Persidažei balkoną ir turi bjaurius kaimynus? Sulauksi baudos

Pavasarį sugalvojus išsikuopti namus ir juos šiek tiek atsinaujinti, gali tekti gerokai patuštinti kišenę. Ir pinigų prireiks ne tik naujiems daiktams ar remontui.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Mar 24, 2014, 6:06 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:32 AM

Jeigu kaimynas savo balkoną nusidažė ryškia, ir iš viso namo konteksto iškrentančia spalva, jam reikėtų patarti balkonui grąžinti jo originalią – neišraiškingą šviesiai rudą arba pilką spalvą.

Rėkianti balkono spalva visai to nežinant, gali prišaukti baudą iki 500 arba iki 2000 litų.

Nuomonės nesutampa

Baltupių rajono daugiabutyje 18 metų gyvenusi vilnietė Eugenija Maželienė baisisi visomis vaivorykštės spalvomis mirgančiais namų balkonais. Jos nuomone, daugiabučiai ir jų balkonai turėtų būti vienodos spalvos.

„Aš daugiabutyje jau nebegyvenu, tačiau galiu pasakyti, kad žiūrint nuo gatvės pusės namai atrodo klaikiai. Visi skirtingi, balkonų turėklai apsilaupę – atrodo kaip kokie tvartai“, - aiškino vilnietė.

Apie tai, kad netvarkingų balkonų savininkai gauna baudas, ji žino jau seniai. Iki 1996–ųjų gyvenusi daugiabutyje, ji pati yra gavusi baudą.

„Tai nutiko dar sovietiniais laikais. Kiek rublių reikėjo mokėti neprisimenu, tačiau puikiai žinau už ką. Balkone buvau pakabinusi džiūti du rankšluosčius. Akių lygmenyje, todėl jie matėsi nuo gatvės. Tikrintojai atvažiavo jau kitą dieną“, - prisiminė moteris.

Kita vilnietė, kuri gyvena Vilniaus Šnipiškių rajone esančiame daugiabutyje, nesupranta kuo gali užkliūti geltoni, žali arba žydri balkonai.

„Mano balkonas yra baltas. Tačiau grindis esu nusidažiusi ryškiai žaliai. Man šitaip gražu, o ką? Vienodi butai. Balkonai. Vienodi žmonės su vienodomis šukuosenomis ir paltais gatvėse. Tas laikas jau praėjo“, - sakė vilnietė Regina Pranienė.

Sienų dažymui reikia leidimų

Kaip gyventojai remontuojasi savo namus, prižiūri Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija (VTPSI).

Balkonų įstiklinimas, fasado elementų pakeitimas ar kiti statybos darbai – tarp jų ir apdailos darbai, jeigu jie atliekami niekaip nepakeičiant laikančiųjų konstrukcijų, priskiriami statinio paprastojo remonto darbams.

„Atliekant daugiabučio namo ar visuomeninės paskirties pastato paprastąjį remontą mieste, kai keičiama pastato išvaizda, privalomas statybą leidžiantis dokumentas. Turi būti gautas rašytinis pritarimas paprastojo remonto aprašui“, - sakė VTSPI atstovė V.Aliukonienė.

Pastato išvaizdos keitimu priskiriami šie darbai: balkonų įstiklinimas; fasado elementų keitimas; stoglangių įrengimas ar keitimas; esamų angų pastato fasade užtaisymas; šlaitinio stogo dangos keitimas ir dažymas; fasadų dangos darbai; įvairios įrangos tvirtinimas ant pastato fasado ar šlaitinio stogo ir visi kiti darbai, keičiantys pastatų išorės išvaizdą.

Bauda – iki poros tūkstančių

Statybų inspekcijos specialistė pabrėžė, kad jokių dokumentų nereikia tik tuo tuo atveju, jei balkono sienos perdažomos ta pačia spalva, kaip buvo nudažyta, arba balkonas teisėtai įstiklintas ir viduje dažomos jo sienos.

V.Aliukonienė minėjo, jog apie tai, kad pastato balkonas švyti ryškia spalva, inspekcija sužino tik iš buto savininko kaimynų: „Tik naujai statomi ypatingi statiniai tikrinami visi. Paprastojo remonto darbų inspekcija planine tvarka netikrina. Patikrinimai atliekami tik gavus skundą ar kitą informaciją apie galimus statybą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimus“.

Kitaip tariant, spalvotojo balkono savininkas yra saugus tol, kol nepaskundžia koks nors įkyrus kaimynas.

Penkiaaukščio daugiabučio namo savavališkas paprastasis remontas fiziniams asmenims užtraukia baudą nuo dviejų šimtų iki penkių šimtų litų.

Tačiau daugiabutis, kuris turi daugiau nei penkis aukštus, yra laikomas ypatingu statiniu. Todėl jo savavališkas remontas gali užtraukti gerokai didesnę baudą – nuo vieno tūkstančio iki dviejų tūkstančių litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.