Renovacijai pasirengę klaipėdiečiai dabar pinigus leidžia teismams

„Mūsų namo bendriją dabar reikėtų vadinti „Miško triukšmu“, – karčiai juokauja į teismų karuselę įsuktos bendrijos „Miško tyla“ pirmininkas klaipėdietis Arkadijus Deniščikas, rašo „Lietuvos rytas“.

Šio namo Klaipėdoje modernizavimas niekaip negali prasidėti.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Šio namo Klaipėdoje modernizavimas niekaip negali prasidėti.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

2013-12-09 09:58, atnaujinta 2018-02-19 22:17

Dalyvauti valstybės skatinamoje namų modernizavimo programoje Klaipėdos Kretingos gatvės 41-ojo namo gyventojai pasiryžo dar 2012 metų vasarį.

Iš 37 savininkų bendrijos susirinkime dalyvavęs 21 buto atstovas projektavimo darbams nutarė kaupti po litą už kvadratinį metrą. Vėliau dauguma gyventojų pritarė parengtam projektui, kuris „Miško tylai“ kainavo pusantro tūkstančio litų.

Dar vienas bendrijos susirinkimas surengtas pernai rugsėjį – buvo patvirtintas investicinis projektas. Numatyta šiltinti stogą, išorines sienas, keisti langus, lauko duris, liftus, įstiklinti lodžijas, pertvarkyti šildymo ir karšto vandens tiekimo sistemas.

Visi šie darbai buvo įvertinti apie 1,2 mln. litų suma, kurios 40 procentų būtų dengusi valstybė.

Susirinkimą apskundė teismui

Tačiau numatyti darbai įstrigo net neprasidėję. Klaipėdos apylinkės teismas gavo šešių gyventojų skundą, kad modernizacijai pritarę susirinkimai vyko pažeidžiant įstatymus.

Teismas skubiai patenkino ieškovų prašymą ir namo bendrijai pritaikė laikinąsias apsaugos priemones – uždraudė sudaryti bet kokius sandorius, susijusius su dalyvavimu namo modernizavimo programoje.

Tik šiemet sausio mėnesį skundą išnagrinėjęs teismas nustatė, kad bendrijos žingsniai teisėti, ir ieškinį atmetė. Sprendimo nepakeitė ir birželį apeliacinį skundą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas.

Pasiekus pergalę teismuose namo renovavimui jau pritarė 24 butų savininkai, o bendrijos suderintam investiciniam projektui balandžio mėnesį pritarė Būsto ir urbanistinės plėtros agentūra.

Bylinėjimuisi galo nematyti

Bet vos tik buvo panaikintos laikinosios apsaugos priemonės, teismą pasiekė naujas modernizavimui besipriešinančių gyventojų ieškinys. Šį kartą buvo apskųsti kiti bendrijos susirinkimai, o jos pirmininkas A.Deniščikas apkaltintas net viešo aptarimo protokolo klastojimu.

Klaipėdos apylinkės teismas vėl pakluso ieškovų norams – antrą kartą pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir uždraudė bet kokius su namo modernizavimu susijusius veiksmus.

Dar viena byla pradėta Vilniaus apygardos administraciniame teisme – jam buvo apskųsta esą pagal suklastotą protokolą investicinį projektą patvirtinusi Būsto ir urbanistinės plėtros agentūra.

Tuštėja bendrijos sąskaita

„Draudimas pradėti bent namo modernizavimo techninio projekto darbus iš tiesų gyventojus apsaugo tik nuo mažesnių šildymo kainų“, – su kartėliu kalbėjo A.Deniščikas.

Bendrijos pirmininkui nesuprantama, kokią įtaką namo modernizavimui gali turėti įtariami procedūriniai susirinkimų pažeidimai, jei daugiabučio atnaujinimui vis vien pritaria beveik 70 procentų gyventojų.

Bylinėjimasis su daugumos valiai nepritariančiais gyventojais bendrijai jau dabar kainavo per 3 tūkst. litų. Iš teismo procesus pralaiminčių ieškovų bendrija šių pinigų neatgauna.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.