Namų renovacijai - tabletė nuo galvos skausmo

Pirmasis sniegas džiugina vaikus, bet ne senų daugiabučių gyventojus. Atėjusi žiema reiškia sąskaitas už šildymą, o jos, savo ruožtu, kad vėl teks gerokai apriboti visas kitas išlaidas, o gal net gyventi skolon. Ir nors lapkričio sąskaitos buvo palyginti mažos, tačiau žiema tik įsibėgėja… Gerokai lengviau gyvena naujų ar renovuotų daugiabučių gyventojai, bet dar tik svarstantiems apie šį kelią galvos skausmu tampa skaičiavimai, kiek renovacija kainuos, darbų pirkimo tvarka ir kiti klausimai. Tabletę nuo šio galvos skausmo netikėtai pateikė vyriausybė, pritarusi Aplinkos ministerijos siūlymams patikslinti renovuojamų namų rangos darbų pirkimo tvarką.

Renovuotų namų savininkų ateinanti žiema ir gresiantis šaltis negąsdina.
Renovuotų namų savininkų ateinanti žiema ir gresiantis šaltis negąsdina.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 18, 2013, 11:20 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:51 PM

Pirkti galima paprasčiau

Anksčiau visi renovacijos paslaugų ir darbų pirkimai vykdavo išskirtinai per centrinės perkančiosios organizacijos (CPO LT) elektroninį katalogą. Taip siekta skaidriau ir greičiau sudaryti rangos darbų pirkimo sutartis. Tačiau paaiškėjo, kad kai kuriais atvejais pasinaudoti CPO LT elektroniniu katalogu nepavykdavo, nes ne visos paslaugos ir darbai gali būti perkami per CPO LT. Pavyzdžiui, projektų parengimo paslaugos be rangos darbų, alternatyvių šaltinių diegimas, dujinių katilų ar liftų pirkimas šiuo metu per CPO LT neįmanomas.

Atsižvelgiant į tai vyriausybėje priimtas sprendimas kad tais atvejais, kai naudojantis CPO LT nepavyktų nusipirkti paslaugų ar darbų, bus galima tai padaryti viešųjų pirkimų konkurso būdu. „Jei paslaugų ir darbų per centrinės perkančiosios organizacijos elektroninį katalogą nusipirkti nepavyksta, mūsų ministerija numato alternatyvą – galimybę jas pirkti skelbiant viešojo pirkimo konkursą, – tvirtina Aplinkos ministerijos Statybos ir būsto departamento direktorė Elvyra Radavičienė. – Tiesa, bendrijos neturėtų pamiršti, kad šie viešieji pirkimai privalo vykti griežtai laikantis Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų įstatyme nustatytų būdų (kai pirkimus vykdo perkančioji organizacija) arba aplinkos ministro patvirtintos tvarkos (kai pirkimus vykdo ne perkančioji organizacija)“.

Galios ir senoji tvarka

Įteisinusi galimybę renovacijai būtinus darbus ir paslaugas pirkti organizuojant viešųjų pirkimų konkursą Aplinkos ministerija neketina visiškai atsisakyti ankstesnės tvarkos ar uždrausti pirkimus per CPO LT. Juo labiau, kad ministerijos skaičiavimais, tokie pirkimai gyventojams žymiai naudingesni, mat vyksta kur kas greičiau ir efektyviau, pasiūlymai darbams ar paslaugoms pateikiami per 15 darbo dienų, procedūras supaprastina bei laiką taupyti padeda ir tai, kad nenumatyta galimybė iki begalybės vilkinti renovaciją skundžiant teismui laimėtojus.

„CPO LT elektroninis katalogas atitinka visas viešųjų pirkimų procedūras. Dar daugiau, jis visiškai automatizuotas, todėl operatyvus, patogus ir skaidrus, − privalumus vardija E. Radavičienė. – Tad mes ir toliau skatiname paslaugų tiekėjus pirmiausia naudotis būtent šia sistema ir tik jei neįmanoma įsigyti norimų paslaugų – pasinaudoti papildoma galimybe“.

Naujoji paslaugų ir darbų pirkimo tvarka tikrai ne paskutinis palengvinimas žmonėms, norintiems renovuotis savo namą ir džiaugtis ne tik gražia aplinka, išaugusia būsto verte, bet ir už šildymą mokėti mažiau. Kas savaitę susitinkantys Aplinkos ministerijos, Ūkio ministerijos ir Centrinės perkančiosios organizacijos atstovai kaskart ieško naujų būdų renovacijos procesui paprastinti ir aiškinasi, kaip efektyviausiai išspręsti atskiroms bendrijoms kylančias problemas, juo labiau, kad visi sprendimai priimami atsižvelgiant į gaunamus savivaldybių atstovų, namų administratorių bei gyventojų pasiūlymus ir pastabas.

2007−2013 m. Europos Sąjungos finansavimo laikotarpiu pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „JESSICA Kontroliuojantysis fondas“ daugiabučių namų renovavimui yra skirta 440 mln. litų iš Europos regioninės plėtros fondo. Pasinaudoję šio fondo parama gyventojai gali gerokai pigiau renovuoti savo daugiabučius.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.