Kauniečio aistra – kaktusai

Inžinierius Kęstutis Katkevičius yra vienas garsiausių kaktusų kolekcininkų Lietuvoje. Visą savo laisvą laiką dygliuotiems augalams skiriantis vyras dėl jų pasiryžęs naktį patekti į uždarytus rūmus ar mesti visus darbus.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Jan 12, 2014, 9:11 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 4:08 PM

Kai K.Katkevičius kartais paprašo anksčiau išleidžiamas iš darbo, darbdaviai neprieštarauja. Žino – inžinierius skuba namo apžiūrėti savo augalų – kaktusų, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Dygliuotų augalų kolekcininkas kartais metų metais laukia įdomiausio savo laisvalaikio pomėgio rezultato – kada pražys jo augalai.

Šie kartais žiedus praskleidžia tik kelioms valandoms, todėl vyras nenori praleisti ypatingo reginio ir skuba namo vidury dienos ar ištveria bemiegę naktį.

„Įdomiausia, kad žinai, jog pats paliksi šį pasaulį, o augalai toliau gyvuos metų metus“, – apie kartais aplankančias egzistencines mintis prasitarė kolekcininkas.

Namuose – šimtai kaktusų

K.Katkevičius pasakojo, kad namuose jo tėvai augino kelis kaktusus. Kauniečiui patiko stebėti, kaip jie pamažu auga, keičiasi.

„Pats pirmąjį kaktusą nusipirkau studijuodamas dabartiniame Kauno technologijos universitete. Nuo to laiko praėjo jau 25 metai.

Vėliau namuose vienas po kito atsirasdavo vis daugiau šių augalų. Tačiau labiausiai kolekcija ėmė pildytis prieš 7 metus. Atsirado galimybė retesnius kaktusus parsisiųsti iš užsienio“, – pasakojo vyras.

Dabar jo namuose auga 400 rūšių kaktusai. Kiek šimtų vienetų – nežinia, nes kai kuriuose vazonuose stiebiasi po kelis spygliuočius.

Augalai pragyvena žmones

Didelė dalis populiarių daugelio namuose esančių kaktusų auga apie 7 metus. Kolekcininkui įdomesni tie, kurie gyvena ilgus dešimtmečius.

„Žinai, kad įsigijęs tokį kaktusą galėsi jį auginti ir stebėti visą gyvenimą. Jis liks žaliuoti ir po tavęs“, – sakė K.Katkevičius.

Šie augalai turi savo gyvenimo ritmą. Pavasarį, gaudami pakankamai šilumos ir drėgmės, jie žydi. Vasarą, kai vietovėse, iš kur kaktusai kilę, būna sausra, augalai „miega“. Rudenį, kai lyja, – auga. Žiemą, esant sausam klimatui, vėl ramiai laukia pavasario.

„Jei namuose pavyksta išlaikyti panašias į natūralias gamtos sąlygas ir klimatą, kaktusai žydi“, – sakė kolekcininkas.

Pražydo pirmas eksponatas

Pražydę augalai K.Katkevičiui yra didžiausias apdovanojimas už kantrybę ir priežiūrą.

„Nelygu rūšis, vieni subręsta ir pražysta po kelerių metų, kitų žiedų tenka laukti daugybę metų“, – sakė kaunietis.

Pernai kolekcininko namuose buvo didelė šventė. Pražydo pirmasis savarankiškai dar studentaujant įsigytas kaktusas.

„Tai buvo tarsi stebuklas, nes žiedai prasiskleidė po 25 laukimo metų“, – džiaugėsi vyras.

Dėl žiedų tenka aukotis

Kai kurie kaktusai žydi apie savaitę. Tačiau yra ir paslaptingesnių.

Kauniečio auginamas vienos rūšies kaktusas žydi tik naktį.

„Gamta sutvarkė taip, kad šis kaktusas žiedus pradeda skleisti temstant. Naktį jie išsiskleidžia visu grožiu ir galima užuosti malonų aromatą. Gamtoje taip augalas vilioja naktinius vabzdžius. Ryte žiedai jau būna sunykę“, – pasakojo vyras.

Norėdamas pamatyti tokį žiedą, K.Katkevičius taip pat yra praleidęs nemigo naktų savo namuose.

Kauniečio kolekcijoje yra ir tik vieną dieną žydinčių kaktusų. Pavasarį jie laikomi kieme įrengtame šiltnamyje. Greta auga didžiulis ąžuolas.

„Medžio šešėlis ant šiltnamio krinta apie 16 valandą, todėl dieną žydintys kaktusai, nebegaudami saulės spindulių, ima vysti. Kai toks kaktusas pražysta, išsiprašau iš darbo, kad spėčiau pamatyti. Juk tokio grožio vėliau gali tekti laukti ne vienus metus“, – pasakojo kaunietis.

Naktį veržėsi į rūmus

Daugybę metų K.Katkevičius svajojo kolekciją papildyti kaktusu „Nakties karalienė“. Šis gelsvai baltus vanile kvepiančius didžiulius žiedus taip pat išskleidžia tik vienai nakčiai.

„Vieną pavasarį „Nakties karalienė“ pražydo Palangoje, grafų Tiškevičių rūmuose. Tai sužinojęs su rūmų darbuotojais derėjausi, kad šie mane naktį įleistų į patalpas. Norėjau pamatyti, kaip žydi mano svajonių augalas. Deja, susitarti nepavyko“, – prisiminė kaunietis.

Neseniai iš bičiulio K.Katkevičius gavo „Nakties karalienės“ ūglį.

„Dabar mano didžiausia svajonė, kad jis pražystų. Tikiuosi, jog tai atsitiks po 3 metų“, – sakė kolekcininkas.

Augalai gali kainuoti tūkstančius litų

Rasa Martinkienė, floristė

„Mūsų parduotuvėse dažniausiai parduodami ne grynaveisliai kaktusai, o hibridai.

Tačiau kolekcininkai žino, kad šie augalai vertinami pagal veisles taip pat, kaip, pavyzdžiui, kilmės dokumentus turintys šunys ar katės. Vertingi kaktusai turi atitikti veislės standartus.

Retesnių kaktusų galima įsigyti bendraujant su užsienio šalių kolekcininkais. Ypač garsūs yra Vokietijos, Čekijos, Ukrainos kaktusų augintojai.

Paprastai kaktusas kainuoja 10 – 20 eurų (35 – 70 litų). Brangiausiai kaktusas įkainotas 1 tūkstančiu 500 eurų (5 tūkstančiais 250 litų).“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.