Urnos iš panevėžiečių namų keliaus į naują kolumbariumą

Panevėžiečiai, namuose tebelaikantys urnas su po mirties sudegintų savo artimųjų pelenais, gali ramiau atsikvėpti. Į Lietuvoje besikeičiančias laidojimo tradicijas atsiliepė ir Panevėžys. Šilaičių kapinėse praėjusių metų rudenį pradėto kolumbariumo statyba jau baigtas. Netrukus urnas bus galima perkelti į joms tinkamą vietą.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Feb 28, 2014, 4:23 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:18 PM

Juose įrengtose keturvietėse nišose galima bus saugoti beveik 1700 urnų su mirusiųjų pelenais. Kolumbariumo Panevėžyje laukė ne tik tos šeimos, kurios jame nori saugoti jau mirusių savo šeimos narių palaikus. Yra ir tokių panevėžiečių, kurie dar gyvi būdami pageidauja iš anksto išsipirkti nišą būsimiems savo paties pelenams.

Tokia galimybė iš anksto pasirūpinti vieta kolumbariume bus sudaryta. Planuojama, kad kovo mėnesį taisykles numatančio dokumento projektas bus pateiktas svarstyti Panevėžio savivaldybės tarybai. Norintys laikyti urnas keturvietėje nišoje, už tai turės sumokėti 1900 litų vienkartinį mokestį.

Šią savaitę kolumbariumą stačiusios bendrovės „Šilo statyba“ darbininkai atliko baigiamuosius darbus – urnoms skirtas nišas uždengė juodo granito lentelėmis. Ant jų bus užrašomi mirusiųjų vardai, pavardės, gimimo ir mirties metai. Nuspręsta laikytis vieningų reikalavimų ir neleisti ant lentelių iškalti jokių papildomų pagražinimų.

Kolumbariumą pagal savivaldybės užsakymą suprojektavo bendrovė „Atkulos projektai“, o pastatė „Šilo statyba“. Panevėžio savivaldybė statybai skyrė pusę milijono litų.

Kolumbariumas pastatytas toje teritorijoje, kurioje dėl netinkamo grunto negalima laidoti. Anksčiau šioje vietoje buvo pilamos kapinių šiukšlės – sudžiūvę augalai, vainikai, panaudoti žvakių žibintai. Todėl statant sunkius kolumbariumo statinius, teko į žeme leisti daugiau, nei 5 metrus siekiančius pamatų polius.

Statybos bendrovė sutvarkė ir kolumbariumo teritoriją – pastatė suoliukus, šiukšliadėžes. Tai tik pirmasis Šilaičių kapinių kolumbariumo statybos etapas. Antruoju etapu numatoma pastatyti dar 540 – ties keturviečių nišų kolumbariumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.