Parodykit virtuvę – papasakosim apie jos šeimininką

Ar virtuvė – jos šeimininko veidas? Kiekvienuose namuose virtuvei ir jos baldams turėtų būti skiriamas ypatingas dėmesys. Skaičiuojama, kad virtuvės baldai turėtų būti naudojami apie 15 metų, tačiau tinkamai prižiūrint juos galima išsaugoti gerokai ilgiau. Ir nebūtina į valymo priemones investuoti keliasdešimt litų, svarbiausia - tvarką palaikyti nuolat.

Daugiau nuotraukų (1)

Irena Dirgėlienė ("Supernamai")

Dec 13, 2013, 3:50 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:24 PM

Itin svarbu suvokti, kiek aplinkos sąlygos gali turėti įtakos virtuvės baldų išvaizdai ir kokybei. Jie jautrūs šviesai, drėgmei ir jos trūkumui, šilumai ir šalčiui, be to, rekomenduojama vengti, kad bent vienas iš šių veiksnių veiktų baldus ilgą laiką, nes tai pagreitina lakuotų ir dažytų paviršių dėvėjimosi procesą ir medinių elementų deformaciją.

Norint kuo ilgiau išsaugoti kokybiškus virtuvės baldus, juos reikėtų reguliariai valyti. Rekomenduojama dulkes šluostyti drėgna kempinėle, nenaudoti abrazyvinių medžiagų. Kad apsaugotumėte viršutinį baldų sluoksnį, patariama kartą ar du per metus juos poliruoti ar vaškuoti specialiai tam skirtomis priemonėmis.

Medienos „maitinti“ nereikia, užtenka patalpoje palaikyti reikiamą drėgmės lygį. Stiklą patariama valyti drėgna kempinėle, nes valydami jį specialiomis priemonėmis rizikuojame pažeisti greta esančią medieną.

Medžio baldams gali pakenkti drėgmė: skysčiui patekus ant paviršiaus dažniausiai lieka dėmių, o apdailos detalės bėgant laikui atšoka, todėl ant medžio paviršiaus statydami gėrimus ar kambarinius augalus turime nepamiršti po jais pakišti padėklų ar lėkštučių.

Neigiamai medžio paviršių veikia ir tiesioginiai saulės spinduliai, nuo kurių medis išblunka, o kartais netgi suskyla. Medžio baldus derėtų statyti atokiau nuo langų. Arti jų pastatyti šildytuvai ir kondicionieriai gali pakenkti medžio drėgmės pusiausvyrai.

Ant tokių baldų nepatariama ilgesnį laiką palikti sintetinių, guminių, plastikinių daiktų, mat jų sudėtyje yra kenksmingų cheminių medžiagų, gadinančių baldų paviršių. Stalus gali apsaugoti staltiesės, tačiau kartkartėmis jas reikėtų nuimti ir patikrinti, ar ant baldų nėra išpiltų ir susigėrusių skysčių dėmių.

Norint išsaugoti lentynas, reikėtų jų neperkrauti ir žiūrėti, kad svoris būtų paskirstytas tolygiai. Kai spintelių durelės ir stalčiai sunkiai varstosi, vertėtų patikrinti, ar baldas stovi lygiagrečiai su grindimis.

Išsirinkus baldus marmuriniais stalviršiais taip pat būtina elgtis atsargiai, nes ant porėto marmuro lengvai susidaro dėmės. Marmurui būdingos šarminės ypatybės, todėl jo paviršių lengvai gali pažeisti rūgštis (alkoholis, sultys, gaivieji gėrimai). Ant marmuro išpiltus skysčius reikia kuo skubiau nuvalyti gerai sugeriančia šluoste.

Norint išsaugoti marmurinius paviršius, nedera ant jų statyti gėrimų taurių ir karštų indų. Po indais, šviestuvais ir kitais ant marmuro paviršiaus statomais daiktais vertėtų padėti minkštus padėklus.

Mėgstantieji oda aptrauktus kampus turėtų žinoti, kad tokią medžiagą reikia nuolat valyti minkšta, balta šluoste arba dulkių siurblio specialiu minkštu antgaliu šepečiu. Ant odos apmušalo išlietus skysčius patariama kuo skubiau gerai nuvalyti minkšta švaria šluoste.

Odai, kaip ir kitiems paviršiams, kenkia tiesioginiai saulės spinduliai, o dėl greta esančių šilumos šaltinių ji gali perdžiūti ir sutrūkinėti.

Nepataisomai sugadinti odos apmušalus gali ir rašalas, nagų lakas ar nagų lako valiklis, todėl derėtų vengti šias priemones naudoti netoli odinių baldų. Be to, ant jų nereikėtų dėti laikraščių ir žurnalų, kad dažai neįsigertų ir nesugadintų odos. Odinius apmušalus rekomenduojama valyti skudurėliu, sumirkytu išplaktuose kiaušinio baltymuose. Taip nuvalyta oda vėl atgauna pirmykštį blizgesį. Jei vis dėlto ant baldų atsirado dėmių, rekomenduojama jas valyti ne tik efektyviai pašalinančiomis nešvarumus priemonėmis, bet ir poliruojančiomis ir saugančiomis paviršių. Renkantis valymo priemones būtina remtis gamintojų nurodytomis jų taikymo ir kiekio instrukcijomis. Tais atvejais, kai po ranka nėra specialių valymo priemonių, galima naudoti įprastą muilo tirpalą (pavyzdžiui, 2 proc. plaunamosios priemonės ir 98 proc. vandens).

Pabaigus bet kokius valymo darbus būtina nusausinti ar išdžiovinti visas virtuvės baldų dalis, ypač jungčių vietas. Nevalykite medžiagomis, kempinėmis ar pirštinėmis, į kurias yra įsigėrusių maisto produktų likučių.

Virtuvės baldus neigiamai veikia ne tik šviesa, drėgmė ar rūgštys, bet ir temperatūros pokyčiai. Jiems gali pakenkti tiek per didelė, tiek per maža temperatūra. Specialistai sako, kad baldai negali būti statomi arčiau nei 1 m atstumu nuo tiesioginės šilumos šaltinių.

Rekomenduojama oro temperatūra virtuvėje – nuo +10 iki +25 °С. Reikėtų vengti ilgalaikio šilumos spinduliavimo: mikrobangų krosnelių, didžiulių šviestuvų.

Virtuvės baldus neigiamai veikia ir drėgmė. Erdvėje, kurioje stovi baldai, rekomenduojama santykinė drėgmė – 60–70 procentų. Reikėtų vengti ilgą laiką laikyti baldus patalpoje, kai drėgmė svyruoja ar yra ribinė. Jeigu neįmanoma pakeisti drėgmės svyravimų, būtina patalpas kuo dažniau vėdinti, o jei yra galimybė – naudoti oro sausintuvą ir drėkintuvą. Jie, naudojami pakaitomis, užtikrins reikiamą drėgmę. Daugiau apie namus bei jų įrengimą skaitykite www.supernamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.