Metalinis interjeras: jis gali sušildyti namus

„Šaltųjų“ metalų“ – chromo, nikelio, nerūdijančiojo plieno – paviršiai, dar pernai karaliavę moderniame interjere, ypač virtuvėje, 2014-aisiais užleidžia vietą „šiltesniems“ metalams – populiarėja vario, bronzos, žalvario, aukso, taip pat matiniai geležies ir aliuminio paviršiai. Šį sezoną garsūs dizaino gamintojai siūlo eksperimentuoti ir interjeruose išbandyti pačius įvairiausius metalo efektus. Jau senokai savo pozicijas interjere įtvirtinęs praktiškas ir ilgaamžis plienas ir toliau išlieka mėgstamas, tačiau madingiausias šiemet visgi yra šiltasis vario metalas, į šiuolaikinį interjerą sugrįžęs iš visai netolimos praeities.

Metaliniai reikalai interjere.<br>"Supernamai" archyvo nuotr.
Metaliniai reikalai interjere.<br>"Supernamai" archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sandra Kliukaitė ("Supernamai")

Mar 29, 2014, 11:23 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:48 AM

"High tech" stiliaus sugrįžimas

Metalizuoti paviršiai interjere išpopuliarėjo dar 8-ajame dešimtmetyje, kai į madą atėjo technokratiško stiliaus interjerai, baldai ir interjero aksesuarai, persismelkę industrinio high tech stiliaus bruožais. High tech stilius buvo įkvėptas kosmoso, pramonės ir technikos revoliucijų.

Tuo metu tai buvo universali dizaino kalba, kurią suprato ir vartojo daugelis architektų ir dizainerių, projektuodami visuomenines erdves ir privačius interjerus, taip pat ir kino scenografai, kurdami atmosferą tokiai kino epopėjai, kaip „Džeimsas Bondas“, kuri šiandien galėtų tapti tikru įkvėpimo šaltiniu žmonėms, ieškantiems originalių idėjų: kaip ir kur naudoti metalo efektus, ypač tuomet, kai reikia įrengti netradicinį būstą ar erdvę – loftą, studiją butą, palėpę, laiptinę, namo garažą.

Šiandieniai dizaineriai, iš high tech pasiskolinę interjero „metalizavimo“ tendenciją, vėl bando ją sugrąžinti į namus. Įvairūs plieno elementai, vario atspalvių šviestuvai ir ventiliatoriai, metaliniai staliukai ant ratukų, blizgių tekstūrų sėdimieji baldai su metalinėmis kojelėmis, elektrotechnika su dideliais mygtukais ir rodykliniais indikatoriais ir net sidabru spindintys ventiliaciniai vamzdžiai – visa tai puikiai tilpo į ano meto industrinio interjero sąvoką, tačiau kai kurie metalizuoti elementai originaliai atrodo ir šiandien.

Metalinio staliuko ant ratukų sugrįžimas

Metalinis staliukas ant ratukų, kuris praktiškai jau buvo išnykęs iš mūsų namų interjerų, vėl sugrįžta. 7–8-ojo dešimtmečiais jis buvo skirtas vadinamajai kokteilių valandėlei arba tiesiog kavos pertraukėlei. Jo sugrįžimą greičiausiai lėmė ne estetiniai sumetimai, o tokio žurnalinio ir gėrimų stalelio viename mobilumas, kompaktiškumas bei praktiškumas – trys svarbiausi kriterijai, kuriais vadovaujamasi kuriant XXI amžiaus baldus.

Į namus taip pat sugrįžta metalinės lentynos, ypač virtuvės zonoje. Galite nebeslėpti viso virtuvės turinio uždarose spintelėse ir stalčiuose, o drąsiai eksponuoti metalines keptuves, puodus, stalo įrankius ir kitus rakandus tiesiog atvirose pastatomose ir pakabinamose metalinėse lentynose.

Tam tikrai pritars ir ta pati IKEA, ir modernias lentynų sistemas nuo seno gaminanti švedų kompanija STRING – skandinaviško dizaino klasikos ženklas, sukurtas legendinio dizainerio Nilso Strinningo dar 1949 m., nes būtent švedai siūlo išbandyti šią elementarią ir funkcionalią metalinių lentynėlių koncepciją šių dienų virtuvėje.

Varis – madingiausias 2014-ųjų metalas

Šiltųjų atspalvių metalų populiarumas šiemet susijęs su kita svarbia 2014-ųjų metų interjero tendencija. Tai – natūralumas, paskui kurį seka ir rustikos elementai, ir įvairios sendinimo technologijos, tarp kurių yra net rūdžių imitavimas. Tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad populiarūs ir modernūs nerūdijančiojo plieno ir chromo paviršiai pasitraukia iš eterio, jie tiesiog užleidžia vietą iš praeities sugrįžusiems bronziniams tonams, kuriuos suteikia jaukusis varis ar žalvaris.

Nors 7-ojo dešimtmečio dizaino sugrįžimas į namus aiškiai juntamas, šių dienų metalizuoto dizaino gaminiai yra labiau apgalvoti, kokybiškesni. Varis, ilgą laiką buvo laikytas gana archajišku metalu ir „dalyvavęs“ kuriant nebent klasikinį interjerą – dažniausiai laiptų turėklus ar durų rankenas, šiemet įgauna visai kitokį pavidalą. Šie metai yra vario renesanso metai. Galima sakyti, tai – modernusis varis, nupoliruotas, blizgus arba, priešingai, matinis, bet itin gerai išdirbtas, įvairiausių retrofuturistinių formų, derinamas su naujausiomis apšvietimo ir kitų sričių technologijomis.

Sezono hitas – pačių įvairiausių modelių variniai šviestuvai, kartais atrodantys gana grubiai ir archajiškai, lyg rankų darbo, tačiau iš tiesų jie pagaminti industriniu būdu, o jų dizainas apgalvotas iki pačių smulkiausių detalių. Jūsų visai neturėtų nustebinti retrofuturistiniai šviestuvai iš vario ar net modernios aliejinės lempos, kokias pristatė švedų dizainerių duetas Matsis Brobergas ir Johanas Ridderstråle’as, taip pat norvegų dizaineris Larsas Belleris Fjetlandas ir kiti.

Užsukę į vonią pamatysime, kad čia ir toliau dominuoja nerūdijantysis plienas ir chromas. Tačiau ir tokie garsūs maišytuvų gamintojai – vonios dizaino flagmanai „Hansgrohe“ ir „Axor“, kurių produktus kuria kultiniai interjero dizaino tendencijų formuotojai Philippe Starck, Jean-Marie Massaud, Patricia Urquiola, taip pat įsileidžia į vonią naująją varinę tendenciją, interpretuodami ją labai šiuolaikiškai.

Pavyzdžiui, pastaruoju metu „Axor“ gamintojui maišytuvų dizainą kūrusi švedų dizainerių grupė „Front“ pristatė varinę dušo maišytuvų sistemą „WaterDream“, o tuo pat metu japonų dizaineris Oki Sato iš garsiosios japonų dizaino studijos „Nendo“ sukūrė dušo maišytuvus pagal metalinių šviestuvų ir metalinių lauko suoliukų prototipą, tokiu būdu dekoratyvinio metalizavimo tendenciją pritaikydamas ir vonios kambaryje.

Interjero „metalizavimas“: kaip suteikti metalo efektą?

Norint išgauti metalizuotos spalvos efektą, galima naudoti įvairius dekoratyvinius, metalizuotos spalvos efektą suteikiančius dažus. Juos galima naudoti ant medžio, popieriaus, stiklo, metalinių paviršių ir kitur. Paviršių dažymas, užuot padengus metalo plėvele, šiuo metu yra gerokai populiaresnis būdas „metalizuoti“ interjerą.

Dažais galite išgauti kone visus pageidaujamus metalo efektus: nuo galvanizuoto plieno iki rūdžių efekto, kurį suteiks specialūs rūdžių imitacijos dažai. Metalo efektus išgauti galima naudojant ir metalizuotus aukšto slėgio laminatus (HPL). Viskas priklausys nuo to, ką norėsite metalizuoti: sienas, baldus, grindis, atskiras funkcines interjero detales (židinį, laiptus ir pan.), o gal net namo fasadus.

Priemonių yra daugybė, tačiau paprasčiausias būdas pradėti „metalizuoti“ interjerą – nebijoti įsileisti į jį visų pirma metalinių paviršių interjero aksesuarų: pradedant variniais industrinio stiliaus šviestuvais, kurių modelių pasirinkimas rinkoje yra tiesiog milžiniškas, baigiant kad ir postmoderniomis Tomo Dixono stiliaus žvakidėmis.

Tiesą sakant, garsusis britų dizaineris Tomas Dixonas yra kone labiausiai nusipelnęs dizaineris plėtojęs interjero metalizavimo tendenciją. Tą jis daro jau daugiau nei trejus metus iš eilės, o šių metų balandžio 8–13 d. vykstančioje Milano dizaino savaitėje pirmą kartą pristato savo naujausią kolekciją „Club“, susidedančią vien tik iš „metalizuotų“ produktų.

Šioje kolekcijoje susipina ne tik šiltieji metalai, tokie kaip varis, bet dar daugiau kosminio spindesio jiems suteikia prabangieji aukso ir sidabro paviršiai. Visa metalų paletė atsiskleidžia ir kitose Tomo Dixono gaminių kolekcijose („Flood“, „Beat“, „Pivot“, „Mass“, „Base“, „Cel“, „Gem“, „Spun“, „Lustre“, „Etch“, „Void“), pradedant šviestuvais ir metalizuotais baldais, baigiant įmantriais interjero aksesuarais ir net indais.

Kalbant apie aksesuarus, išskirtinę vietą užima Tomo Dixono linija „Eclectic“, kurioje dizaineris atspindi tikrą metalizavimo tendencijos triumfą. Taigi belieka tik pridurti, kad, eksperimentuojant su metalo efektais, svarbiausia neperlenkti lazdos, nes riba tarp originalumo ir kičo, kuriant tokius technokratiškus interjerus, kaip žinoma, yra labai trapi.

Daugiau apie namus ir jų įrengimą -  www.supernamai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.