Būna ir taip: vilniečiai pasipriešino naujos gatvės tiesimui – teismas pritarė

Visorių slėnio bendruomenė aktyviai priešinasi Mykolo Lietuvio gatvės tiesimui ir pasiekė pergalę – jų skundas teisme bus nagrinėjamas iš naujo.

Dabar Mykolo Lietuvio gatvė – duobėtas žvyrkelis. Jis tolimoje ateityje, jeigu tokia ateis, turėtų virsti gatve, jungiančia Vakarinį aplinkkelį ir Molėtų plentą.<br>lrytas.lt montažas
Dabar Mykolo Lietuvio gatvė – duobėtas žvyrkelis. Jis tolimoje ateityje, jeigu tokia ateis, turėtų virsti gatve, jungiančia Vakarinį aplinkkelį ir Molėtų plentą.<br>lrytas.lt montažas
Dabar Mykolo Lietuvio gatvė – duobėtas žvyrkelis. Jis tolimoje ateityje, jeigu tokia ateis, turėtų virsti gatve, jungiančia Vakarinį aplinkkelį ir Molėtų plentą.
Dabar Mykolo Lietuvio gatvė – duobėtas žvyrkelis. Jis tolimoje ateityje, jeigu tokia ateis, turėtų virsti gatve, jungiančia Vakarinį aplinkkelį ir Molėtų plentą.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 30, 2020, 10:18 PM

Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) prieš kelias dienas patenkinus Visorių slėnio gyventojų bendruomenės skundą, Mykolo Lietuvio gatvės tiesimo pabaiga nukeliama mažiausiai į 2027-uosius.

Prieš porą metų, kai aktyvūs vilniečiai ėmė protestuoti dėl numatomų darbų, žadėta šią gatvę nutiesti 2025 metais.

LVAT bylą perdavė iš naujo nagrinėti pirmosios instancijos teismui. Šis teismas 2018 metais bendruomenės skundą buvo atmetęs.

Suabejojo dėl sunkvežimių

Dabar Mykolo Lietuvio gatvė – duobėtas žvyrkelis. Ją savivaldybė ketino nutiesti tarp Vakarinio aplinkkelio ir Molėtų plento.

Nesutikdama su pirmosios instancijos teismo išvada bendruomenė tikino, kad poveikio aplinkai vertinimo ataskaitoje nevertintas gatve važiuosiančio sunkiojo transporto, išskyrus autobusus, eismas.

Beje, savivaldybė pati yra patvirtinusi, kad planuojamoje Mykolo Lietuvio gatvėje bus leidžiamas sunkiojo transporto eismas. Taip pat bendruomenė nesutiko su išvadomis, padarytomis dėl eismo intensyvumo skaičiavimo, nes remtasi vien prielaidomis.

Pateikė dvi alternatyvas

Savivaldybė jau buvo pradėjusi darbus – patvirtinusi detalųjį planą, atlikusi poveikio aplinkai vertinimą ir pradėjusi sklypų išpirkimą.

Taip pat buvo ruošiamasi pradėti techninį projektą, tai turėjo užtrukti apie dvejus metus. Dar metus turėjo užtrukti rangos darbų pirkimas. Tačiau dabar aišku, kad visa tai vėluos.

Baimindamiesi, kad pablogės gyvenimo kokybė, vietos gyventojai dar 2018 metų pradžioje kreipėsi į savivaldybę prašydami būsimą Mykolo Lietuvio gatvę perkelti toliau į mišką.

Pateiktoje pirmojoje alternatyvoje buvo nurodoma, kad naujoji gatvė galėtų būti tiesiama ten pat, kur dabar yra Mykolo Lietuvio, o į mišką iki 10 metrų būtų įterpta naujos gatvės inžinerinė infrastruktūra.

Antroji alternatyva numatė gatvę atitraukti nuo gyventojų būstų net 47 metrus į mišką.

Kai savivaldybė pareiškė, kad neleis kirsti miško ir renkasi pirmąją alternatyvą, gyventojai kreipėsi į teismą.

Jie apskundė sprendimą dėl planuojamos tiesti Mykolo Lietuvio gatvės ir prašė poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą nagrinėti iš naujo.

Išvardijo kelias priemones

Jau patvirtintoje poveikio aplinkai vertinimo ataskaitoje buvo nurodomos kelios priemonės neigiamam poveikiui sumažinti. Tai – triukšmą mažinanti kelio danga, funkciniai želdiniai, izoliuojantys akustiniai langai ir durys.

Taip pat numatomos ir garsinės apsaugos sienelės. Tačiau bendruomenė jau tada pastebėjo, kad savivaldybė, skubėdama įgyvendinti gatvės tiesimo projektą, netgi eismo intensyvumą ėmė mažinti.

Tad asociacijos nariai klausė: ar siekiant taip sumažinti skaičius norima parodyti, kad gyventojai jokios žalos nepatirs?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.