Kaunietis interjero dizaineris – apie sendaikčius namuose

Mėgote sodybos kiemą ir interjerą puošti kaimiškais sendaikčiais? Puiku, tačiau dabar sodybose „ant bangos“ miestų ir miestelių senąją kultūrą primenantys daiktai.

Šviestuvui pagaminti galima panaudoti ir motociklo lempą, medinę dėžutę, skirtą sviestui formuoti, ir netgi penalą.
Šviestuvui pagaminti galima panaudoti ir motociklo lempą, medinę dėžutę, skirtą sviestui formuoti, ir netgi penalą.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2020, 2:42 PM

„Atsiranda nauja tendencija – atsigręžimas į tarpukario miestų, miestelių istoriją, žydiško paveldo atradimas“, – teigė interjero dizaineris Andrius Juknys.

Nemažai užmiesčio sodybų šeimininkų ir toliau mėgsta puoštis kaimiškais sendaikčiais – skryniomis, ratais, puodynėmis, žibalinėmis lempomis.

Yra tokių, kurie pirmenybę teikia šiuolaikiškam interjerui, o eksterjerui, kiemui pasilieka subtilesnių puošmenų senojo kaimo tema.

Tačiau visada galima atnaujinti interjerą ar tiesiog pažaisti detalėmis.

„Tam nereikia ypač daug, užtenka ano meto medinės kėdės, veidrodžio, staliuko, šviestuvo, patefono ar radijo imtuvo. Tokie akcentai iš karto suteikia interjerui visiškai kitokio žavesio. O juk tuos daiktus mes iš tiesų rastume to meto namuose: ne tik miestuose, bet ir miesteliuose, dvaruose, turtingesnių ūkininkų sodybose.

Smagu matyti, kad lietuviai atranda ir kitokį senosios Lietuvos paveldą, ne tik medinius šaukštus ir puodynes“, – įžvalgomis dalijosi A.Juknys.

Beje, sendaikčiai vis dažniau ne tik restauruojami, bet ir perdaromi ar jų dalys panaudojamos kuriant visai kitos paskirties daiktus.

„Vienas lietuvis įvairius sendaikčius panaudoja gamindamas šviestuvus. Tam gali būti panaudota ir seno motociklo lempa, medinė dėžutė, skirta sviestui formuoti, ir netgi penalas. Taip senas, visų pamirštas ir, rodos, niekam nebereikalingas daiktas gali suteikti naujų emocijų ir prabusti naujam gyvenimui“, – pasakojo interjero dizaineris.

A.Juknio teigimu, tiek jis, tiek kiti jo kolegos vis dažniau drįsta įpinti į interjerus netradicinių detalių, kurios ne tik atkreipia dėmesį ir suteikia įdomumo, bet ir tampa praktiška namų dalimi.

Pavyzdžiui, seno rašomojo stalo stalčiai gali tapti puikia vieta mėgstamoms gėlėms pasodinti. Naujomis netikėtomis spalvomis perdažytas radiatorius gali atlikti tvoros funkciją. Seno televizoriaus viduje galima įmontuoti akvariumą, o iš senų medinių šaukštų galima sudėlioti mozaiką svečių kambaryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.