Dirbti patogiai galima ir nedideliame būste – architektas paaiškino, kodėl tai svarbu

Jokių kelionių į biurą ir streso kelyje, daugiau laiko sau – šiuos ir kitus privalumus vardija Lietuvoje dėl COVID-19 pandemijos įvesto karantino namuose įpratę dirbti tautiečiai. Dalis jų toliau naudojasi galimybėmis kartais pailsėti nuo biuro šurmulio, o kiti susimąsto, ar vis garsiau kalbant apie antrą pandemijos bangą neteks vėl prisiminti šių privalumų ir pakeisti darbo aplinkos iš biuro į namų. Susiformavus naujai realybei, architektai ir nekilnojamo turto (NT) plėtotojai sutaria, kad nepriklausomai nuo buto ploto ar piniginės storio, kiekviename būste turi atsirasti vietelė darbui su kompiuteriu.

Jokių kelionių į biurą ir streso kelyje, daugiau laiko sau – šiuos ir kitus privalumus vardija Lietuvoje dėl COVID-19 pandemijos įvesto karantino namuose įpratę dirbti tautiečiai.<br>Lukas Bieri / Pixabay nuotr.
Jokių kelionių į biurą ir streso kelyje, daugiau laiko sau – šiuos ir kitus privalumus vardija Lietuvoje dėl COVID-19 pandemijos įvesto karantino namuose įpratę dirbti tautiečiai.<br>Lukas Bieri / Pixabay nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2020, 10:35 AM, atnaujinta Aug 31, 2020, 10:44 AM

Ieško patogumo

Karantinas ir darbas namuose pakeitė ne tik dalies žmonių įpročius ir supratimą apie darbo aplinką, bet ir NT rinką, ypač Vilniuje, pastebi NT plėtros bendrovės „Bonava Lietuva“ vadovas Remigijus Pleteras. Jo teigimu, naujo būsto besižvalgantys žmonės vystytojams pradėjo užduoti iki tol nedažnai girdėtą klausimą – ar būsto plane numatyta erdvė, kurioje būtų galima įrengti darbo vietą?

„Tendencija renkantis būstą iš anksto atsižvelgti, ar, ir jei taip, tai kur bus galima įrengti darbo kampelį, įgauna pagreitį. Žinoma, labiausiai tai siejama su COVID-19 pandemija ir galimybe turėti saugią darbo aplinką karantino metu, bet sykiu pastebime, kad įsirengti darbo vietą namuose nori vis daugiau žmonių, ypač tarp jaunimo, kurio darbo specifika nereikalauja fiziškai būti biure“, – teigia R. Pleteras.

NT eksperto teigimu, keičiasi ir vilniečių požiūris į gyvenamąją vietą. „Jei anksčiau buvo populiaru įsigyti būstą kuo arčiau centro, šiemet pastebima tendencija rinktis labiau ekonominės klasės būstą, pavyzdžiui, Pašilaičių mikrorajone, ir, pageidautina, iškart su visa apdaila“, – sako R. Pleteras ir priduria, kad tokios tendencijos lengvai paaiškinamos – jei vilniečiui nereikia kasdien keliauti į biurą miesto centre, alternatyva šiomis dienomis įsigyti būstą pigiau ir greičiau tampa tikrai patrauklesne.

Kokybiška darbo vieta – ir nedideliame bute

Kaip teigia architektūros studijos „Archimes“ architektas Vytautas Jazepčikas, norint įrengti kokybišką darbo vietą, visiškai pakanka ir 50 kv. m ploto būsto, kas šiandien yra vienas populiariausių naujakurių pasirinkimų. Tam tiesiog reikalingas funkcionaliai suplanuotas būstas, taip pat gerai apgalvoti interjero sprendimai.

„Administracinėse patalpose darbo vietai reikalaujama skirti 6 kv. m, tad jei gyvenate didesniame bute, įsirengti ją nebus jokių problemų. Atskiras kambarys tam nebūtinas, svarbiau yra tinkamai pritaikyti ir išreikšti darbo vietą, kad būtumėte produktyvesni ir jaustumėtės patogiai“, – pabrėžia architektas.

Pašnekovas priduria, kad dirbant patogioje darbo vietoje, o ne, pavyzdžiui, gulint lovoje ar susilenkus prie žurnalinio staliuko, saugoma ir sveikata. Tačiau didžiausiam komfortui užtikrinti būtina atsižvelgti į keletą svarbių aspektų.

„Būtinai pasirinkite patogią ir reguliuojamą darbo kėdę, nepagailėkite tam išleisti daugiau. Jei yra galimybė, įsirenkite reguliuojamo aukščio stalą. Jei norite dirbti prie lango, įvertinkite, kad saulė nešviestų tiesiai į kompiuterio ekraną ar jums į akis. Būtinai įsirenkite dirbtinį apšvietimo šaltinį“, – pataria V. Jazepčikas.

Kaip teigia architektas, remiantis šiais patarimais, dažniausiai darbo vietą galima įsirengti be radikalių būsto suplanavimo pakeitimų. Tuomet reikia tiesiog protingai pertvarkyti erdves, perstumdyti ar pakeisti baldus.

„Kartais darbo vieta namuose gali būti nepastebima. Žmonės dažnai renkasi integruojamus ir transformuojamus baldus, kuriuose vyrauja užlenkiamos ir atlenkiamos, „išvažiuojančios“ detalės. Taip pat darbo vietą galima paprasčiausiai įsirengti pasirenkant prailgintus stalviršius, prie kurių pastatoma patogi kėdė“, – aiškina ekspertas ir teigia, kad dažnai visus įrengimo darbus galima paprasčiausiai derinti su vystytoju, kuris ir pastatė namą, ir daro apdailą jūsų būstui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.