Slėptis nuo gyvenimo audrų - į baltai juodus namus

Pasaulis pilnas spalvų. Ir kiekviena jų slepia psichologinį užtaisą. Spalvos veikia žmogaus savijautą ir darbingumą, jos atspindi mūsų charakterį ir norus. Vieniems labiau patinka sodrios ir ryškios spalvos, kiti renkasi pastelinius tonus. Tačiau kaip vertinti interjerą, kuriame karaliauja tik dvi spalvos: balta ir juoda? Milžiniškas gyvenimo tempas, dideli reikalavimai ir daugybė nuolat kintančios informacijos suformavo naujausias tendencijas, vis dažniau orientuotas į nespalvotą interjerą. Ten galima pasislėpti nuo visų ir visko.

Interjero dizainerės Daivos Česnauskaitės sukurtas juodai baltas interjeras 70 kvadratinių metrų bute skirtas dviems suaugusiems, tačiau skirtingo amžiaus žmonėms.<br>D.Česnauskaitės nuotr.
Interjero dizainerės Daivos Česnauskaitės sukurtas juodai baltas interjeras 70 kvadratinių metrų bute skirtas dviems suaugusiems, tačiau skirtingo amžiaus žmonėms.<br>D.Česnauskaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ernesta Mažalskaitė ("Supernamai")

Dec 12, 2013, 5:06 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:47 PM

Spalvų psichologija

Šveicarų psichoterapeutas ir filosofas Maxas Luscheris juodos ir baltos net nelaikė spalvomis. Anot mokslininko, juoda – visiškas spalvų nebuvimas, aklina tamsa, sugėrusi spalvotą pasaulį. Balta – priešingai, visos vaivorykštės spalvos, susiliejusios į vieną. Tačiau abiejose glūdi didžiulis energijos užtaisas. Taigi, kokią energiją skleis juodos ir baltos spalvų būsto interjeras, priklauso tik nuo paties žmogaus.

Psichiatras išsiaiškino, kad asmenys, sąmoningai pasirinkę juodą spalvą tik todėl, jog ši jiems patinka, nori susikaupti ir izoliuotis. Suaugusiųjų pasaulyje tai dažniausiai intravertiškų žmonių spalva, žyminti norą atgauti jėgas. Juodas interjeras tokiam žmogui padėtų susikurti labai asmeninę erdvę, į kurią sugrįžus būtų galima pailsėti nuo išorinio pasaulio kakofonijos.

Paauglystėje juoda spalva žymi periodą, kai jaunas žmogus ieško savo vietos gyvenime. Jis jaučiasi nesaugus, nepritampantis, neigiantis taisykles, energingai protestuojantis. Parinkus juodą spalvą paauglio kambariui galima akivaizdžiai parodyti, kad suprantame periodo sudėtingumą jauno žmogaus gyvenime ir norime suteikti jam pasirinkimo laisvę.

Pasiekti norimą rezultatą leidžia ir priderinta balta spalva. Psichiatro nuomone, balta simbolizuoja pasirengimą pradėti naują fazę, norą išbandyti visas pasitaikančias galimybes, naujas sritis. Tai baltas lapas, kuriame bus rašoma gyvenimo istorija.

Dizaineriai atkreipia dėmesį, kad juodos ir baltos spalvų interjeras – tai ir daugybė pilkos spalvos atspalvių.

Psichoterapeuto įsitikinimu, pilką renkasi žmonės, kuriems itin svarbu išsaugoti emocinę savo vidinio pasaulio pusiausvyrą. Tai išsilavinusių, stabilių, tačiau dažniausiai intravertiškų žmonių vizitinė kortelė, kuriems būtinas šeimos ir draugų palaikymas, o darbinėje aplinkoje – įtraukiantis bendradarbiavimas.

Namuose pilki tonai leidžia susikurti ramybės oazę, pasislėpti nuo išorėje siautėjančio spalvų pertekliaus, todėl kuriant juodos ir baltos spalvų interjerą labai svarbus visų šeimos narių bendradarbiavimas. Atsižvelgus į būsto dydį ir atskirų zonų paskirtį, kuriant asmeninę erdvę būtina įvertinti ir asmeninius kiekvieno žmogaus pageidavimus.

Dviejų  žaismas Norint sėkmingai suderinti namų interjere tokias dvi viena kitai prieštaraujančias spalvas, reikia atidžiai apgalvoti kiekvieną detalę. Kaip ir šachmatų lentoje, juodos ir baltos spalvų interjere lygiųjų būti negali. Kadangi abu priešininkai – vienodai stiprūs, po lygiai pasiskirsčiusios juoda ir balta spalvos interjerą apsunkina. Monotonijos išvengti nesunku. Tereikia skirtingose būsto patalpose suteikti pirmenybę tai vienai, tai kitai spalvai.

Kuriai spalvai teikti pirmenybę, priklauso nuo patalpos dydžio ir apšvietimo galimybių. Ne paslaptis, kad balta spalva erdvę vizualiai padidina, o juoda sumažina. Todėl mažoms patalpoms labiau tiktų šviesūs pilkos spalvos tonai ir balta spalva, pagyvinta juodomis detalėmis.

Tinkamiausias būdas – lubas ir sienas patikėti baltai spalvai, o visą kitą erdvę užpildyti juodomis detalėmis. Jeigu pasirinkimas – juoda spalva, nederėtų pamiršti, kad tamsus kambarys neišvengiamai įgauna dramatiškumo.

Grėsmingą įspūdį šiuo atveju nesunku išsklaidyti baltos spalvos akcentais, veidrodžiais ir gausiu dirbtiniu ar natūraliu apšvietimu. Šie elementai vizualiai išplečia erdvę užpildydami ją šviesos ir šešėlių žaismu.

Nespalvotas interjeras tik iš pirmo žvilgsnio atrodo nuobodus ir griežtas. Sušvelninti jį nesunkiai galima ne tik pilkos spalvos tonais, bet ir itin ryškiais kitų spalvų elementais. Svarbu, kad jų nebūtų daug.

Svarbi detalė kuriant juodos ir baltos spalvų interjerą – po keletą kokios nors visai kitokios spalvos akcentų. Raudonas šviestuvas svetainėje, violetinės užuolaidos miegamajame, geltonas radiatorius vonios kambaryje – tik keli pavyzdžiai, kurie ne tik kad suteikia būstui netikėto žaismingumo, bet ir sustiprina karaliaujančių spalvų įspūdį.

Dizaineriai atkreipia dėmesį, kad daiktai, kuriais norima sustiprinti juodos ir baltos spalvų interjero įspūdį, turėtų būti ryškūs, bet vienspalviai. Jų paskirtis – tik pabrėžti dvi pagrindines vyraujančias spalvas , o norimą akcentą galima išgauti abstraktaus turinio paveikslais, kilimais, pagalvėlėmis, vazomis… Net ir paprasti žali augalai interjerui suteikia gaivumo ir gyvybės.

Svarbu nepamiršti, kad pasirinktas interjeras – minimalistinis, todėl daiktais ir aksesuarais jo apkrauti nederėtų.

Juodos ir baltos spalvų interjerą ypač pagyvina ir stilizuotų gėlių, geometrinių bei abstrakčių formų raštai. Tokie akcentai ne tik intriguoja, bet turi ir praktinę reikšmę. Balta spalva – tepli, todėl juodai marginta balta sofa, kilimas ar net sienos palengvina priežiūros rūpesčių naštą. Renkantis raštus verta prisiminti, jog griežtos geometrinės figūros su stilizuotų gėlių motyvais nedera, tačiau priderinus jas su abstrakčių linijų raštais interjerui suteikiamas harmoningas vaizdas.

Nespalvotas interjeras

Juodos ir baltos palvų interjeras nėra naujiena. Pirmoji, itin mėgusi tokį derinį, buvo mados ikona Coco Chanel. Nereikia įrodymų, kad net ir maža juoda suknelė geriausiai atrodo paįvairinta baltų perlų vėriniu. Mados naujienos neišvengiamos ir būsto interjere.

Elegantišką laikui nepavaldų klasikinį gero tono stilių perėmė ir pasauliui naujai pasiūlė „Burberry“ mados namai. Dizainerių nuomone, balta ir juoda namuose – paprasta, subtili, bet kartu ir stebinanti bei provokuojanti idėja.

Balta tokiame derinyje atrodo romantiškai ir švariai, o juoda – paslaptingai ir didingai. Kartu šios spalvos kuria gracingumo ir jėgos įspūdį. Tai tarsi plieninis kumštis aksominėje pirštinaitėje, puikiai atspindintis aiškų, konkretų į savianalizę linkusių stiprių žmonių charakterį. Daugiau apie namus bei jų įrengimą skaitykite www.supernamai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.