Šis sprendimas gerokai iškelia kiekvieno namo kainą ir pasiteisina jis beveik visada

Tiek visuomeninių pastatų, tiek individualių namų projektų pristatymuose Europoje ir JAV gana dažnai minimas „Reynaers Aluminium“ vardas. Tai viena didžiausių Europoje aliuminio langų, durų bei fasadų gamintoja, kuri gali pasiūlyti itin didelių stiklo plotų langų ir durų konstrukcijas.

Kai į pastatą patenka daugiau šviesos, kai pro langus atsiveria nuostabūs vaizdai, toks pastatas laikomas aukštesnės klasės.
Kai į pastatą patenka daugiau šviesos, kai pro langus atsiveria nuostabūs vaizdai, toks pastatas laikomas aukštesnės klasės.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 10, 2022, 9:29 AM

Įmonės atstovas Lietuvoje Linas Kėvelaitis pasidalijo pastebėjimais, kurių, dirbdamas tiesiogiai su architektais bei kompanijomis, sukaupė išties nemažai. Šį kartą dėmesys slankiojančioms sistemoms, kurios geresniais termoizoliacijos, šviesos pralaidumo ir profilių bei stiklo matmenų rodikliais lenkia analogiškus gaminius.

Modernios architektūros lyderės

Šiuo metu populiariausios dvi slankiojančios sistemos – „HiFinity“ ir „MasterPatio“.

Slankiojančių durų sistema „HiFinity“ – naujas žingsnis terasinių stumdomų durų rinkoje, nes aliuminio profiliai tapo beveik nematomi, o stiklo plotai – išties įspūdingi (4 m ilgio ir 3,5 m aukščio) – praktiškai nuo sienos iki sienos ir nuo grindų iki lubų.

„HiFinity“ profiliai yra vieni siauriausių rinkoje – jų plotis tik 35 mm. Vizualiai stiklo siena atrodo kaip berėmė, matomas tik siauras statramstis ties varčių susikirtimu. Įmanomi ir nestandartiniai sprendimai. Lietuvoje esame net keliuose objektuose statę 4,5 m aukščio stumdomas duris; 6 m aukščio aliuminio sistemas Ispanijoje.

Dideli slankiojančių (stumdomų) durų stiklo matmenys atveria erdvę ir paverčia ją patalpos dalimi, galimas kampinis terasos durų atidarymas. Standartinis slenkančios varčios svoris gali būti iki 750 kg naudojant elektrines atidarymo pavaras bei iki 300 kg esant rankiniam atidarymui. Standartiškai numatyta galimybė įstiklinti nevarstomą dalį iki 1200 kg svorio stiklu.

Be abejonės, projektiniai stumdomų durų sprendimai tuo neapsiriboja, tiek svoriai, tiek gabaritiniai matmenys gali būti išskirtiniai, ką ir įrodo jau ne vienas projektas su 6 metrų aukščio durimis. Beveik berėmė vitrininių durų sistema yra įgilinta, uždarius duris atrodo, tarsi visiškai jų nebūtų, spynos integruotos profiliuose.

Minimalizmas, sudrebinęs rinką

2020 metų rudenį įmonė pristatė dar ekonomiškenę, itin lengvai stumdomų terasinių durų sistemą „MasterPatio“. Tai minimalistinės išvaizdos terasos durys, turinčios siauresnius profilius nei standartinės kitų modelių stumdomos sistemos. Sistema suderinta su „Masterline“ langų profiliais, tad projektuojant galimi įvairūs stiklo sienos variantai. Šios sistemos skirtumas nuo „HiFinity“ – ji pigesnė, šiek tiek platesnių rėmų, tačiau galima pasiekti geresnius šilumos parametrus.

Šiuo metu rinkoje „MasterPatio“ yra bene siauriausia ir populiariausia profilių sistema, atitinkanti pasyviajam namui keliamus reikalavimus (A++ energinė klasė). Šoninių rėmų plotis yra tik 33 mm, o apatinio ir viršutinio rėmų – 60 mm.

Standartinės „MasterPatio“ slankiojančios durys gali būti 3,6 m aukščio, o varčios plotis gali siekti net 3 m.

Judančios dalies svoris iki 400 kg, o stacionariosios dalies – 1200 kg, tačiau judėjimas ypač lengvas. Beje, terasos durys gali būti kampinės, be jokio statramsčio. Atsidarote – ir iškart laukas, nėra jokios iliuzijos, kad barjeras skiria namų ir lauko erdvę, t. y. visos ribos išsitrina. Varstomos durys tokių galimybių nesuteikia.

Varstomos ar slankiojančios durys?

Toks klausimas dažnai kyla tiems, kurie planuoja statytis namą. Bet jei jau statotės namą, galite sutaupyti kažkur kitur, tik ne vaizdui, ne langams – pagrindiniam namo akcentui. „Nepatariu rinktis sudalintų, mažų langų iš plastiko, kai galima bent pagrindinį įėjimą pagaminti didesnį, vientisą iš aliuminio ir su moderniais langais bei slankiojančiomis sistemomis“, – sako L. Kėvelaitis.

Jis dar pateikia argumentų, kodėl geriau name būtų įrengti ne varstomas, o slankiojančias duris:

Paprasčiau vėdinti patalpas, nes fiksuoti norimo pločio plyšį galima tiesiog pasukant rankeną. Slankiojančios durys geriau pritaikytos grindų suvedimui, t. y. nėra atskiro slenksčio, skiriančio vidaus ir lauko erdves. To padaryti neįmanoma, kai pasirenkamos varstomos durys.

Varstomos durys reikalauja vietos. Artimiausiu spinduliu nieko negalima pastatyti, nes tai kliudys atidaryti duris. Slankiojančios durys tokių sąlygų nekelia. Čia būtų galima palyginti drabužinės duris – juk patogesnės yra slankiojančios, o ne varstomos. Slankiojančios durys gali užtikrinti didesnį matomumą (dėl siauresnių profilių). Varstomos durys suteikia ribotas galimybes įsirengti šviesius ir šiuolaikiškus namus. Lietuvoje plačiausios slankiojančios durys gamintos prieš 15 metų Vilniuje. Jos susiveria kampu: trumpoji kraštinė 4,5 m, ilgoji – gal 12 m.

Spalvų gama

Statydami namą, žmonės gali išsirinkti iš gausybės – 400 – siūlomų aliuminio profilių spalvų. Spalva priklauso nuo pastato paskirties bei stiliaus: norite, kad langai ir durys būtų stiliaus detalė, išsiskirtų ar, atvirkščiai – susilietų su miesto ar gamtos aplinka.

„Populiariausi visgi pilki atspalviai, bet esame turėję ir samanų, smėlio, perlamutrinių spalvų ar net spalvų, kurių paviršius yra strutūrinis (nelygus) aliuminio profilio užsakymų. O dar pridėkime, kad jie gali būti tiek blizgūs, tiek matiniai, tai turėsime išvis milžinišką spalvų pasiūlą“, – vardina L. Kėvelaitis.

Aliuminio profiliai gali būti padengti specialia „Coatex“ danga, kuri paverčia daiktą atspariu įbrėžimams, neleidžia kauptis lietaus lašams – jie nubėga kaip vanduo nuo žąsies, o tai reiškia, kad ant rėmo mažiau kaupiasi ir dulkės, speciali danga jas atstumia. Taigi aliuminio profilis išsilaiko švaresnis.

Kai į pastatą patenka daugiau šviesos, kai pro langus atsiveria nuostabūs vaizdai, toks pastatas laikomas aukštesnės klasės, turintis didesnę vertę nei tas, kuriame daug aklinų atitvarų. Regis, aklinų sienų pastatams pasiekti energinį efektyvumą lyg ir paprasčiau, tačiau taip atrodo tik iš pirmo žvilgsnio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.