Dailininko eksperimentai - ar išdrįstumėte sienas dažyti juodai?

Interjero spalvos daro įtaką mūsų gyvenimui. Tai savo kailiu patyrė dailininkas Vytautas Jurkūnas, vieną kambarį namuose nudažęs tamsiai rudai. „Kai tik išdažiau kambarį tamsiai,  labai sumažėjo erdvė,  tapo baisiai slogu“, – sako namuose mėgstantis eksperimentuoti V.Jurkūnas.

Daugiau nuotraukų (1)

Reda Cibulskytė

2014-01-27 14:50, atnaujinta 2018-02-17 01:29

Dailininko namų sienos buvo perdažytos daugybę kartų – nuo šviesių tonų iki tamsių. Eksperimentavo ne tik dailininkas, bet ir jo vaikai, anyta.

Vis dėlto po daugybės bandymų paaiškėjo, kad ne su visomis spalvomis įmanoma sugyventi taikiai.

Ryškios spalvos vargina

Interjero specialistai pataria pasirenkant kambario, ypač nuolatinės poilsio vietos, spalvas vengti daug ryškių derinių. Tai vargina namuose poilsio ieškantį žmogų. Geriausia ryškias spalvas naudoti kaip atskirus interjero elementus ir akcentus.

Net jeigu ryškios spalvos yra jūsų mėgstamiausios, ilgainiui jų deriniai ims slėgti. Tai patvirtina ir dailininko V.Jurkūno patirtis.

„Nors labai mėgstu ryškias spalvas namuose, jos erzina.  Nusidažai sienas tamsiai, o paskui negali ten gyventi. Tenka šviesiai nudažyti, tačiau tamsi spalva vis tiek išlenda.

Mano sienos buvo daug kartų dažytos, supratau, kad šviesios spalvos yra praktiškiausios. Jos tepasi, bet gali perdažyti kaip nori.

Buvau nusidažęs įvairiomis spalvomis, bet turėjau vargo. Tamsi spalva slegia, norisi erdvės.

Vieniems gražu juoda spalva interjere, bet reikia pabandyti pagyventi, paskui pasidarys slogu“, – pasakoja V.Jurkūnas.

Spalvos kuria erdvę

Tiesa, pagrindinis atspalvis namuose turėtų būti ne tik artimas šeimininkui, bet ir daryti reikiamą poveikį patalpai. Vienos spalvos erdves mažina, kitos didina, o per stiprus atspalvis gali užgožti kitus interjero akcentus.

Mažų patalpų nederėtų apstatyti tamsiais baldais, taip pat tamsiomis užuolaidomis, kilimais.

Šviesios spalvos namams suteikia erdvės įspūdį, tamsios patalpas mažina, tačiau sukuria intymią erdvę. Tiesa, nepatariama kambaryje naudoti daugiau nei penkių spalvų. Tačiau viena irgi nederėtų apsiriboti.

„Yra mėgstančių sterilią tuštumą – visiškai baltos sienos, balti baldai. Tai gražu, tačiau kai kam primena ligoninę. Primėtyti daiktai bute sukuria jaukumą“, – sako V.Jurkūnas.

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į šviesą patalpoje. Jei kambaryje trūksta šviesos, tam puikiai pasitarnaus pastelinės spalvos: smėlio, šviesiai oranžinė, gelsva, kreminė, šviesiai žali atspalviai. Kambarį, kurį užpildo saulės spinduliai, galima nudažyti pilka, melsva ar žydra spalvomis.

Rinkdamiesi spalvą atsižvelkite į tai, kurioje pusėje yra kambarys. Jei kambario langai pietuose, derėtų rinktis šaltus tonus, jei šiaurėje – šiltesnius.

Palikite erdvės ir gyvenimui

Kuo didesnis patalpos plotas, tuo švelnesnė spalva jį turi dengti. Ir atvirkščiai. Intensyvios spalvos turėtų būti mažiau. Jeigu vis dėlto norisi namuose ryškių spalvų, galima jomis dažyti ne visas sienas. Antraip daiktai paskęs sienų spalvoje.

„Viskas priklauso nuo to, ką paskui kambaryje statysite – baldus ar paveikslus. Ką norite matyti: ar paveikslus, ar sieną? Jei norite matyti paveikslus, geriau rinktis neutralesnę spalvą.

Kiek spalvų pasirinkti vienam kambariui? Kad dar liktų erdvės gyvenimui“, – juokiasi V.Jurkūnas.

Vis dėlto dailininkas teigia, kad su spalvomis eksperimentuoti reikėtų atsargiai.

„Iš paprasto pakelio dažų sunku įsivaizduoti, kaip atrodys kambarys, todėl spalvomis žaisti reikia atsargiai.

Reikia išmanyti šį tą apie dažus, juos bandyti. Užtepti ir pažiūrėti. Tačiau jei nežinote, kaip dažyti, nudažykite savo sienas geltona, žalia ir raudona spalvomis“, – juokiasi V.Jurkūnas.

Veikia žmogaus nuotaiką

Renkantis spalvas savo namams derėtų pasidomėti, kokią įtaką jų sodrumas daro jūsų vidinei būsenai. Spalvos – tai skirtingo bangos ilgio šviesos spinduliai. Bangos ilgis turi poveikį mūsų savijautai.

Spalvos, turinčios trumpesnį bangos ilgį, ramina. Žydros, žalios, violetinės spalvos apsuptyje žmogus pailsi. Ilgesnio bangos ilgio spalvos – raudona, geltona, oranžinė – pakelia aktyvumą ir darbingumą. Šios spalvos veja slogutį, todėl ypač pasitarnauja patalpoms, kuriose nuolat pilna žmonių.

Tiesa, raudona spalva kartu ardo patalpos jaukumą. Ji suteikia energijos, jėgų, skatina norą bendrauti, taip pat žadina apetitą. Raudona – ypač mėgstama restoranų interjerų spalva, o biuruose ši spalva padeda susikaupti. Tačiau retas kuris namuose akcentu pasirenka raudoną spalvą.

Priešingybė raudonai – mėlyna spalva. Ji veikia atpalaiduojamai. Žinoma, spalvos įtaka žmogui priklauso nuo tono. Per šalta mėlyna kambarį gali paversti nejaukia erdve. Jei norite atsipalaiduoti, geriausiai rinktis šiltą, šviesią mėlyną.

Žalia – neabejotinai turi ryškiausią atpalaiduojamąjį poveikį. Ji tinka beveik kiekvienai namų erdvei.

Neutralios spalvos – juoda, balta ir pilka – tinka bendram fonui kurti. Jos dera su visomis spalvomis. Prie pilkos pritaikę aikštingą violetinę ar kitą ryškią spalvą sukursite jaukią darbo ir poilsio vietą, kuri neerzins ir nevargins.

Juodą specialistai pataria naudoti saikingai ir daug dėmesio skirti apšvietimui, nes juoda sugeria šviesą. Vis dėlto juoda neabejotinai – prabangos spalva. Ar išdrįstumėte namus nusidažyti juodai?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.