9 ženklai, kad jūsų butą netrukus apvogs

Naujos statybos namas, pirmas aukštas, atostogų metas – pats gardžiausias masalas vagims. Vilnietė Inga P. grįžusi po atostogų praėjusią vasarą atrakino naujos statybos buto Lazdynuose duris ir žvilgtelėjo į televizorių.

Taip atrodė vilnietės Ingos durys po vagių vizito.
Taip atrodė vilnietės Ingos durys po vagių vizito.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

Apr 11, 2014, 4:05 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:35 PM

Naujas plokščias televizorius – savo vietoje, namai tvarkingi – tokie, kokie buvo palikti. Tačiau kai vilnietė pabandė atidaryti balkono duris, jos nepasidavė. Tada pabandė atverti langą – langas kone išvirto į kambarį.

Ant medinių langų ir balkono durų rėmų buvo akivaizdžių laužimo žymių.

„Tada dukra pasigedo nešiojamojo kompiuterio. Ėmėme apžiūrinėti namus. Jie nebuvo suversti, tačiau iš stalčiaus dingo vertingesni papuošalai, keli šimtai litų, mobilusis telefonas bei durų raktai.

Išeidamas vagis tvarkingai užrakino buto duris. Nustebau, kad nepaėmė televizoriaus. Galbūt planavo sugrįžti. Laimei buvome apdraudę butą nuo vagysčių, tad nereikėjo patiems mokėti už sugadintų balkono durų ir langų bei spynų keitimą. Tačiau turtas nebuvo apdraustas“, - prisiminė pašnekovė.

Išvažiuodama atostogų ji visuomet paprašo kaimyno, kad šis kartais užeitų į butą. Tačiau lyg tyčia tuo metu kaimyno žmona atsigulė į ligoninę ir buto niekas negalėjo prižiūrėti.

Inga neabejoja, kad vagys vasaros atostogų metu kelias dienas stebėjo jos butą. Pamatę, kad vakarais kelias dienas neįsižiebia šviesa, ėmėsi darbo.

Jeigu jau taip, turėtumėte žinoti, kada ir kodėl jūsų būstą nusižiūrėjo nusikaltėliai:

1. Galvojate, kad neturite daiktų, dėl kurių vagys brautųsi į jūsų butą ir dėl to elgiatės nerūpestingai - nieko neslepiate – nei dviračio, nei krepšio su nešiojamuoju kompiuteriu nei išmanaus telefono.

Vagys beveik visuomet paims tai, kas jums iš tiesų vertinga. Vidutiniai nuostoliai apvogtame bute – 3500 litų. Tiek vertas nešiojamas kompiuteris, išmanusis telefonas, sidabriniai auskarai ir kelios 100 banknotų kupiūros.

2. Gyvenate pirmame aukšte ir neapsaugote langų žaliuzėmis ar grotomis, dienai paliekate neuždarytą langą, duryse įsirengiate tik vieną standartinę spyną.

Vagys dažniau į būstus braunasi šviesiuoju paros metu, kai žmonės darbe ir ne pro duris, o pro langą, nes jį įveikti lengviau.

3. Radote puikų atostogų pasiūlymą ir juos pasidalinote savo socialiniame profilyje, pasigirdami, kad dvi pirmąsias birželio savaites su šeima praleisite Turkijoje.

Viešai tampa žinoma, kad galite sau leisti atostogauti užsienyje ir kad dvi savaites jūsų nebus namuose.

4. Pasigyrėte draugams ar kaimynams, kad nusipirkote naujausio modelio televizorių, išmanųjį telefoną, nešiojamąjį kompiuterį.

Draugai papasakos savo draugams, o tie – jūsų priešams. Kažkas sužinos, kad verta rizikuoti ir laužtis į jūsų būstą.

5. Nesisveikinate su kaimynais ir jų net nepažįstate.

Jie irgi liks abejingi, kai kažkas stypsos prie jūsų buto durų mėgindamas tyliai išlaužti spyną. Neįveikiamų spynų nėra.

6. Įsirengėte elektroninę apsaugos sistemą dėl vaizdo, bet pataupėte ir nusprendėte nemokėti saugos tarnyboms, kad jos gautų signalą iš jūsų namų ir reaguotų.

Signalizacija reiškia, kad turite turto, kurį norite apsaugoti. Kokia iš jos nauda, jeigu niekas nereaguoja?

7. Norite valdyti visus savo pinigus, todėl juos laikote sąskaitoje, iš kurios atsiskaitote banko kortele. O kad nepamirštumėte, piniginėje ant lapelio laikote ir kodus.

Piniginė su kortelėmis ir su kodais gali dingti iš palto, pakabinto koridoriuje prie durų, kišenės. Tuomet visus jūsų pinigus galės valdyti nusikaltėlis.

8. Įsileidžiate nepažįstamą žmogų į namus, nes jis prisistatė esąs prekybos agentas ir atnešė kvepalų mėginukų.

Niekas dar nedingo? Raktai tebėra? Keista. Matyt namus apžiūrėjęs vagies sėbras nerado nieko vertingo, o gal slapčia pasidarė rakto, padėto ant lentynėlės koridoriuje atspaudą?

9. Susidėjote dvejas šarvo duris su trimis spynomis, metalines saugos žaliuzes ant langų trečiame aukšte, draugaujate su visais kaimynais, įsirengėte vaizdo kameras ir signalizaciją, kurios signalą gauna saugos tarnyba. Namuose nelaikote pinigų ir juvelyrinių dirbinių.

Vis tiek neapsisaugosite, jeigu kažkas norės jus apvogti, tai ir padarys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.