastato griaučiai styro fantastiškoje miesto vietoje.

Nors Vilniaus centrą nebaigtas statyti pastatas darko, tačiau, pasirodo, kad nebaigtos statybos ir apleista statybvietė nėra nusižengimas.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos atstovės teigimu, sankcijas teisės aktai numato tik už savavališką statybą ir teisės aktų pažeidimus.

Statinių statyba nurodytoje vietoje nėra savavališka, jų leidimas galiojantis. Pagal dabar galiojančius teisės aktus, jei statybos darbai nėra vykdomi, nebaigtas pastatas gali stovėti ir leidimo galiojimui pasibaigus.

Sankcijų už nevykdomas statybas nėra, taip pat nėra nustatytas terminas, per kiek laiko statinio statyba turi būti užbaigta. Vienintelis reikalavimas, kurį būtina įvykdyti nutraukus statybas – užtikrinti žmonių ir aplinkos saugumą, kol statybos bus atnaujintos.

Žodžiu, nėra ir ko pridurti.

Daugiau apie nekilnojamąjį turtą - mūsų "Facebook" paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.