Aiškėja, kokie butai bus graibstomi artimiausiais metais

Nekilnojamojo turto (NT) plėtotojai planuoja, kad gyventojai artimiausiu metu labiausiai pirks nedidelius – iki 50 kv. m ploto butus ir už būstą dauguma bus pasiryžę mokėti nuo 200 iki 300 tūkst. litų. Naujų butų pirkėjams nebebus tokios svarbios išlaidos būstui išlaikyti, kaip šildymas ir kiti komunaliniai mokesčiai. Jiems svarbiausia – vieta, kaina ir darbų kokybė.

Gyventojai dairysis ne pigių, bet nedidelių butų geroje vietoje.<br>„123rf.com“ nuotr.
Gyventojai dairysis ne pigių, bet nedidelių butų geroje vietoje.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

2014-02-06 13:58, atnaujinta 2018-02-16 15:28

Statybininkai jau dabar mato, kad bus rūpesčių dėl augančių medžiagų kainų ir darbininkų paklausos, kita vertus, tam įtakos turės ir gerėjanti šalies ekonominė situacija, gerėjantys gyventojų lūkesčiai ir, be abejonės, euro įvedimas, nors tai ir ne svarbiausias veiksnys.

Tokios plėtotojų nuotaikos matyti iš naujojo Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) ir naujienų agentūros BNS pirmą kartą sudaryto Lietuvos NT lūkesčių indekso, atspindinčio plėtotojų nuotaikas ir ateinančių metų planus.

„Toks įrankis labai reikalingas vertinant investuotojų nuotaikas, numatant, kiek bus statoma būstų, biurų ar prekybos centrų. Su lūkesčių indeksu galima nesunkiai prognozuoti ir NT kainų kryptį”, – sakė LNTP direktorius Mindaugas Statulevičius asociacijos surengtoje konferencijose „NT rinka 2014: Naujos galimybės“.

Skalėje nuo 0 iki 100 apskaičiuota indekso reikšmė 2014 metams siekia 78 punktus ir gerokai viršija 50 punktų ribą, skiriančią verslo plėtrą nuo recesijos.

NT lūkesčių indeksas skaičiuojamas atsakymus verčiant į interaktyvią skaitinę išraišką – indeksą, kuris svyruoja skalėje nuo 0 iki 100. Didesnė kaip 50 punktų indekso reikšmė rodo, kad šalies NT rinka plėsis, tarp 40 ir 50 punktų svyruojanti reikšmė atspindi NT rinkoje vyraujančias neaiškias nuotaikas, o mažesnė negu 40 punktų reikšmė liudija, kad NT rinkoje įsivyravo aiškus nuosmukio laikotarpis.

NT plėtotojai tikisi gausesnių užsakymų, augsiančios darbo apimties, mažėsiančio neparduoto nekilnojamojo turto lygio ir numato darbuotojų skaičiaus augimą.

Plėtrą labiausiai skatins augantys gyventojų lūkesčiai dėl gerėjančios ekonomikos, taip pat atpigęs skolinimasis, žemos indėlių palūkanos, euro įvedimas, didėjanti NT paklausa ir esamas jos lygis, mano šių metų sausio mėnesį apklausti NT plėtotojai.

Daugumos iš 39 apklausoje dalyvavusių didžiausių šalies NT plėtros bendrovių atstovai mano, kad šiemet patraukliausia investicija bus gyvenamasis NT, nedidelis – iki 300 tūkst. litų kainuojantis būstas.

„Apklausos rezultatai rodo, kad psichologiškai peržengiama 200 tūkst. litų riba, kuri buvo labai aktuali sunkmečio metais. Pirkėjai drąsiau ieško brangesnio būsto, galbūt siekia pagerinti savo gyvenimo sąlygas”, – sakė M.Statulevičius.

Geresni lūkesčiai, ekonominė šalies situacija, didesnis darbuotojų darbo užmokestis, brangesnės statybinės medžiagos taip pat kilstelės NT kainas, prognozuoja gyvenamojo NT plėtotojai. Kad kainos šiemet nekils, mano kas ketvirtas statytojas.

Dar 14 proc. numato, jog jos didės, tačiau tai bus vienkartinė, per metus nuslūgsianti banga.

Tradiciškai patraukliausias miestas NT investicijoms išlieka Vilnius. Sostinėje naujus projektus planuoja 94 proc. NT plėtotojų, keli projektai iškils Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose.

Statyti Marijampolės, Tauragės, Telšių bei Utenos apskrityse planų nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.