Dizainerė gyvena tarsi rojuje ir be konkurencijos

Panevėžyje besidarbuojančiai dizainerei Kristinai Jakubauskienei kolegos pavydi ir tvirtina, kad ji gyvena tarsi rojuje, nes nėra jokios konkurencijos. Kūrėja to neslepia ir pati.

Jaunos šeimos name pasirinktos santūrios spalvos.
Jaunos šeimos name pasirinktos santūrios spalvos.
Kartu su architekte dizainerei teko iš esmės pakeisti milžinišką namą Panevėžyje: tai užtruko ne vienus metus, nes užsakovai nesiskolino iš banko, todėl dirbti teko tuomet, kai būdavo pinigų.<br>L.Garbačausko nuotr.
Kartu su architekte dizainerei teko iš esmės pakeisti milžinišką namą Panevėžyje: tai užtruko ne vienus metus, nes užsakovai nesiskolino iš banko, todėl dirbti teko tuomet, kai būdavo pinigų.<br>L.Garbačausko nuotr.
A.Švelnos nuotr.
A.Švelnos nuotr.
Baldus projektavusi K.Jakubauskienė interjerus ėmėsi kurti prieš trejus metus.
Baldus projektavusi K.Jakubauskienė interjerus ėmėsi kurti prieš trejus metus.
Daugiau nuotraukų (4)

Inga Junčienė („Lietuvos rytas“)

Mar 21, 2017, 4:21 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 1:00 PM

Daug metų baldus projektavusi Vilniaus dailės akademijos absolventė interjerus ėmėsi kurti prieš trejus metus, kai vieni užsakovai paprašė pamėginti sukurti ne tik baldus, bet ir visą namo interjerą.

Tąsyk pavyko – žmonės jos darbu liko patenkinti. Keturiasdešimtmetė pasakojo, kad jai niekada nereikėjo siūlyti savo paslaugų ar ieškoti darbo, nes visi ją patys susirasdavo.

Taip ir dėl interjerų – gandas apie nuoširdžią ir kantrią kūrėją netruko pasklisti. Kartu – ir užsakymai.

Teko perdaryti namus

Dabar Kristinos užrašinėje darbų yra keliems mėnesiams į priekį, o vienu metu ji kuria kelių namų Panevėžyje interjerus ir padeda įrengti kelis būstus Vilniuje įsikūrusiems panevėžiečiams.

Naujausias jos ir architektės Aldonos Navickienės užbaigtas kūrinys – nė trisdešimties metų neturinčios šeimos būstas Panevėžio centre.

Prestižinėje vietoje, vadinamajame senajame žydų kvartale, didžiulį 1991-aisiais statytą dviejų aukštų namą įsigijusi jauna pora nutarė iš pradžių įsirengti tik pirmąjį aukštą. Kadangi turėjo kur gyventi, neskubino nei Kristinos, nei kartu su ja dirbusios architektės.

Kaip juokaudama sakė dizainerė, vadinamaisiais Panevėžio plastiko eros metais visi namai buvo statomi dideli ir nepatogūs, todėl kelių šimtų kvadratinių metrų erdvėje architektės rekonstrukciniai sprendimai buvo labai svarbūs.

Pasirinko tris spalvas

Naujoms erdvėms moterys siekė suteikti kuo mažiau spalvų ir medžiagų, todėl parinko trijų derinį: balti matiniai dažai, natūralus gelsvas ąžuolas ir tamsiai pilkas ar juodas akmuo.

Pirmojo aukšto rekonstrukcija užtruko metus, dar vienus jis buvo įrengiamas.

Užsakovai nenorėjo imti paskolos, tad darbai vyko etapais: užsidirba pinigų – įsirengia ką nors, ir vėl viskas sustoja iki kitos finansinės injekcijos.

„Apskritai Panevėžyje žmonės niekur neskuba, mes čia ramiai ir laimingai gyvename“, – pasakojo K.Jakubauskienė. Todėl Vilniuje ar Kaune dirbantys jos kolegos neretai prisipažįsta su pavydu stebintys, kaip paprastai gyvenimas teka provincijoje. Tiesa, ir dizainerių honorarai čia mažesni.

Žalingiausias – kičas

K.Jakubauskienė nė vienam panevėžiečiui nėra sukūrusi prabanga alsuojančių ar ją imituojančių namų. Visi – šiuolaikiško stiliaus, kuris kūrėjai artimiausias.

„Visų mano užsakovų pirmas sakinys būna vienodas: „Reikia, kad būtų gražu.“ Tada stengiuosi išsiaiškinti, kas kam yra gražu, kaip užsakovai supranta grožį, paprašau atsiųsti jiems patikusių interjerų nuotraukų. Tuomet pradedame dėlioti naujų namų viziją“, – pasakojo dizainerė.

Jos nuomone, kičas yra žalingiausia, kas gali atsitikti namams, nes vėliau tokia interjero apgaulė gali atsirūgti – ji vargins kasdien.

Dizainerė pati pasakoja užsakovams, kokie įdomūs, meniški ir patogūs gali būti šiuolaikiški interjerai.

Paprastai išsilavinę, po pasaulį nemažai keliaujantys panevėžiečiai ne tik patiki specialistei savo namus, bet ir patys aktyviai įsitraukia į jų kūrimą.

Dažnai pasitaiko, kad Lietuvoje ar svetur užsukę į kokią nors jaukią interjero aksesuarų parduotuvę ir išsirinkę mielą daiktą nufotografuoja jį ir atsiunčia Kristinai, kad pasitartų, derės jis jų namuose ar ne.

„Man smagu, kad beveik visada tai būna idealiai jų namams tinkantys daiktai, geriau nė pati neišrinkčiau“, – sakė moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.