Renovacija startavo ir Ventės rago ornitologinėje stotyje

Dar vienas objektas Lietuvoje pagaliau sulaukė renovacijos. Šįkart tai – ne daugiabutis ar mokykla, o garsioji Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejui priklausanti Ventės rago ornitologinė stotis. Tai pirmoji tokia rekonstrukcija nuo pat stoties įkūrimo 1929 metais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-17 10:01, atnaujinta 2018-02-19 19:15

Daugiau galimybių lankytojams

Darbai startavo šių metų gruodį, juos baigti planuojama 2015-ųjų gegužę. „Mūsų „senutė“ stotis taps modernia darbo vieta ir dar patrauklesniu turizmo objektu“, − neabejoja stoties vedėjas, ornitologas Vytautas Jusys.

Jo teigimu, senieji stoties takai bus rekonstruoti, taip pat bus įrengti ir nauji. Tai reiškia, kad atsivers didesnės erdvės ir galimybės lankytojams: jie matys didesnę teritorijos dalį, galės apžiūrėti vietas, kur rengiamos paukščių gaudyklės.

Tai – toli gražu ne viskas. „Atsiras pažintiniai takai, pavėsinės, suolai, apžvalgos aikštelė. O tam, kad stotyje būtų ką pamatyti ir sutemus, bus įrengta apšvietimo sistema. Kartu su ja – ir modernus informacinis centras, kuriame bus galima rasti visą dominančią informaciją tiek apie Ventės ragą, stotį – ir, žinoma, paukščių žiedavimą, įvairius šio proceso niuansus, ypatumus bei naudą“, - pasakoja V.Jusys.

Tad po rekonstrukcijos, neabejotina, lankytojų srautas į Ventės rago stotį dar labiau išaugs. Nors, pasak įstaigos vadovo, ir dabar žmonių dėmesio stokos tikrai nejaučiama. Per pastaruosius metus sulaukiama po 100-150 tūkstančių svečių, kurie domisi paukščių žiedavimu ir jų migracija: vienu iš subtiliausių ir įdomiausių gamtos reiškinių.

„Toks ir yra mūsų pagrindinis tikslas: skatinti žmones domėtis juos supančia aplinka, suprasti reiškinius, pagaliau rūpintis gamta, ją puoselėti ir saugoti ateities kartoms“, − apibendrina V.Jusys.

Geresnės sąlygos darbuotojams

Žinomas gamtininkas ir Aplinkos ministerijos Biologinės įvairovės skyriaus vyr. specialistas Selemonas Paltanavičius pabrėžia, jog Ventės rago ornitologinės stoties rekonstrukcija tapo realybe tik dėl Europos Sąjungos struktūrinės paramos. Priešingu atveju stotis būtų laukusi savo valandos tikriausiai dar ilgus metus.

Beveik 8 mln. litų – tokia suma paskirta iš Europos regioninės plėtros fondo pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Biologinės įvairovės ir kraštovaizdžio apsauga“.

V.Jusio teigimu, ne mažiau svarbu ir tai, kad po rekonstrukcijos pagerės ir pačių ornitologų darbo sąlygos. „Pavyzdžiui, visas šešias turimas paukščių gaudykles bus galima valdyti nuo žemės. Iki šiol, norint jas pakelti arba, tarkim, susiūti, darbuotojams tekdavo imti kopėčias ir lipti iki pat stulpų viršaus. Nepatogu, nešiuolaikiška, o pagaliau ir pavojinga“, − sako ornitologas.

Be to, bus perdaryta ir patobulinta vadinamoji Didžioji gaudyklė. „Po rekonstrukcijos ji galės veikti bet kokiu oru, tuo tarpu iki šiol, esant stipresniam vėjui, jos nebuvo galima iškelti į norimą aukštį“, - teigia V.Jusys.

Jis atkreipia dėmesį, jog, nepaisant prasidėjusių darbų, Ventės rago ornitologinė stotis vis tiek yra ir bus atvira lankytojams. Vienintelis apribojimas – nebus galima patekti į rekonstruojamus ar naujai statomus pastatus, tačiau pačioje stotyje lankytis nedraudžiama. „Todėl norintys čia gali atvykti bet kuriuo jiems patogiu metu. O geriausia, ką galėčiau rekomenduoti – atvykti dabar ir rekonstrukcijai jau pasibaigus. Taip, ko gero, bus galima bene geriausiai įvertinti akivaizdžius pokyčius ir patobulinimus“, − sako ornitologas.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.