Vieno Kauno rajono daugiabučio ne tik kiemas ypatingas, bet ir gyventojų santykiai

Įdomioms želdinių kompozicijoms sukurti nebūtina turėti nuosavo kiemo. Vis dažniau daugiabučių kiemuose sužydę gėlių žiedai ne tik džiugina praeivių akis, bet ir skatina kaimynus daugiau laiko praleisti lauke, stiprinti tarpusavio santykius.

Akademijos miestelio daugiabučio kiemo aplinką puoselėja visi gyventojai.
Akademijos miestelio daugiabučio kiemo aplinką puoselėja visi gyventojai.
Aleksoto daugiabučio kieme – ne tik augalijos, bet ir kitų dekoracijų gausa.
Aleksoto daugiabučio kieme – ne tik augalijos, bet ir kitų dekoracijų gausa.
Aleksote gėlių statinę tempia pačių gyventojų pagamintas raitelis.
Aleksote gėlių statinę tempia pačių gyventojų pagamintas raitelis.
Daugiau nuotraukų (3)

Dalia Stundžytė

Sep 13, 2018, 1:46 PM, atnaujinta Sep 13, 2018, 1:47 PM

Kad betono džiunglėse sušvistų gražus sodas, reikia meilės augalams, laiko ir noro. O jeigu atsiranda ir bendraminčių, padedančių puoselėti gražią aplinką, – gyvenimas daugiabutyje gali tapti labai įdomus.

Jaukias poilsio erdves bei įdomias augalijos kompozicijas kiemuose sukūrę daugiabučio gyventojai tikino, kad turėti nuosavo kiemo net ir nesinori – žalumos bei veiklos ją prižiūrint apstu ir taip.

Pavydėtina bendruomenė

Kauno rajone, Akademijos miestelyje, esančio daugiabučio kiemas – itin tvarkingas. Veja apsodinta įvairia augalija: greta dekoratyvinių tujų, pušų ir ąžuolų auga baobabas, maumedis, o spalvų suteikia magnolija, forsitija, raugerškis. Aplink namo fasadą – dekoratyvinių akmenukų takelis, įėjimus į laiptines puošia dailiuose vazonuose augančių pelargonijų, verbenų žiedai. Gėlynai – kruopščiai apravėti, žolė trumpai nupjauta.

Pavyzdinga ne tik daugiabučio teritorijos aplinka, bet ir stipri kaimyniška dvasia. Namo pirmininkas Darius Kaptainis su žmona Jovita džiaugėsi, kad daugiabučio renovaciją pavyko atlikti pačių gyventojų iniciatyva ir lėšomis, įvairias šventes kaimynai švenčia kartu, o prie gražios aplinkos puoselėjimo prisideda daugiau ar mažiau visi.

„Viena kaimynė pasidalija gėlių daigeliais, kiti padeda grėbti lapus, treti pjauti žolę“, – pasakojo J.Kaptainienė.

Ilgą laiką Kauno miesto daugiabutyje gyvenę sutuoktiniai pasakojo, kad dabartiniai santykiai su kaimynais – kiekvieno žmogaus svajonė. „Visi labai geranoriškai padedame vieni kitiems. Kai plauname laiptinę, išplauname ne tik savo, bet ir kitus aukštus. Žiemos rytais pirmieji į lauką išėję vyrai nuvalo sniegą nuo kaimynių automobilių, nukasa sniegą nuo takelių“, – sakė J.Kaptainienė.

Išskirtinę reikšmę bendruomenei turi net prie laiptinių stovinti raudonomis lentelėmis apkalta šiukšlių dėžė. Iš pažiūros paprasta šiukšliadėžė tapo kaimynus vienijančiu, sezoniškai papuošiamu kiemo akcentu: „Prieš Velykas visi kartu ją papuošiame zuikučiais, margučiais, įvairiomis medžių šakelėmis. O žiemą prieš Kalėdas šioje vietoje pastatome ir papuošiame eglutę. Būna, kad visi kaimynai susirenkame čia atsigerti karšto vyno“, – pasakojo J.Kaiptainienė.

J. ir D.Kaptainiai teigė, kad žydinčios gėlės, tvarkinga aplinka pagerina nuotaiką visai dienai, įkvepia pozityvumo. Didelę reikšmę laimingam gyvenimui turi ir geri santykiai su kaimynais. „Iki atsikraustydama čia nemaniau, kad kaimynai gali suteikti tiek daug komforto“, – pripažino J.Kaptainienė.

Kieme – daug įdomių akcentų

Nors ir ne itin daug, gražiai sutvarkytų daugiabučių kiemų galima surasti ir pačiame Kauno mieste. Atvykus į Aleksoto seniūnijoje, Europos prospekte, esančio devynaukščio kiemą prieš akis atsiveria 62 arų teritorija. Neįprasta tai, kad didžioji dalis ploto skirta želdiniams, o ne automobilių stovėjimo aikštelei.

Nuo gatvės šurmulio teritoriją saugo tujų kolona, o įėjimus į laiptines supa įvairiaspalvių gėlių įvairovė. Vazonuose pasodintos petunijos, pelargonijos, kanos ir kitos vienmetės gėlės, o žemėje auga lelijos, melsvės, raganės ir dar daugiau daugiamečių augalų.

Gamtos apsuptyje ant suoliuko sėdėdamos plepėjo dvi garbaus amžiaus kaimynės. Paklaustos, ar tokia kiemo aplinka jas džiugina, abi sutartinai linktelėjo: „Pažiūrėkite, aplinkui viskas žydi. Ir tie medeliai mašinas uždengia. Jeigu viskas būtų atvira, net nesinorėtų taip pasisėdėti.“

Senolės patarė nueiti ir į kitą namo pusę, mat ten augalijos dar daugiau.

Su garažų pastato siena besiribojantis pietinis daugiabučio teritorijos kraštas apsodintas kalninėmis pušimis, veją pagyvina krūmeliai, gėlės.

Šiapus namo gausu įdomių akcentų: statinę su gėlėmis tempia medinis raitelis, alpinariume tarp viksvinių augalų puikuojasi iš beržo šakelių surištos gervės.

Vaikų laukia sūpynės, o atsipūsti medžių pavėsyje galima ant medinių suolų. Namo pirmininkė Vida Baronienė tikino, kad visa tai – pačių gyventojų rankų darbas: „Kažkur išgirstame ar pamatome kokią idėją ir ją įgyvendiname. Stengiamės neišlaidauti – nusipjauname kokį medį, prisirenkame šakų, viską darome iš to, kas ką turime.“

Turi dešimt pagalbininkų

Gražios aplinkos puoselėtoja teigė, kad tvarkymąsi inicijavo vos tapusi šio namo pirmininke. „Viskas prasidėjo maždaug prieš dešimt metų, kai savivaldybė kompensavo mūsų medelių, krūmelių apsodinimo projektą. Vėliau jau bendrijos lėšomis pradėjome sodinti gėles, – pasakojo moteris. – Iki šiol perkame, sodiname, prižiūrime įvairius augalus ir nebeįsivaizduoju, kad galėtų būti kitaip.“

Didelę daugiabučio teritoriją prižiūrėti V.Baronienei padeda dar 10 entuziastų. „Kiti gyventojai tik grožisi. Vieni tvarkymuisi neturi laiko, kiti noro, o treti – sveikatos“, – kalbėjo ji.

Nors didelio daugiabučio bendruomenė nėra tokia vieninga kaip Akademijos miestelio kaimynai, V.Baronienė tikino, kad nežada sustoti gražinti kiemą. Moteriai ši veikla – tikra atgaiva sielai.

Kelios gėlės yra geriau negu chaosas

Alvydas Mituzas

Kraštovaizdžio architektas

„Gėlynai padeda palaikyti kraštovaizdžio darną. Urbanistinėje aplinkoje želdiniai turi būti sukomponuoti taip, kad atitiktų savo aplinką, augalija neturėtų būti sodinama padrikai, turi būti kuriamos erdvės. Gėlių rūšys turi būti derinamos pagal spalvas, dydį.

Didžiausias aplinkos kraštovaizdžio pagrindas yra gražios vejos, sumedėję augalai, daugiamečių gėlių gėlynai. Gaila, kad vienmetės gėlės šiuo metu užkariauja daugiametes. Pastarosios, gražiai sukomponuotos su krūmais ar kitais želdiniais, gali būti labai geras pasirinkimas. Reikėtų atsižvelgti į gyvąjį šių gėlių žydėjimo kalendorių ir tuomet nužydėjus pavasarinėms, jų vietoje pražys rudeninės gėlės ir taip toliau.

Liūdna, kai žmonės turimų gėlių skaičių pateikia kaip pagrindinį rodiklį. Tvarkingai, gražiai prižiūrimas, net kelių gėlių gėlynas yra daug geriau negu padrikas teritorijos apželdinimas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.