Naujasis Kalvarijų turgus: ar pavyks išlaikyti senojo aurą?

Architektų grupės „Unitectus“ direktorius Tauras Paulauskas ir jo komanda gavo nedažnai pasitaikančią progą suprojektuoti specifinį objektą – turgų.

Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Mar 27, 2014, 12:19 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:59 AM

Vilniaus savivaldybė kartu su Kalvarijų turgaus vystymo grupės (KTVG) buldozeriais renovacijos darbus pradėjo jau kovo viduryje. Ši turgavietė buvo viena iš paskutinių Lietuvoje, kuri nebuvo atnaujinta ar pertvarkyta. Naujų idėjų šimtamečiam turgui reikėjo verkiant.

Socialinis gyvenimas išliks

Architektas T.Paulauskas portalui lrytas.lt teigė, kad geriausias dalykas projektuojant šį objektą buvo tas, kad užsakovų ir jų komandos vizija sutapo. Pasak architekto, jo komanda nenorėjo, kad turgus architektūriškai taptų dar vienu nauju prekybos centru.

„Nenorėjome daryti revoliucijos. Stengėmės, kad turgus kokybiškai evoliucionuotų, išsaugodamas tai, kas gražiausia – socialinę aplinką. Norėjome humanizuoti turgaus infrastruktūrą, nes dabartinė būklė yra gana apgailėtina“, - projekto prioritetus vardino jis.

Pasak architekto, jų komanda atsižvelgė į tai, kad turguje gyvuoja per dešimtmečius susiklostęs socialinis, netgi tam tikras kultūrinis gyvenimas. Tad buvo stengiamasi tai išsaugoti, tiesiog patobulinant aplinką, pakylėjant ją į naują lygmenį.

„Prekyba kioskuose išliks, nes tai – objektyvi realybė. Mes tiesiog norėjome sukultūrinti tą aplinką. Žmonėms patinka tiek prekiauti, tiek pirkti čia. Visa tai tiesiog vyks naujoje kokybinėje turgaus išraiškoje“, - pasakojo architektas.

Pagrindinės investicijos – po žeme

Keli turguje esantys pastatai yra kultūros paveldo objektas. Jie bus išsaugoti ir restauruoti. Taip pat bus sutvarkyta automobilių stovėjimo aikštelė turgaus gale, padidinant stovėjimo vietų skaičių.

Pasak architekto, turguje labiausiai susidėvėjusios yra inžinerinės komunikacijos, tai yra viskas, kas yra po žeme. „Pagrindinės mūsų užsakovų investicijos, deja, išeina ten. Reikia absoliučiai viską iš naujo keisti. Daug investuojama bus ir į turgaus dangą“, - pasakojo jis.

Anot T.Paulausko, turgaus struktūra iš esmės išliks ta pati. Bus išsaugoti trys pagrindiniai paviljonai ir tarp jų esanti bendra socialinė erdvė. „Bus prekiaujama tais pačiais dalykais. Tos pačios močiutės, su savomis daržovėmis – tai turi išlikti“, - šypsodamasis pasakojo architektas.

„Taip pat padarysime naujas alėjas. Tų alėjų medžių šešėlyje ir vyks socialinė – kultūrinė veikla, kuri vyksta šiuo metu šalia turgaus. Kažkas čia žais šaškėmis, šachmatais. Bus suoliukai, kad žmonės galėtų aptarinėti gyvenimiškas aktualijas“ – teigė architektas.

Siūlys pasaulio duoną

T.Paulauskas portalui teigė, kad šalia pagrindinio turgaus įėjimo esančiame paviljone buvo projektuojama „Pasaulio duonos“ sekcija. Joje bus kepamos įvairios duonos rūšys: gruziniška, Irano duona. Čia pat ja bus ir prekiaujama.

Patinka straipsnis? Apsilankykite mūsų „Facebook“ paskyroje ir pasidalinkite su draugais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.