Šiauliečių svajonė išsipildė – jie turi namą su garažu penkioms mašinoms

Kurdamas namo projektą šiaulietis architektas Kęstutis Česnauskas visada laikosi dviejų taisyklių – jis turi derėti su aplinka ir atitikti užsakovo norus.

Jaunai šiauliečių šeimai namus suprojektavo architektas Kęstutis Česnauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
Jaunai šiauliečių šeimai namus suprojektavo architektas Kęstutis Česnauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2016, 6:55 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:14 PM

Tokią darną pasiekti dėl klientų turėtų užgaidų kartais būna sunkiai įmanoma, bet architektui galiausiai pavyksta įtikinti ir didžiausią užsispyrėlį.

Šiaulių pašonėje esančiame Kairių miestelyje iškilusį gyvenamąjį namą 56 metų architektas vadina darnos pavyzdžiu, nes jis pastatytas lygiai toks, koks buvo brėžiniuose.

„Vienintelė smulkmena – ant fasado esanti lietvamzdžių pora turėjo būti šiek tiek labiau susiglaudusi. O šiaip namas pastatytas toks, koks ir buvo subrandintas“, – šypsojosi šį savo kūrinį Lietuvos architektūros parodoje- konkurse „Žvilgsnis į save“ ir Šiaurės Lietuvos regiono architektų parodoje – konkurse „Kryptis – Šiaurė“ pristatęs K.Česnauskas.

Suprojektuoti erdvų namą su pagalbiniu pastatu jaunos poros turimame beveik 15 arų ploto sklype nebuvo paprasta užduotis. Mat visas Salduvės gatvės kvartalas suformuotas iš neišraiškingos architektūros silikatinių plytų nuosavų namų, o architektas siekė sukurti natūraliai į aplinką įsikomponuojantį statinį.

Vieną vaiką auginanti pora norėjo iki 180 kvadratinių metrų ploto vieno aukšto namo su erdvia svetaine ir trimis miegamaisiais. Be to, jie pageidavo ir pagalbinio pastato su pavėsine. Kadangi šeimininkas net tik užsiima prekyba automobiliais, bet ir pats sportuoja, jam reikėjo erdvaus garažo 5 mašinoms.

„Idėja buvo esamame sklype sukurti uždarą privačią erdvę, kad namo gyventojai jaustųsi tarsi gyvenantys parko pašonėje. Be to, norėjosi išsaugoti ir sklype augančią senąją eglę bei šiaurinėje pusėje esančią lapuočių medžių juostą“, – pasakojo K.Česnauskas.

Todėl namas buvo suprojektuotas toliau nuo gatvės. Taip buvo išsaugota senoji kvartalo suplanavimo idėja, o už namo atsirado privati uždara erdvė su sodu ir sklypo akcentu tapusia senąja egle. Kad šis įspūdingas medis būtų matomas ir iš gatvės, architektas namą specialiai suprojektavo lenktu šlaitiniu stogu.

Pietiniame sklypo kampe buvo suprojektuotas beveik 100 kvadratinių metrų ploto ūkinis pastatas su dideliu garažu ir erdvia pavėsine. Šis statinys suteikė naujakuriams privatumo – atitvėrė nuo greta esančios sodybos.

„Sutarti su šeimininkais nebuvo sunku, nes jie – apsiskaitę ir šviesūs žmonės. Jie manimi pasitikėjo, todėl greitai pavyko subrandinti galutinį variantą, – prisiminė K.Česnauskas. – Kita vertus, architektams perteikti visas idėjas ir sumanytus akcentus padeda 3D programos, leidžiančios klientams įvairiais pjūviais įvertinti bet kurią smulkmeną“.

Statant namą buvo naudotos natūralios ir ekologiškos medžiagos – medis, gipsas, klinkerio plytos. „Su jaunais ir energingais šeimininkais sutarti nebuvo sunku. Neturiu priekaištų ir jų susirastiems statybininkams, kurie dirbo labai profesionaliai“, – kalbėjo architektas.

Kūrėjas norėjo, kad namo erdvės būtų šviesios, todėl koridoriuje buvo suprojektavęs natūralią šviesą skleidžiančius švieslangius. Vėliau nuspręsta panaudoti alternatyvą – koridoriaus lubose buvo įmontuoti tą pačią funkciją atliekantys šviesos šuliniai.

K.Česnauskas nebedalyvavo užbaigiant įrengti vidaus erdves, bet vis tiek liko patenkintas galutiniu rezultatu. Mat šeimininkai išlaikė pirminę minimalistinio ir šviesaus interjero idėją.

„Dėl šlaitinio stogo konstrukcijos kambarių lubos nėra lygios, bet tie lūžiai pastato erdves padarė dar išraiškingesnes“, – savo kūrinį pristatė architektas.

Šiaulietis kūrėjas sakė, kad visas projektas dar neužbaigtas, todėl svečiai ar praeiviai kol kas negali įvertinti viso vaizdo. Namų valda dar turi būti aptverta tvora, kieme užbaigta šulinio apdaila, o priešais vitrininį langą įrengta klomba apsodinta įvairiaspalviais augalais.

Daugiau kaip tris dešimtmečius kuriantis K.Česnauskas per metus įgyvendina 2-3 individualių namų projektus.

„Esu reiklus kiekvienai smulkmenai, todėl dirbtinai kūrybos proceso neskubinu. Tačiau kruopštumas atsiperka – dabar jau bendrauju su buvusių užsakovų atžalomis“, – šypsojosi architektas.

K.Česnauskas neslėpė, kad pastaraisiais metais architektų bendruomenei retai pristato savo kūrinius: „Šiuo norėjosi pasidalinti, kad jie galėtų įvertinti visiškai įgyvendintą idėją“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.