Kaunas pirmasis išdrįso: daugiabutį ne renovuos, o griaus

Kaunas – pirmasis miestas, išdrįsęs įgyvendinti siūlymus pasenusius daugiabučius ne renovuoti, o griauti.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Apr 29, 2014, 7:38 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:56 AM

Iš socialinio būsto, kuriame iki šiol gyveno 26 šeimos, iškelti visi gyventojai, namas jau ruošiamas griauti. Bet viena kregždė – dar ne pavasaris. Kada atsiras kitas sulyginimą su žeme, o ne renovaciją pasirinkęs daugiabutis, nežinia. Tuo labiau, kad lėšos, kurių reikia nugriautam namui atstatyti, o ne atnaujinti – nepalyginti didesnės. O tikėtis kompensacijos iš valstybės, kaip kad yra namą renovuojant, negali.

Kaune numatytas griauti namas – avarinės būklės.

„Kaune – 5 tūkst. daugiaubučių. Renovacija skirta 35-iems. Tai lašas Kauno mariose ir situacijos iš esmės neišsprendžia“, - sprendimą namą griauti, o ne renovuoti aiškino Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Kada prasidės griovimo darbai, kalbėti dar anksti ir nežinia kiek šis sprendimas kainuos. Kaip sakė meras, tvarkomasi ramiai, nesiverčiant per galvą. Iš daugiabučio daiktus baigia išsinešti paskutiniai gyventojai, vieni jų apgyvendinti vienur, kiti – kitur. Toliau numatyta parengti detalųjį planą, be kurio negalima apsieiti norint daugiabutį ne renovuoti, o perstatyti.

„Be privačiosios ir viešosios partnerystės savivaldybė nieko nepadarys. Svarstome, jog nugriovus daugiabutį jo vietoje privati įmonės galės pasistatyti naują ekonomišką būstą, o socialinį būstą pastatys kitoje vietoje“, - idėjomis dalijosi A.Kupčinskas.

30 tūkst. litų paskola 

O štai Vilniuje 1982-aisiais statyto daugiabučio, esančio Antakalnyje, gyventojai išdrįso pasiimti paskolas ir būstą renovuoti. Dvidešimčiai metų – daugiau nei 30 tūkst. litų paskola kiekvienai septynbutyje gyvenančiai šeimai.

Tačiau bendrijos pirmininkas Linas Jakaitis skaičiuoja, kad namo vertė jau persirito per milijoną litų.

Bendrijos gyventojai tikisi po gero mėnesio į kiemą žvelgti ne pro pastolius. Tuo metu turėtų būti pabaigta daugiabučio renovacija, pradėta pernai metų lapkričio pradžioje.

„Istorija prasidėjo prieš trejus metus. Kelis kartus rankos buvo nusvirusios:vienam per brangu, kitas balkono nenori stiklinti. Be to, procesas užsitęsė, nes teko koreguoti investicijų planą. Bet kai iškilo pastoliai, visiems atsirado antrasis kvėpavimas“, - sakė  L.Jakaitis.

Jo namas apšildytas, pakeistas stogas, šildymo sistema, ant stogo įrengti saulės kolektoriai. Nors renovacija žiemą dar tik buvo prasidėjusi, per mėnesį butai, kurių plotas – apie 110 kvadratinių metrų, šildymui sutaupė apie 300 litų.

Iš viso renovuojamų daugiabučių projektavimui ir statybai sudarytos 447 sutartys. Tai reiškia, kad pradėti realūs atnaujinimo darbai. Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis skaičiuoja, kad per savaitę dvi skaičius pasieks 500.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.